Zuiderzeemuseum presenteert de Faceboat op DDW in Eindhoven

Tijdens de Dutch Design Week (DDW), van zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober in Eindhoven, presenteert het Zuiderzeemuseum de Faceboat. De Faceboat is het resultaat van een bijzondere samenwerking. Ontwerperscollectief åbäke daagde de ambachtsleermeesters van het Zuiderzeemuseum uit om hun ambachten te combineren tot 1 object.

Het resultaat is een combinatie van hun verschillende soorten kennis, vaardigheden, schoonheid en humor. De boot verwijst naar de makers, materialen, technieken en vormen die horen bij de Zuiderzee. De Faceboat werd in 4 maanden samengesteld met verschillende ambachtsdisciplines, bekijk de timelapse van het maakproces.Tot en met zondag 29 oktober is de Faceboat te bekijken in het crafts center HOW&WOW in het Veemgebouw in Eindhoven.

Boot als metafoor

Maki Suzuki, een van de ontwerpers van designstudio åbäke, ontwierp de boot als metafoor voor het Zuiderzeemuseum. Deze Faceboat heeft 2 identieke gezichten: het ene kijkt naar beneden, onder water dus, het andere kijkt uit over zee. In 4 maanden creëerden de verschillende leermeesters de Faceboat, met o.a. een gezicht van zeildoek, een gezicht van gevlochten wilgentenen, haren van touw en een achtersteven van duigen. Deze samenwerking werd door Suzuki mooi verbeeld in zijn ontwerp: het gezicht van de Faceboat is een samensmelting van de gezichten van alle ambachtsmensen die de boot hebben gemaakt. De presentatie van de Faceboat is in Eindhoven onderdeel van het crafts center HOW&WOW van de Crafts Council Nederland, het platform voor hedendaagse ambachten.

 

 

Makers

De Faceboat is een samenwerking tussen åbäke, Luna Suzuki Ståhl, Ineke van der Sommen & Nicole Veenman (mandenmaker), Karin Klouwers (zeilmaker), Jaap Boers & Wilma Sonnemans (smid), Ron Annes & Rob van Kaam (kuiper), Johan Peerdeman & Lobke Slijkhuis (touwslager), Herman Eijhusen (drukker) en Laurent Bard (timmerman).

Studio ZZM

De Faceboat is onderdeel van de tentoonstelling Studio ZZM. Dit project benadert het Zuiderzeemuseum als een studio, waar ambachtelijke expertise wordt geherinterpreteerd en ideeën en kennis worden uitgewisseld. 6 internationale ontwerpers werden gevraagd om met de ambachtsmensen van het museum nieuw werk te creëren. Het werkproces en de resultaten van deze wisselwerking zijn t/m 6 mei 2018 te zien in het Zuiderzeemuseum. Studio ZZM is een samenwerkingsproject met de Design Academy Eindhoven en curatoren Jan Boelen en Evelien Bracke.

Crafts Council Nederland

Crafts Council Nederland is het overkoepelende platform voor het hedendaagse creatieve ambacht. Het is de plek waar kennis overgedragen en geactualiseerd wordt. De plek waar design, kunst, mode, erfgoed en vakmanschap samenkomen. Crafts Council Nederland werkt nauw samen met alle spelers uit het Crafts Domein. Als onderzoeker. Als initiatiefnemer. Als gids. Als conceptontwikkelaar. Als aanjager. Als verbinden.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee.

 

 

Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.