Zwarte Zeekust perfecte bestemming voor foodies, cultuursnuivers en outdoorliefhebbers

De zuidkust van Turkije is sinds jaar en dag een geliefde zonvakantiebestemming. Maar voor wie graag een ander Turkije wil zien, is het ruige en bergachtige Zwarte Zeegebied aan de noordkust van het land een absolute aanrader. Niet strandtoeristen maar juist cultuursnuivers, outdoorliefhebbers en foodies zullen deze groene regio – dat van de grens met Bulgarije tot aan de grens met Georgië loopt – zeer kunnen waarderen.

Grillige berglandschappen, geweldige outdoormogelijkheden, overblijfselen van Pontische graftombes, Ottomaanse nederzettingen, theeplantages en de sappigste kersen van het land zijn slechts enkele redenen om juist in dit gebied op reis te gaan. Op de website van het verkeersbureau – www.welkominturkije.nl – is een Nederlandstalige digitale brochure over het Zwarte Zeegebied te downloaden. De uitgebreide Engelstalige brochure ‘The Verdant Black Sea’ wordt gratis toegestuurd, mail info@welkominturkije.nl.

Culinaire regio

Dankzij het milde klimaat en vruchtbare grond groeien in het Zwarte Zeegebied tal van fruitgewassen. Naast de zoete kiraz kers vind je langs de Zwarte Zeekust – bijvoorbeeld in Giresun – vişne, een bepaalde soort zure rode kers, maar ook appels, aardbeien, maïs, hazelnoten, honing, hamsi (bekend als ansjovis) en thee zijn hier volop te vinden. Traditionele gerechten – met uiteraard een kop Turkse thee – worden overal geserveerd. Theetuinen zijn dan ook erg populair. ‘Hoofdstad van de thee’ is het plaatsje Rize in het oosten, waar men plantages en het speciale theecentrum kan bezoeken.

 

 

Cultureel toerisme

De eerste beschavingen ontstonden hier al rond de 12e eeuw voor Christus. Dankzij haar ligging aan de Zijderoute vormt het Zwarte Zeegebied een belangrijk kruispunt tussen Europa en Azië. Romeinen, Mongolen, Pontische Koningen en Ottomanen hebben hier allen geheerst, wat een rijk cultureel erfgoed heeft opgeleverd. Sporen van duizenden jaren geschiedenis zijn door de hele streek tastbaar in bijvoorbeeld het Atatürk Museum en de 14e-eeuwse Pazar Moskee in centraal gelegen Samsun, tot ruïnes van middeleeuwse Georgische kerken in de oostelijke provincie Artvin.

Verspreid over de gehele regio kan men kastelen, historische dorpjes, ruïnes, graftombes en culturele musea bezoeken die het verhaal van het gebied vertellen. De houten huizen in bijvoorbeeld Bartin behoren tot de mooiste uit de klassiek Turkse architectuur. Die in het plaatsje Safranbolu staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook de in 1366 gebouwde Mahmut Bey Cami moskee in Kasaba en de Gokceli Mosque uit 1176 in Çarşamba zijn juweeltjes. Ook de koningsgraven in de rotswanden boven de stad Amasya zijn uniek.

 

 

De stad Trabzon is een verplichte stop met de prachtige fresco’s in de 13e-eeuwse Byzantijnse kerk Aya Sofia en het tegen een rotswand gebouwde Sumela klooster. Ook de vele middeleeuwse orthodox-christelijke kerkjes in de omgeving van Yusufeli zijn een bezoek waard.

Outdooractiviteiten

Dankzij haar hooglanden, de traditionele levensstijl en het culturele erfgoed heeft de regio de status ‘Highlands and Nature Tourism Development Zone’ gekregen waardoor er tal van outdoor sporten mogelijk zijn. Mountainbiken, skiën, en raften, het is slechts een greep uit de mogelijkheden. Wandelaars die graag op luxe inleveren in ruil voor een bijzondere trek zullen de plateaus in het binnenland zeer kunnen waarderen. Op een enkele herder na kom je hier vrijwel niemand tegen. Overnachten geschiedt dan ook in een eigen meegebrachte tent of in hutten. Bij vogelaars is de delta van de rivier Kizilirmak ten westen van de stad Samsun een populaire trekpleister.

Landinwaarts van Rize kan er geweldig gekanood en geraft worden bij Firtina Vadisi (Storm Vallei). Ook bergbeklimmers kunnen hier goed uit de voeten. Het Kaçkargebergte met als hoogste punt Kavron (3932 m) is een ware speeltuin is voor wandelaars. De plaatsjes Ayder en Barhal zijn goede start- of eindbestemmingen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.