Een romantisch feest van licht, luxe en lekkere dingen in Parijs

‘Donkere dagen voor Kerst?’ Dat fenomeen kennen Parijs en zijn regio niet: december is bij uitstek de maand waarin Parijs zijn bijnaam ‘De Lichtstad’ volledig waarmaakt.

De prachtige etalages van de warenhuizen, de schitterend verlichte Eiffeltoren, de feestelijk gedecoreerde monumenten, de uitbundige wintersfeer in Disneyland: juist in het koude seizoen is Parijs de warmste stad van Europa. Voor stelletjes, vrienden en familie een uitgelezen kans voor een feestelijk weekend weg.

Duistere geschiedenis

De reden dat we Parijs ‘De Lichtstad’ noemen heeft trouwens een duistere achtergrond: ten tijde van Lodewijk XIV was er ’s nachts zoveel onraad in de stad, dat een politieluitenant besloot dat de straten verlicht moesten worden met lantaarns en fakkels. Dit verlichte straatbeeld kwam niet alleen de veiligheid ten goede, maar ook het toerisme: bezoekers hadden nog nooit zoiets gezien en vertelden bij thuiskomst enthousiast over die wonderbaarlijke stad waarin het licht altijd brandde.

 

 

Een lichtfeest

Tegenwoordig vergapen bezoekers zich nog steeds aan het lichtfeest van Parijs. Zo maken ‘Grands Magasins’ als Printemps Haussmann, BHV Marais en Bon Marché Rive Gauche ieder jaar geweldig veel werk van hun kerstdecoraties en -etalages: onmogelijk om niet met open mond de weelderige kerstboom midden in Galeries Lafayette te bekijken. Ook groeit het aantal kerstmarkten (met bijvoorbeeld in La Défense een marché de Noël met 250 stalletjes) en wordt in de outletcentra zoals in Marne-la-Vallée steeds meer werk gemaakt van een feeërieke kerstsfeer.

 

 

Dit shopping- en cadeauparadijs – ‘La Vallée Village – ligt op slechts een paar kilometer van Disneyland Paris, waar kerst dit jaar wel heel uitbundig wordt gevierd. Want naast de altijd al zo weelderige winterdecoraties ligt het accent op muziek. Mickey Mouse en zijn vrienden nodigen iedereen uit om alle bekende kerstliederen mee te zingen, op de klassieke manier maar ook in een jazzy jasje. Dat levert ongetwijfeld hartverwarmende momenten op voor jong en oud.

Kastelen in kerstsferen

Wie zich liever begeeft in een meer historische omgeving kan zijn hart ophalen in de directe omgeving van Parijs. Want daar worden de komende maand vier châteaux omgetoverd tot echte kerstkastelen: Vaux-le-Vicomte, Versailles, Breteuil en Fontainebleau. En dat betekent: veel lichtjes, sprookjesvertellingen, piramides van chocola, koetsjes, zang en dans, zelf je kerstmuts maken enzovoort. De perfecte formule om van een cultureel verantwoorde excursie een dagje feest te maken voor het hele gezin.

Wat is de beste kerstmarkt van 2017?

Wat is de beste kerstmarkt van 2017? Waar drink je de lekkerste glühwein? Waar vind je de mooiste kerststal en verkochten ze de beste cadeaus voor onder de kerstboom? Laat het ons weten in de poll. Laat het ons weten in de poll. Doe mee en kies jouw favoriet. De kerstmarkt met de meeste stemmen van het publiek wint de Kerstmarkt Award 2017.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.