Handleiding voor een tussenjaar in Europa

Je kunt een tussenjaar op veel plekken en op veel manieren doorbrengen: een taal leren, internationale werkervaring opdoen of de wereld land na land ontdekken zijn slechts een paar van de vele mogelijkheden (en kansen) voor een pauze van je opleiding of werk.

Maar een tussenjaar in het buitenland moet niet altijd ver weg gezocht. Je kunt net zo goed in Europa blijven, het continent van de overheerlijke gerechten, indrukwekkende culturen en adembenemende landschappen noemen. En dat alles nooit verder dan een treinrit of korte vliegreis bij je vandaan.

Waarom zou je je tussenjaar in Europa doorbrengen?

Europa is een werelddeel bomvol bruisende steden, duizelingwekkend hoge gebergtes en rustige stranden op perfecte eilanden. Met zo ontzettend veel verschillende ervaringen binnen handbereik heeft dit continent meer dan genoeg te bieden om aan jouw reislust te voldoen en voor elk wat wils. Of je nu wilt skiën of hiken in de Alpen, op Spaanse of Franse stranden van de zon wilt genieten of een shoppingmarathon wilt houden in Milaan of Londen: er zijn weinig plekken met zo veel faam en geschiedenis. Europa heeft bovendien de perfecte mix van moderne gebouwen, majestueuze steden en wereldberoemde bezienswaardigheden.

 

 

Het ontdekken van de wereld en verbreden van je horizon is nergens zo makkelijk als hier. Je kunt comfortabel en stijlvol het hele werelddeel doorkruisen, zelfs met jouw favoriete vervoersmiddel. En denk eens aan de culinaire kant van het verhaal! Eet je een weg door de bergen tapas in Madrid, geniet van romige spaghetti carbonara in Rome of hap een hartige Weisswurst weg in München.

Ga studeren in het buitenland?

Europa is niet alleen op culinair en geografisch gebied enorm divers, maar ook qua linguïstiek. Je hoort hier talloze talen en veel landen zijn twee- of zelfs meertalig. Waarom zou je dan niet een taal studeren in het buitenland? Bij EF weten we dat er geen betere manier is om een taal te leren dan door je onder te dompelen in de cultuur die je aan het ontdekken bent. Meld je aan voor een Spaanse cursus en verhuis naar Barcelona, leer Engels terwijl je het levendige Londen ontdekt, geniet van het zonnige Nice terwijl je je Frans verbetert of ervaar la dolce vita terwijl je vloeiend Italiaans leert spreken in het iconische Rome. Zo kun je niet alleen elke dag je pas geleerde nieuwe woordenschat in de praktijk brengen en krijg je de taal veel sneller onder de knie (echt, dat beloven we!), maar je maakt zo ook vrienden voor het leven en leert jouw nieuwe woonplaats echt goed kennen.

Ontdek meer met minder moeite

Omdat er in Europa zo veel verschillende landen vlak bij elkaar liggen, kun je supermakkelijk snel veel verschillende plekken ontdekken. Je hoeft geen langeafstandsvluchten te maken, sterker nog: je kunt ‘s ochtends wakker worden in de ene stad en ‘s avonds gaan slapen op een heel andere plek zonder een vliegtuig van binnen te hebben gezien. Pak gewoon je paspoort en schaf een Interrail-treinticket aan. Internationaal reizen is daarmee appeltje-eitje. Een maand interrailen en rondreizen in Europa’s grootste steden kan echt het perfecte vervolg zijn op een paar maanden werken in het buitenland.

 

 

Doe seizoenswerk

Het zoeken van een baan in het buitenland kan een geweldige manier zijn om tijdens jouw tussenjaar je internationale ontdekkingstocht te bekostigen. Bovendien heb je het dan waarschijnlijk geweldig naar je zin met gelijkgestemden terwijl je een nieuwe taal leert en je cv pimpt met internationale werkervaring en bijzondere soft skills. Gelukkig hebben veel Europese landen een gigantisch aanbod van seizoensbanen, dus er is voor elk wat wils.

Nog Even praktisch

In Europa verschillen de visaregels per land en nationaliteit. Net zoals waar dan ook ter wereld is het belangrijk dat je vooraf genoeg research doet, een paspoort hebt dat minstens even lang geldig is als de duur van je verblijf en dat je op tijd begint met je visumaanvraag. Er zijn allerlei websites die het ingewikkelde jargon hebben versimpeld om je een duidelijk antwoord te geven op je vragen, ongeacht je plan. Meer info over een tussenjaar nemen vind je op EF Taalreizen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.