Ontdek de regionale specialiteitenroutes in Baden-Württemberg te voet, op de fiets of met de camper

Veel fiets- en wandeltochten en een speciale camperroute in Baden-Württemberg voeren langs boerderijen of wijnboeren met wijnverkoop. Op de themaroutes, zoals de Grünkernroute, de distillaatroutes of de wijnroutes, kun je sportieve activiteiten perfect combineren met het proeven van regionale specialiteiten.

Te Voet

Op de nieuw geopende distillaatroutes “Kirschwasser” en “Gfingldr” (Schnaps) wandel je 6 km door het fruit- en wijnlandschap in het Steinbacher Tal bij Pfedelbach. Het destilleren van fruit is hier vaak een oud privilege dat in de destilleerdersgezinnen van generatie op generatie wordt doorgegeven. Met ongeveer 140 geregistreerde distillatierechten heeft een bijzonder hoog aantal actieve distilleerderijen in Pfedelbach deze traditie hoog in het vaandel staan. De distilleerderijen liggen direct aan de zogenoemde Wissenspfaden met informatieborden. Je kunt overal rondkijken en proeven als je wilt.

 

 

Op de Bühlertal-themawandelroute kom je meer te weten over de landbouw van vroeger en nu. Informatieborden langs de route geven je informatie over de akkerbouw, weidegronden met fruitbomen en het Zwabisch-Hällische landvarken. De 17 km lange route, die in Bühlerzell begint, voert langs de dorpskaasmakerij in Geifertshofen. Hier kunnen wandelaars in de dorpswinkel lekkere kazen en andere regionale producten proeven en kopen.

 

 

Op de fiets

“De oorsprong van Grünkern (een soort spelt) op de fiets ontdekken”, dat belooft wat. Odenwald, Liebliches Taubertal, Hohenlohe en HeilbronnerLand zijn via de meer dan 100 km lange Grünkern-fietsroute met elkaar verbonden. Op deze fietsroute sluiten supraregionale fietsroutes aan die perfect op het bestaande fietsroutenet van deze vakantieregio’s kunnen worden geïntegreerd. De naam is een voorteken, want langs deze route bevinden zich talrijke overblijfselen van vroegere Grünkernproducties. Het jaarlijkse Grünkernfeest in juli is nationaal bekend. Bij een tussenstop in het Odenwälder Freilandmuseum in Walldürn-Gottersdorf kun je de oude Grünkern-droogplaatsen op een idyllische plek aan het meer bezichtigen.

De Wein-Radreise is een 240 km lange route die door vele wijndorpen met wijngaarden, wijnboeren en coöperaties voert. De thema’s fietsen en wijn worden op een perfecte manier met elkaar verbonden. Hoogtepunten langs deze route zijn de prachtige wijndorpen en de verbinding tussen Hohenlohe, de fietsroute “Liebliches Taubertal” en steden aan de Main.

Met de camper

Op de in totaal 600 km lange camperroute “Regionaal genieten” worden je smaakpapillen gegarandeerd geprikkeld. Je kunt de regionale keuken proeven bij restaurants met het kwaliteitskeurmerk “Schmeck den Süden”. Wil je liever zelf koken? Dan kun je producten uit de regio kopen bij boerderijwinkels en verkoopkraampjes. Speciale producten, zoals wijn, meel, koffie of chocolade, worden ter plaatse geproduceerd. Sommige productiecentra beschikken over een museum.M eer informatie een gratis camperkaart aanvragen op www.wohnmobil-bw.de

Extra tips voor wijnliefhebbers

Een tussenstop bij een wijnhut – vaak op plekken met een schitterend uitzicht tussen de wijngaarden – is een echte aanrader. Naast de lokale wijnen kun je er vaak ook regionale snacks krijgen. Het gaat er gezellig aan toe en je maakt bovendien kennis met de lokale bewoners.

Bij een vakantie op de wijnboerderij maak je alles van dichtbij mee. Je verblijft in privékamers of vakantiehuisjes en kunt deelnemen aan wijnbelevenissen direct op de boerderij. Er worden regelmatig rondleidingen, wijnwandelingen of wijnproeverijen georganiseerd. In kleine boerderijwinkels kun je naast Württemberger wijnen ook andere regionale producten kopen. Veel wijnboeren hebben speciaal voor campers staanplaatsen ingericht op hun boerderij. www.heilbronnerland.de/de/wein/urlaubsplanung/weinschlafen

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.