Sterrenstof, oersoep en bijzondere souvenirs uit de ruimte

Wat hebben een meteoriet, een horloge van Wubbo Ockels en jijzelf gemeen? Ze zijn alle drie in de ruimte geweest. Misschien niet jijzelf, maar wel de sterrenstof waarvan jij en alles om je heen is gemaakt. In de nieuwe tentoonstelling Leven in het heelal in NEMO ontdek je wat die allerkleinste deeltjes te maken hebben met de allergrootste fenomenen in de ruimte. Ga vanaf 14 oktober mee op ontdekkingsreis in NEMO: van de verste uithoeken van het heelal tot het ontstaan van jezelf.

De aarde en jij zijn maar een minuscuul klein onderdeel van een onvoorstelbaar groot heelal. Over dat heelal komen we steeds meer te weten. Dankzij ontwikkelingen in technologie en wetenschap kunnen we satellieten en astronauten de ruimte in sturen. Onze zoektocht in het heelal levert ons naast de mooiste kiekjes van maankraters en de ringen van Saturnus nieuwe kennis op over de deeltjes en krachten hier op aarde. Maar er is heel veel wat we nog niet weten. Hoe is het leven ontstaan? Zijn wij eigenlijk alleen? Kunnen wij op een andere planeet wonen? En als we een andere planeet vinden, wie is daar dan de baas?

Extremen in het heelal

In de tentoonstelling word je meegenomen langs extremen: van het allerkleinste deeltje tot de grootsheid van het heelal. Van de donkerste oceanen tot de heetste temperaturen. En van onderzoek op onze aarde tot astronauten die op een bijzondere ruimtemissie gaan. Je merkt dat reizen in de ruimte niet altijd een pretje is. Zonder zwaartekracht is douchen in de ruimte bijvoorbeeld een stuk lastiger. Ook betekent het hard werken met weinig vrije tijd. Zo was de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels zowat elke minuut van zijn ruimtereis in 1985 bezig. Zijn speciale horloge en werkschema zijn in de tentoonstelling te zien.

 

 

In samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven maken drie varianten op de oersoep, het beroemde Miller-Urey experiment, onderdeel uit van de tentoonstelling. Met deze wetenschappelijke experimenten wordt onderzocht hoe uit losse moleculen bouwstenen voor leven kunnen ontstaan.

 

 

De tentoonstelling Leven in het heelal bevindt zich op Elementa, de derde verdieping van NEMO Science Museum. De tentoonstelling is gericht op bezoekers vanaf 12 jaar. Op deze verdieping kunnen bezoekers ook zelf aan de slag met scheikundige proefjes in het BASF Lab.

NEMO vernieuwt

De vernieuwde verdieping Elementa is onderdeel van een grondige vernieuwing van alle tentoonstellingsverdiepingen van het museum. Een vernieuwing die mede mogelijk is gemaakt door onze hoofdpartners BankGiro Loterij, BASF en Google. Naast deze hoofdpartners leverden VSBfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Zabawas een waardevolle bijdrage aan de nieuwe tentoonstelling. De inhoud kwam tot stand in samenwerking met onder andere European Space Agency (ESA), Netherlands Space Office (NSO), SRON (Netherlands Institute for Space Research), Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica in Nederland) en de Technische Universiteit Eindhoven. De tentoonstelling bevat onder meer bruiklenen van Museum Boerhaave en Naturalis Biodiversity Center.

Foto DigiDaan

Nemo in Amsterdam. Foto DigiDaan

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.