Reis milieubewust met de Thalys door vermindering CO2-uitstoot

In tijden waarin de transportsector alleen al verantwoordelijk is voor 30% van de CO2-uitstoot op het continent en de noodzaak van decarbonisering zich opdringt, neemt de mobiliteitsbehoefte alsmaar toe. In deze context zijn alle experts het erover eens dat het spoor moet uitgroeien tot de ruggengraat van een duurzamere mobiliteit.

Met de Thalys razensnel naar Parijs

Voor Thalys is deze verantwoordelijkheid tweeledig: het bedrijf wil enerzijds de keuze voor de rode treinen aanmoedigen in de modal shift en anderzijds streeft het naar een aanzienlijke verlaging van de CO2-voetafdruk bij elk afgelegd traject.

Veelzeggende cijfers die nog lang zullen blijven hangen

De cijfers spreken voor zich. Een reis met de Thalys betekent gemiddeld 8 keer minder CO2-uitstoot uit dan met een auto en 10 keer minder dan met het vliegtuig. Voor het traject tussen Amsterdam en Parijs bedraagt die verhouding tot 30 keer minder.

Zo draagt Thalys bij tot een besparing van 200 000 ton CO2 op jaarbasis. Dat is gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van een gemeente met 23 000 inwoners. Ongeacht de technologische vooruitgang binnen de auto- en vliegtuigsector zal Thalys nog 15 à 20 jaar het meest milieuvriendelijke vervoersmiddel blijven. Dat is een hele generatie. 92% van de Thalys-klanten geeft aan zich betrokken of zelfs zeer nauw betrokken te voelen met de milieu-uitdagingen en de gevolgen van de klimaatopwarming.

 

 

Thalys nog slechts drie punten verwijderd van zijn streefdoel

In de marge van de klimaatakkoorden van Parijs (COP21) was Thalys in 2015 een van de eerste 10 ondernemingen wereldwijd om het Science Based Targets-programma te omarmen. Binnen dat programma, dat gebaseerd is op klimaatwetenschap, ligt het streefdoel van Thalys vast: 40% minder CO2-uitstoot tegen 2020. Als concrete invulling van deze uitdaging heeft Thalys een actieplan uitgewerkt waarin medewerkers nauw betrokken worden, ongeacht welke functie. Dit kan gaan van de catering aan boord tot de elektriciteit die gebruikt wordt voor de aandrijving.

 

 

Globaal genomen hebben de inspanningen van Thalys in alle domeinen hun vruchten afgeworpen: tussen 2008 en 2016 werd de CO2-uitstoot verminderd met 19 000 ton (als volgt verdeeld: 30 907 t aandrijvingsenergie / 3 947 t dienstverlening aan de passagiers / 571 t gebouwen / 49 t communicatie = totaal 36 509 t). Door deze gegevens om te rekenen naar het aantal reizigers zien we dat de CO2-uitstoot werd teruggedrongen tot de door Science Based Targets gevalideerde waarde, namelijk van 23,6 g CO2/reiziger/km tot 14,8, hetgeen een daling betekent van 37%.

De uitgevoerde acties

Ecodriving en energiemix. Enkele van de lopende projecten zijn: een uitbreiding van de opleidingen in het kader van ecodriving, een vermindering van het energieverbruik voor verlichting, verwarming en airco, het transportplan en de bezettingsgraad optimaliseren, systematisch dubbeldeksrijtuigen inzetten voor de IZY-treinen (een energiebesparing van 5% op het vlak van aandrijving) en de elektriciteitsmix koolstofvrij maken in samenwerking met de Thalys-partners. Thalys benadrukt tevens het belang van de inspanningen van de Nederlandse Spoorwegen, die vanaf 1 januari 2017 alle treinen 100% op windenergie laten rijden.

Duurzame en maatschappelijk verantwoorde catering. Thalys slaagt er sinds 2008 in om de ecologische voetafdruk van zijn catering aan boord met de helft te verminderen door te kiezen voor lokale producten, biovoedingswaren, vegetarische gerechten en vis met het MSC-keurmerk voor duurzame visvangst. De klanten stappen mee in dat verhaal: momenteel is 50% van de maaltijden opgediend in Comfort 1 vegetarisch, een score die nooit eerder werd behaald en alle vooroordelen tegenspreekt.

Wijdverbreide inspanningen. De dubbele kantoorverhuizing van Thalys (in Brussel en in Parijs) was een uitgelezen kans om de nieuwe milieueisen vast te leggen in alle fases, uitgaande van de locatie van de kantoren dichtbij stations tot het milieuvriendelijke printbeleid. De oude uniformen werden gerecycled tot isolerende scheidingswanden. Dit initiatief sluit aan bij de dynamiek van de kringloopeconomie en legt een tastbare link tussen ons rijdend personeel en ons kantoorpersoneel.

Transparantie van gepubliceerde gegevens. Zowel de berekeningsmethodes als de gegevens zelf zijn voor iedereen zichtbaar op thalys.com. De CO2-uitstoot per reiziger en per traject wordt gedetailleerd weergegeven voor alle Thalys-trajecten (Brussel-Amsterdam, Schiphol-Chambéry, seizoensgebonden bediening), conform de Franse reglementering.

Thalys-trein

Over het programma Science Based Targets

Science Based Targets is een gezamenlijk initiatief van het Carbon Disclosure Project (CDP), het World Resources Institute (WRI), het WWF en het United Nations Global Compact.

In het kader van dit initiatief hebben spannen een kleine 300 ondernemingen zich in om hun doelstellingen voor een verlaagde uitstoot van broeikasgassen af te stemmen op de aanbevelingen van de wetenschappers van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Het is de bedoeling de klimaatopwarming onder 2 °C te houden, overeenkomstig het Akkoord van Parijs, dat tijdens de COP21 ondertekend werd.

Het Science Based Targets-initiatief berekent de doelstellingen aangepast aan de specifieke onderneming op basis van de koolstofbudgetten per activiteitensector. Het gaat erom de toegelaten uitstootvolumes onder de grens van 2 °C te houden. De doelstellingen gebaseerd op klimaatwetenschap houden rekening met criteria als de perimeter van de rechtstreekse en onrechtstreekse uitstoot, het tijdvak van de doelstellingen en hoe ambitieus deze zijn.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.