Vliegpassagiers deze zomer recht op ruim 40 miljoen euro

Totaal 113.426 passagiers die deze zomer via Nederlandse luchthavens reisden hebben recht op een financiële vergoeding in verband met een vertraagde of geannuleerde vlucht. Samen hebben zij recht op 40,1 miljoen euro aan compensatie; bijna 20.000 passagiers en 5 miljoen meer dan vorige zomer. Dat stelt AirHelp, een start-up die opkomt voor de rechten van vliegpassagiers.

e-visum-schiphol

Gedupeerde Schiphol-passagiers recht op gemiddeld 355 euro vergoeding

Wegens vertraagde en geannuleerde vluchten op Schiphol deze zomer maken totaal 110.899 reizigers samen aanspraak op een vergoeding ter hoogte van 39,3 miljoen euro. Dat concludeert AirHelp op basis van vluchtdata van 1 juni 2017 tot en met 31 augustus 2017. Vorig jaar maakten in totaal 92.969 Schiphol-passagiers aanspraak op een som van 34,4 miljoen euro. Het gemiddelde compensatiebedrag daalde van 370 naar 355 euro per persoon.

 

 

Vergoeding afhankelijk van vertraging en lengte vlucht

“Op grond van de verordening wordt de vergoeding vastgesteld op basis van onder andere de mate van benadeling en de lengte van de vlucht”, aldus Juliana Serwinski, countrymanager Benelux bij AirHelp. “Hoe langer de vlucht, des te hoger de compensatie”, legt Serwinski uit. Het bedrag kan oplopen tot wel 600 euro.

 

 

Wegens verstoorde vluchten op Eindhoven Airport deze zomer maken 2.015 passagiers aanspraak op een som van 626.875 euro. Het gemiddelde compensatiebedrag bedraagt 311 euro per persoon. Vorig jaar waren hadden 1.634 passagiers recht op totaal 462.950 euro; wat neerkomt op een gemiddelde vergoeding van 283 euro per persoon.

Minder reizigers recht op vergoeding op Rotterdam Airport

Totaal 512 passagiers van Rotterdam Airport hebben recht op een som van 140.825 euro. Het gemiddelde compensatiebedrag komt daarmee uit op 275 euro per persoon, een stijging van 24 euro per persoon. Vorige zomer hadden 1.029 passagiers recht op totaal 258.750 euro.

“In Rotterdam worden veelal korte vluchten uitgevoerd, waardoor het compensatiebedrag dit jaar lager ligt dan voor passagiers van Schiphol en Eindhoven Airport”

Op slechtste zomerdag 1,2 miljoen euro compensatie

Op 16 juni 2017 werden op Schiphol de meeste passagiers gedupeerd. Door 22 verstoorde vluchten maken 3.400 passagiers aanspraak op een som van 1,2 miljoen euro aan compensatie. Vorig jaar zomer kampten 2.861 passagiers op 22 juli 2016 met een verstoorde vlucht en maakten hierdoor samen aanspraak op 1,5 miljoen euro. “Het betrof het hier langere vertragingen en langere vluchten”, aldus Serwinski. “Dan valt de compensatie relatief hoger uit.”

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.