Kom vanaf half september naar de speciale tentoonstelling Bonnard – Matisse. Es lebe die Malerei! in het Städel Museum in Frankfurt

“Vive La Peinture!” – twee van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Franse moderne kunst zijn vanaf de herfst 2017 te bewonderen in Frankfurt. Met de groots opgezette speciale tentoonstelling (13-09-2017 – 14-01-2018) geeft het Städel Museum een volledig nieuwe kijk op de artistieke uitwisseling van deze twee toonaangevende en bevriende collega-schilders.

Pierre Bonnard, Liegender Akt auf weißblau kariertem Grund, um 1909, Städel Museum, Frankfurt am Main, © VG Bild-Kunst, Bonn 2016, Foto: Städel Museum, U. Edelmann, Artothek

Pierre Bonnard, Liegender Akt auf weißblau kariertem Grund, um 1909, Städel Museum, Frankfurt am Main, © VG Bild-Kunst, Bonn 2016, Foto: Städel Museum, U. Edelmann, Artothek

400 jaar vriendschap

Vanaf 13 september zijn in het Städel Museum in Frankfurt voor het eerst twee voortreffelijke protagonisten van de klassieke moderne kunst samen te bezichtigen in Duitsland: Henri Matisse (1869–1954) en Pierre Bonnard (1867–1947). Bij deze tentoonstelling staat de meer dan 40 jaar durende vriendschap van de twee Franse schilders centraal. Beiden hielden zich intensief bezig met dezelfde artistieke thema’s: interieur, stilleven, landschappen en vrouwelijk naakt.

 

 

De titel van de tentoonstelling, “Es lebe die Malerei!”, verwijst naar de uitroep waarmee Matisse zijn vriend Bonnard op 13 augustus 1925 begroette. Deze paar woorden op een ansichtkaart uit Amsterdam vormden het begin van een meer dan 20 jaar durende briefwisseling die van een diep wederzijds respect getuigt. Beide schilders verhuisden van de kunstmetropool Parijs naar de Côte d’Azur en maakten vanaf daar naam als toonaangevende protagonisten van de Europese kunstscene.

 

 

In de kunstgeschiedenis worden de twee collega’s ondanks hun overlappende schilderperiode vaak bij twee verschillende stromingen ingedeeld: Bonnard wordt met zijn luchtige, vrolijke penseelvoering en zachte, glinsterende pasteltinten als laatste grote erfgenaam van het impressionisme gezien; Matisse was met zijn interesse voor felle kleuren en tweedimensionale beeldcomposities met sterke contouren tot ver in de 20e eeuw een pionier van de abstracte kunst. Bij de tentoonstelling wordt naar het waarom van deze gebruikelijke perceptie van de bevriende kunstenaars gevraagd. Daarnaast wordt nadruk gelegd op hun bijdrage aan de ontwikkeling van de moderne schilderkunst.

Meer informatie over de tentoonstelling en online tickets kun je vinden op www.staedelmuseum.de/en/matisse-bonnard.
Informatie over Frankfurt is te vinden op www.frankfurt-tourismus.de/en

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.