Speciale toegang tijdens Kuipweekend in het Zuiderzeemuseum

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober vindt het Kuipweekend plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ontdek van alles over tonnen, kuipen en vaten en de werkzaamheden van de kuiper. Zijn werk was onmisbaar voor het leven aan de Zuiderzee, de vaten en tonnen werden gebruikt voor de conservering van vis en andere levensmiddelen.

zuiderzeemuseum-stoomweekend

Dit weekend gaan kinderen op de foto in een ton en slaan ze aan het tobbedansen. Je leert van alles over het maken van kuipen en steekt zelf ook de handen uit de mouwen bij het zagen van boomstammen of het inmaken van groenten.

Zuiderzee ambachten

In 2017 besteedt het Zuiderzeemuseum onder de noemer Handgemaakt extra aandacht aan de Zuiderzee ambachten. Eén weekend per maand staat er een ander ambacht centraal, op 7 en 8 oktober het kuipen. Dit weekend bezoek je de werkplaats van de kuiper en ontdek je hoe verschillende onderdelen als het hout en de hoepels worden gemaakt. Kinderen gaan op de foto in een ton en slaan aan het tobbedansen. Bij de film verdiep je je nog meer in het maakproces en het gebruik van de kuipen en tonnen, waarna je natuurlijk een biertje uit een vat wilt proeven of ook zelf groente wilt inmaken. Wil je serieus aan de slag, dan probeer je bij de kuiperij een vaatje op te zetten. Je zult merken, een hele klus! Bij pleintje Hoorn kan gekeken worden naar de Enkhuizer Balletschool die een dans heeft ingestudeerd op het liedje ‘Jan Huygen in de ton’. Op zaterdag geeft Ton van der Lee een lezing over zijn roman Jan Huygen, de lezing is leuk voor de hele familie.

 

 

Gratis toegang met achternaam

Tijdens het Kuipweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Kuiper (Kuiperij, Kuipers, Kuijpers, Cuyijers) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de ‘roots’ van het ambacht van de stoker. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 7 en 8 oktober gratis toegang tot het museum.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

zeilmakerij-zuiderzee-museum-1

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

 

 

In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.