Netwerk Zuiderzeecollectie presenteert: reizende tentoonstellingen

Vanaf zaterdag 4 november gaat de eerste tentoonstelling van Netwerk Zuiderzeecollectie reizen. Acht musea uit dit netwerk werken sinds oktober 2016 samen aan twee reizende tentoonstellingen, met als doel de geschiedenis en cultuur van het Zuiderzeegebied zo goed mogelijk over te brengen. De tentoonstellingen zijn te zien op verschillende locaties aan de voormalige Zuiderzee.

Boten bij de vis

Jong gekleed, oud gedaan en Boten bij de vis zijn het resultaat van een intensieve samenwerking. “Door de krachten als netwerk te bundelen, kunnen we twee tentoonstellingen presenteren met een bijzonder gevarieerde collectie. Tijdens het ontwikkelen van deze tentoonstellingen hebben we, als musea, elkaar daarin echt verrijkt.” vertelt Nienke de Wit, directeur van het Huizer Museum.

 

 

Jong gekleed, oud gedaan is vanaf 4 november 2017 te bezichtigen in het Huizer Museum. Boten bij de vis opent voor het eerst haar deuren op 13 januari 2018 in het Stadsmuseum Harderwijk.

 

 

Netwerk Zuiderzeecollectie en de reizende tentoonstellingen worden mede mogelijk gemaakt door steun van het Mondriaan Fonds. “Het Mondriaan Fonds droeg bij aan dit prachtige samenwerkingsinitiatief via de Bijdrage Samenwerking Musea, waarmee we de samenwerking tussen musea en andere maatschappelijke partijen stimuleren. Het Zuiderzee netwerk is een goed voorbeeld van een grootschalige samenwerking die zorgvuldig is opgebouwd. Dat dit initiatief nu publiek zichtbaar wordt met twee tentoonstellingen in de deelnemende musea, is een mooi resultaat dat aansluit bij wat het Mondriaan Fonds nastreeft: ontwikkeling en verbinding.”, aldus Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds, hét publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.

Jong gekleed, oud gedaan

De klederdrachten, gebruiken en rituelen rondom de Zuiderzee zijn zeer gevarieerd. In de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan ontdek je verschillende kledingvormen, gebruiken en rituelen van mensen die er leefden en werkten. Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in de Zuiderzeeregio. Aan de kleding kon je niet alleen zien waar iemand vandaan kwam, het vertelde ook meer over de levensfase en belangrijke gebeurtenissen in het leven van de drager. In de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan gaat de bezoeker op reis van Huizen naar Dokkum, via Spakenburg naar Wieringen. Elke regio toont kledingstukken, gebruiken en rituelen uit een andere levensfase.

Voor de bewoners van het Zuiderzeegebied was visserij een belangrijke bron van inkomsten. Hiervoor waren goede schepen van essentieel belang. Boten bij de vis vertelt over de schepen die op de Noord- en de Zuiderzee voeren. We reizen van de werf waar het schip gebouwd werd, naar het gebruik als vissersschip, tot aan het einde op een ‘scheepskerkhof’. Er werd zowel op de Noord- als op de Zuiderzee gevist. Waar en waarop je viste bepaalde wat voor schip je nodig had. Volendam, Monnickendam en Spakenburg stonden bekend om hun botters, terwijl vissers zich tot Friese scheepswerven richtten voor blazers en Wieringer aken. In de tentoonstelling Boten bij de vis zie je modellen van schepen die op de Zuiderzee voeren, uniek beeldmateriaal van scheepswerven en originele objecten die gebruikt werden in de visserij in de periode voor de bouw van de Afsluitdijk.

Zuiderzee Museum 23

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.