Ontdek de Meesters van de Zilverstad tijdens het Zilverweekend

De herfst bruist in Schoonhoven! Nog tot eind september kunt u genieten van het jaarlijkse Nazomerfestival in Schoonhoven. Op verschillende locaties in de Zilverstad zijn ruim vijftig culturele, sportieve en andere evenementen. “Een festival in Zilverstad Schoonhoven zonder aandacht voor zilver? Dat kan natuurlijk niet.

Daarom organiseren we in het weekend van 22 t/m 24 september het nieuwe Nazomer Zilverweekend. Ontdek zelf ‘Meesterstad & Masterpiece 2017′ in Schoonhoven’ via rondleidingen, wandelingen, meesterstukken, masterclasses en nog veel meer activiteiten” vertelt René Kappers, initiatiefnemer namens het Goud- en zilversmidsgilde St. Eloy.

 

 

Wat een meesterwerk!’

‘Wat is jouw Meesterstuk of Masterpiece?’ Deze vraag stelde het Gilde aan alle Schoonhovense zilversmeden, met verrassende antwoorden. “Voor de een is dat een technisch of een artistiek hoogstandje, voor de ander een sieraad met grote emotionele waarde voor hemzelf of een klant. En voor een derde is het zilverkunst wat het publiek erg mooi vindt” licht Kappers toe. Benieuwd naar ‘Masterpieces 2017’? U ziet ze allemaal tijdens de Meesterstad Zilverwandeling langs ateliers en winkels die hun meesterstuk letterlijk en figuurlijk in de etalage zetten. Uiteraard kunt u tijdens dit weekend ook de meesterstukken van de eindexamenleerlingen van de Zilvervakschool bewonderen. Hun ‘proeven van bekwaamheid’ ziet u geëxposeerd in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.

30e Nationale Zilverdag

Meestertekens liggen op straat

De Zilverwandeling is niet de enige ‘meesterlijke’ wandeling die u kunt maken tijdens het Zilverweekend. “Vrijdag openen we het Zilverweekend namelijk feestelijk met de premièrewandeling langs de Meesterteken-tegels die door het hele centrum te vinden zijn. Deze ‘Silver walk of fame’ voert u langs het unieke teken waarmee elke zelfstandig werkende goud- en zilversmid al eeuwenlang zijn werk signeert.” De tegels – binnenkort ook opgenomen in de Schoonhoven app- liggen op plaatsen waar vroeger en nu goud- en zilversmeden woonden en werkten. De wandeling start aan de Haven en eindigt bij ‘Zilver aan de Lek, de oudste zilversmidwerkplaats van Schoonhoven.

Masterclass en Vakmanschap

“Meesterschap draait niet alleen om vakmanschap en kwaliteit maar ook om het doorgeven van je kennis. Daarom tonen studenten van de Masterclass 2017 in de Veerpoort wat zij leerden tijdens de masterclass die zij volgden.” Er valt veel op te steken over vakmanschap in de Zilverstad. Bijvoorbeeld zaterdag tijdens de uitreiking van het eerste exemplaar van het boekje ‘Schoonhoven Meesterstad 2017’ bij Artis Causa. Of laat uw eigen goud en zilver taxeren tijdens het Meesterstad Zilverspreekuur in het Zilvermuseum. Naast het Zilvermuseum kunt u ook in het Edelambachtshuys meesterstukken uit vroeger tijd bewonderen tijdens de exclusieve presentatie van deze meesterstukken uit Schoonhoven. Zondag om 16.00 uur wordt het eerste Nazomer Zilverweekend afgesloten met een feestelijke slotbijeenkomst bij de Masterclass 2017 in de Veerpoort die dit weekend speciaal voor het publiek geopend is.

Meer weten?

Meer informatie over het festival en het Zilverweekend en het uitgebreide programma is te lezen in de programmafolder bij horeca, winkels en zilversmeden, en te vinden op de website.

 

 

Al meer dan 150 jaar vormt het Gilde St. Eloy de stuwende kracht achter de kwaliteit van ‘de Zilverstad’. Het Gilde is het ijkpunt voor Schoonhovense vakgenoten, geeft collectieve garantie met hun Stempelmerk over de herkomst van het goud en zilver en vormt een vraagbaak voor het publiek. Het Gilde is ook de stimulans achter bekende Schoonhovense goud- en zilverevenementen zoals het Zilverweekend, de Nacht van het Zilver, het Zilversymposium, Meesterstukken en de nieuwe ‘Silver Walk of Fame’. Deze zilveren tegels in het straatbeeld getuigen van een lange traditie in de Meesterstad; het is een ode aan de 1000 goud- en zilversmeden die de Zilverstad gemaakt hebben. Het nieuwe initiatief voor het Zilverweekend is het bewijs dat deze zilveren traditie nog steeds springlevend is! Wees welkom en geniet in Schoonhoven, dé Zilverstad.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.