Zomers Duitsland is dol op water – en op watersporters die genieten!

Nederland heeft aardig wat water, ok. Maar net over de grens in Duitsland heb je er ook nog eens een fantastisch uitzicht bij! Bestaat er een mooier gevoel dan over het water te glijden in een geruisloze kano? Heerlijk knoerten op een waterscooter of slalommen op de waterski’s misschien. Ook voor beginnende watersporters is er veel te doen op avontuurlijke rivieren als de Werse, de Hase, de Vechte, de Ems en de Dinkel. De Dinkel? Dat is toch Twente?

Kanovaren op zijn mooist: de grensoverschrijdende KanoRonde

Water trekt zich weinig van landsgrenzen aan. Je begint in Nordhorn, met zijn karakteristieke stadsgrachten. Je begint wat later dan gepland, want de befaamde dierentuin Tierpark Nordhorn (90 diersoorten) en het Stadtmuseum (industrieel erfgoed uit een lange geschiedenis als textielstad) stonden ook op je lijstje. Zo’n 40 km rustig peddelen verder heb je heel wat gezien: het oude plaatsje Neuenhaus, dat wel wat Nederlands oogt. Het idyllische Dinkelland in Twente, dat wel wat buitenlands oogt. De Heerlijkheid Lage, rond een burcht uit 1626. Fijn, deze ronde.

Emsland en Münsterland

Kanoën op de Hase en de Ems zorgen voor idyllische avonturen op het water, deze rivieren zijn geliefd bij natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Met de kano kom je op plekken die niet met de fiets en zelfs niet te voet te bereiken zijn. Een heel andere kijk op het schilderachtige landschap hier dus! Het is nooit zwaar, want je peddelt stroomafwaarts.

 

 

En dan heb je nog het groene Münsterland. Ook daar heet de nog niet zo heel brede Ems gewoon Ems. Goed voor vergezichten over velden, sappige weiden, natuurlijk oeverlandschap (de prachtige ‘Emsauen’) en tussenstops in mooie stadjes als Warendorf, met zijn unieke middeleeuwse marktplein en smalle winkelstraatjes. De smaak te pakken van de tijdloze sfeer in typisch Duitse, gezellige, historische plaatsen? Leg de kano ook even aan de kant in Emsdetten, Rheine, of Telgte.

Een ontdekking zijn de wat minder bekende riviertjes als Berkel, Bocholter Aa, Werse en Lippe. Vooral de kalme Werse is een aanrader voor beginnende kanovaarders: heel makkelijk, want weinig stroming. Wél 67 km aan ansichtkaarten van de bron bij Beckum, via Ahlen en Drensteinfurt naar de bruisende regiohoofdstad Münster.

Het Lippetal is een bijzonder rivierdal. De Lippe is een rivier zoals een rivier bedoeld is: de waterlopen zijn op veel plaatsen in hun oorspronkelijke, kronkelende toestand teruggebracht. Zo slinger je door beschermde natuurgebieden en parkachtig agrarisch land. Om je heen alleen het geluid van gonzende libellen, in de verte een zilverreiger of het geluid van een nachtegaal. Ietsje meer actie op een warme zomerdag? Op de Lippe kun je ook heerlijk waterskiën. Durfals proberen de snelle waterski-kabelbaan ‘TwinCable Beckum’ (ervaring niet nodig!) over het water van zandgat Tuttenbrock, bekend om zijn turqoise-blauwe water.

 

 

Zin in gekregen? Probeer het allemaal uit op een Watersportweekend. Een 3-daags arrangement, vanaf € 189 per persoon, met onder andere: stukje kanoën op de Lippe, spoedcursus waterskiën (niet verplicht!), overnachtingen en natuurlijk – we zijn tenslotte in Westfalen – stevig en gezond ontbijt, onderweg verrukkelijke koffietafels op zijn Westfaals.

Emsland sportief en ruig

De eerste meters op de waterski’s gelukzalig afgelegd? Dan wil je door! Wat Kitzbühel en Zermatt betekenen voor de skisport, dat is het Emsland in de zomer voor de ‘fun loving’ waterski-artiest. In de waterpretoorden Heede en Haren om precies te zijn. Op de waterski kun je er lekker snel, de hoogte in op kleine sprinschansjes of over hippe hindernissen als de Fun-Box of de Roof Top Slider.Zin in wat Caribisch James Bond gevoel? Op het water van de Dankern-See suis je alle kanten op met de Seabob, een soort kruising tussen een krachtige waterscooter en een duikboot. Iedereen kan het, na een korte instructie. Speciaal duikerspak en zwemvest krijg je er bij.

Niet op, maar langs het water

Al het moois aan de Ems bekijken vanaf de fiets? Neem een van de klassiekers onder de toertochten, de 379 km lange EmsRadweg. Of een uitgekiend stukje voor een paar dagen, het ligt er maar aan waar je precies van houdt: cultuurgeschiedenis, de oernatuur van het Teutoburger Woud, pittoreske oude steden als Rietberg, Rheda-Wiedenbrück, Meppen en Lingen, of hypermoderne scheepsbouwtechniek bij de beroemde Meyer Werft in Papenburg. Wie weet rolt er net zo’n gigantisch cruiseschip van de helling. Fietsen langs een rivier betekent: vlakke wegen, dus ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Vakantietip: 5-sterrencamping Alfsee

De camping die alles heeft. Mooie omgeving, aan de rand van het bijzondere natuurgebied TERRA.vita – beschermd UNESCO werelderfgoed in het Osnabrücker Land. Veel luxe en ongekend veel voorzieningen: indoor speelparadijs, zandstrand aan het meer, sauna, pleintje met restaurants. Nog nooit op de waterski’s gestaan? Dit is de ideale gelegenheid om het te leren: schoon, niet zo diep zoet water, weinig golven. Met een wetsuit en lifevest ben je veilig. Altijd iemand aanwezig om te helpen of tips te geven.

Nog meer tips vind je op www.geheimoverdegrens.nl

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.