Nieuw museumcomplex TIRPITZ aan Deense westkust officieel geopend

Verborgen in het duinlandschap van Blåvand is 28 juni het bijzondere museum TIRPITZ door de Deense kroonprins Frederik officieel geopend. Het complex is ontworpen door het gerenommeerde Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG). Door gebruik van veel glas en licht opent het hart van het gebouw zich als het ware naar buiten toe. Het ritme van de omliggende natuur wordt ook in het tentoonstellingsontwerp doorgevoerd, gemaakt door het Utrechtse bureau Tinker imagineers. Het resultaat is een harmonieus en laagdrempelig museum, een lust voor de zintuigen.

Tirpitz: reis door ruimte en tijd

Het nieuwe museumcomplex telt vier tentoonstellingsruimtes en is via een tunnel verbonden met de grote geschutsbunker ‘Tirpitz’, die onderdeel uitmaakt van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd een begin gemaakt met de bouw van de bunker, maar werd door de Duitse capitulatie in mei 1945 nooit voltooid. In tegenstelling tot de zware betonnen blokken, is het vernieuwde Tirpitz open van structuur en gaat het volledig op in het landschap. Bjarke Ingels: “Het Tirpitz museum is in zijn architectuur compleet tegenovergesteld aan de bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe structuur is geïntegreerd in het landschap als een oase en staat in scherp contrast met het hermetisch afgesloten karakter van de monoliet. Vier looppaden snijden in de duin en komen samen in een centraal, lagergelegen atrium, gevuld met daglicht, hetgeen een ruimtelijk gevoel schept in het hart van het complex.”

 

 

Eenmaal in het museum stemt de bezoeker zich af op het natuurlijke ritme van West-Jutland, de hartslag van de regio. In het centrale atrium is die beweging weergegeven als een pulserende projectie met symbolen van een zeevarende natie, die de bezoeker de weg wijst naar de vier verschillende tentoonstellingsruimtes.

Scenografisch expositieontwerp

Tinker imagineers nam het ontwerp van het gebouw en de omringende natuur als uitgangspunt van het tentoonstellingsontwerp. Iedere zaal kent zijn eigen ritme waarop de verhaallijn meebeweegt: eb en vloed, dag en nacht, goed en kwaad, warmte en kou en het verstrijken van de tijd. “Tirpitz komt tot leven op basis van het natuurlijke ritme van de regio: de getijden die het gebied bij uitstek kenmerken”, aldus Erik Bär, oprichter van Tinker. West Coast Stories, Army of Concrete en Gold of the West Coast zijn vaste tentoonstellingen. De vierde ruimte biedt plek voor wisselende exposities.

In West Coast Stories staat de lokale geschiedenis centraal. Een keer per uur wordt de ruimte omgetoverd tot een 4D-theater bij nacht. Gedurende dit audiovisuele spektakel zit de bezoeker in een reddingsloep, terwijl zij of hij wordt meegevoerd in een stormachtige reis door de tijd.

 

 

In het weerbarstige bunkerlandschap van Army of Concrete ontdekt de bezoeker het verhaal van de Atlantikwall in West-Jutland. Echter, wanneer men de betonnen bunkers binnengaat, blijken het persoonlijke binnenruimtes van Denen en Duitsers te zijn, die rondom de Atlantikwall werkten en leefden. Eén van de verhalen geeft de meisjeskamer van Anna weer, die een kind kreeg van een Duitse soldaat.

Even verderop staat het feeërieke bos van staal in Gold of the West Coast . Door verandering van kleur en geluid voelt deze zaal afwisselend warm en koud aan: verwijzingen naar de geschiedenis van barnsteen. In de abstracte, maar sprookjesachtige bomen vindt de bezoeker miljoenen jaren oude insluitingen, kunstvoorwerpen maar vooral veel verhalen over de aantrekkingskracht van barnsteen.

Tirpitz nieuwe attractie LEGOLAND® Billund Resort

Tirpitz ligt aan de Deense westkust in de gemeente Varde, dat sinds 2015 onderdeel uitmaakt van het LEGOLAND Billund Resort, met als middelpunt het originele LEGOLAND familiepark in Billund. Het resort strekt zich uit van de westkust tot de oostkust in Zuid-Jutland en krijgt met het nieuwe Tirpitz museum er een interessante bezienswaardigheid bij.,

Meer informatie

Het Tirpitz museum is vanaf vandaag 30 juni 2017 geopend voor publiek. Tijdens het hoogseizoen van 1 juli tot en met 15 augustus is het museum bereikbaar van 9.00-19.00. Buiten het hoogseizoen om is het museum dagelijks geopend van 10.00-17.00. Een ticket voor volwassenen kost 125,- DKK (ongeveer 17 euro). Voor kinderen tot 18 jaar is de entree gratis.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.