Haags Historisch Museum organiseert lezing Zwarte Piet

Op 5 december vieren veel Nederlanders traditiegetrouw Sinterklaas. Zwarte Piet is voor velen onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest, maar tegelijkertijd steeds vaker onderwerp van maatschappelijke discussie. Wat is er in de loop der tijd eigenlijk veranderd aan deze figuur?

haags-museum

Tentoonstelling Haags museum

Professor Alex van Stipriaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam vertelt erover tijdens zijn lezing over Zwarte Piet in historische context op zondag 17 december om 15.00 uur.

Relatieve nieuwkomer

In het eeuwenoude Sinterklaasfeest is Zwarte Piet een relatieve nieuwkomer. Hij is een zeer beweeglijk figuur en dat geldt ook voor zijn verschijningsvorm. In de loop van de tijd is er namelijk nogal wat aan hem veranderd. Ooit deed hij zijn knechtenwerk in zijn eentje, nu is hij met soms wel honderden tegelijk en is zijn verhouding tot de Sint niet altijd meer zo duidelijk. Professor Alex van Stipriaan volgt het spoor van deze ontwikkeling in zijn lezing ‘Zwarte Piet: altijd in beweging’.

 

 

Over Alex van Stipriaan

Alex van Stipriaan is professor in Caraibische Geschiedenis en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet veel onderzoek en publiceert al jaren over geschiedenis, erfgoed, cultuur en beeldende kunst in Suriname en de Nederlandse Cariben. Gedurende 10 jaar combineerde hij zijn universitair werk met het Tropenmuseum waar hij een aantal populaire tentoonstellingen maakte o.a. over Surinaamse Marrons en over Zwart & Wit in Nederland sinds 1863.

 

 

Ook was hij co-producent van een documentaire Back to the Roots en is hij betrokken bij internationale samenwerkingsprojecten. Samen met enkele andere wetenschappers en kunstenaars produceerde hij in 2015 het glossy magazine PIET, handleiding voor een moderne Sinterklaasviering.

Praktische informatie

Tickets zijn te koop via www.haagshistorischmuseum.nl/online-kaartverkoop en kosten € 12,50 regulier of€ 7,50 met Museumkaart, Rotterdam- of Ooievaarspas. Voor of na de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof’ bezoeken.

Over de tentoonstelling

In de tentoonstelling ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof’ vertelt het Haags Historisch Museum t/m 28 januari 2018 het levensverhaal van Willem Frederik Cupido, Guan Anthony Sideron en andere van oorsprong Afrikaanse bedienden, die in de 18de eeuw in slavernij aan Europese hoven werden geschonken. De tentoonstelling plaatst hun levensverhaal in het licht van veranderende denkbeelden over huidskleur en slavenopstanden in de koloniën.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.