E-biken in de Franse bergen: origineel, ludiek of sportief

De e-bike is niet meer uit het straatbeeld weg te denken, maar in de Franse bergen wordt er nét een andere twist aan gegeven. Ga bijvoorbeeld e-steppen, beklim een Tour de France-col zonder moeite of maak het sportief op de mountainbike.

Originele vormen van e-biken

In de Vercors, in Autrans-Méaudre, deel je met het hele gezin een e-skelter van 2 tot 7 plaatsen. In Saint Lary (Pyreneeën) en Orcières Merlette, Morzine en Valloire (Alpen) ontdek je de omliggende bergen met de e-step. En in Les Gets krijgen kinderen een unieke ervaring door met een kleine e-motor te racen op een speciaal parcours.

 

 

Cols bedwingen met een steuntje

Is in Nederland vooral de stadsversie van de e-bike bekend, in de Franse bergen zie je steeds meer sportieve elektrische fietsen. Ook Julien Rebuffet, directeur van de MCF (Moniteurs Cyclistes Français, overkoepelende organisatie van fietsgidsen) ziet deze trend toenemen: “Waar men vroeger met de auto achter de fietsfanaten aanreed, rijden groepen nu samen de berg op. Opeens zijn die beroemde Franse cols voor iedereen toegankelijk.” Evenementen zoals de Oisans Cols Series, waarbij cols worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, dragen daar nog extra aan bij.

 

 

Ludiek én sportief: mountainbiken

Ga je echt de bergen in, dan vind je voornamelijk e-mountainbikes in de verhuur. Daarmee ga je verder, sneller en door de elektrische ondersteuning krijgt het fietsen een ludiek element. Je moet immers goed aan ‘batterijmanagement’ doen, afhankelijk van de afstand die je wilt fietsen, de continu veranderende hellingsgraden en je eigen fysieke conditie. In Frankrijk is het een op zichzelf staande discipline, en vind je speciale competities alleen voor e-mountainbikes, zoals de Transmaurienne in Aussois (19-20 juli) en de Rando VAE in Valberg (29 juli). Een helemaal bijzondere ervaring beleef je in Le Grand-Bornand, waar je ’s avonds in een berghut dineert, en onder de sterrenhemel naar beneden e-mountainbiket.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.