Als het donker wordt gaat de kunst stralen in de Duitse grensstreek

Het culturele leven in de Duitse grensstreek bloeit weer helemaal op als de zomervakantie ten einde is en de dagen korter worden. Naast de grote trekpleister deze zomer, Skulptur Projekte in Münster, met inmiddels al meer dan 350.000 bezoekers, zijn er in de tweede helft van het jaar nog tal van culturele highlights. Naast de museumnacht in Osnabrück en het 3-daagse kunstfestijn Schauraum in Münster is zeker ook de Lichtsicht Projectie Biënnale in Bad Rothenfelde een aanrader.

Cultuurnacht Osnabrück

Op zaterdag 26 augustus wordt in Osnabrück het gehele spectrum aan kunst gepresenteerd. Op meer dan 50 locaties zijn vanaf 18 uur 100 verschillende activiteiten te beleven. De entree is gratis. In het kader van het jubileumjaar ‘500 jaar Reformatie’ heeft de cultuurnacht dit jaar het motto ‘woord’. Naast musea en theaters doen allerlei culturele instellingen mee aan dit grote evenement. Ook de regionale kunstscene speelt een actieve rol. Op de Markt wacht de toeschouwer bijvoorbeeld het project De oneindige bibliotheek van acteur Ruben Zumstrull, die door de bijzondere manier waarop hij teksten reciteert het ontstaan en vergaan van woorden in een eeuwige kringloop oproept.

 

LEES OOK DIT: Ontdek Osnabrück

 

Schauraum in Münster: één grote culturele happening

Münster heeft dit jaar behalve Skulptur Projekte, de grote kunstmanifestatie in de openbare ruimte, nog meer cultuur te bieden. Het traditionele hoogtepunt voor cultuurliefhebbers is elk jaar weer Schauraum: drie dagen en nachten vol kunst en cultuur. De trendy ingerichte en fantasievol verlichte Roter Platz is het middelpunt van dit evenement, dat dit jaar plaatsvindt van donderdag 31 augustus t/m zaterdag 2 september. Tot de veelzijdige acitiviteiten behoren bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Aas – aan de haak van productdesigner’ van studenten van de Münster School of Design op de Alte Fischmarkt en de microcosmos van conflicten en sympathieën die Theater Saurüssel presenteert in een 20 kamers tellend huis gemaakt van steigers. Het hoogtepunt is de ‘Nacht der Museen und Galerien’ op zaterdag 2 september. Alle culturele instellingen, musea en galeries zijn tot 24 uur geopend en gratis toegankelijk. Er worden speciale optredens en rondleidingen aangeboden.

 

 

In het kader van Skulptur Projekte bieden veel musea in Münster een programma aan dat inhaakt op dit evenement. In het Picasso Museum bijvoorbeeld is nog tot en met 1 oktober de tentoonstelling Van Christo tot Kiefer te zien. De ca. 100 werken zijn afkomstig uit collectie Lambert uit Avignon. Deze unieke collectie bestaat uit schilderijen, sculpturen, foto’s, tekeningen, video- en geluidsinstallaties van kunstenaars zoals Nan Goldin, Cy Twombly, On Kawara, Ellsworth Kelly, Michael Basquiat en Richard Long. De tentoongestelde werken kunnen als exemplarisch gezien worden voor de belangrijkste kunststromingen van de afgelopen 50 jaar.

Jubileumeditie lichtsicht Projektions-Biennale

De Projectie Biënnale van 29 september 2017 t/m 28 januari 2018 in het kuuroord Bad Rothenfelde, in de buurt van Osnabrück, viert deze herfst en winter haar 10-jarig jubileum. De bijzondere kwaliteit van de videoprojecties in combinatie met de bijzondere sfeer die ontstaat door de projecties op de ‘Gradierwerken’ maakt dit kunstevenement zo uniek. 50 krachtige beamers werpen de kunstzinnige projecties op de soms wel elf meter hoge en bijna een kilometer lange, ingenieuze wanden van takken, waar heilzame zouten en mineralen op worden verneveld. Dit jaar zullen ‘The Best-of’ van lichtsicht 1 t/m 5 te zien zijn. Kritisch, pakkend of reflecterend: het beste van deze jonge kunstvorm.

Meer informatie en ander evenementen: www.geheimoverdegrens.nl

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.