Fascinatie tv-kok Danny Jansen voor VOC-recepten

Op zondag 25 juni geeft Danny Jansen, tv-kok 24Kitchen, in het kader van de tentoonstelling De wereld van de VOC een lezing in het Nationaal Archief. Jansen is een fervent verzamelaar van historische kookboeken. Zijn oudste geschrift komt uit 1620. Wat fascineert hem zo aan historische recepten? Tijdens deze lezing vertelt Jansen waar deze interesse vandaan komt en bereidt hij een gerecht geïnspireerd op een recept uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

De VOC werd opgericht om handel te drijven in specerijen. Peper, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel kwamen terecht in de Nederlandse keuken. Maar wat werd ermee gedaan? Was het allemaal wel zo smakelijk? Zouden we de kookkunsten uit deze tijd nu nog kunnen waarderen? Jansen gaat in op deze vragen, maar laat ook aan de hand van archiefstukken zien wat er tijdens de lange reis naar de Oost werd gegeten. Er was een groot verschil tussen de maaltijden ‘achter de mast’, waar de hogere officieren van een gedekte tafel aten en in comfortabele hutten sliepen en het eten ‘voor de mast’, de plek van de soldaten, matrozen en scheepsjongens.

 

 

Danny Jansen

Al op de middelbare school weet Danny Jansen dat hij kok wil worden. Na zijn middelbare school volgt hij een opleiding tot kok in Breda. Hij richt zich op de zoete wereld van de patisserie en wordt bij verschillende restaurants en hotels chef-patissier. In 2001 krijgt Jansen de kans om voor het veelbekeken televisieprogramma Life & Cooking te werken. Tien jaar later gaat hij aan de slag als presentator bij de populaire kookzender 24Kitchen.

Tijd: 13.00 – 14.00 uur

Kosten: € 10,- inclusief entree De wereld van de VOC en koffie/thee

Aanmelden via: events@nationaalarchief.nl

 

 

De wereld van de VOC

Van 1602 tot 1798 heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Voor het eerst brengt het Nationaal Archief topstukken uit het VOC-archief samen in de tentoonstelling. Ga mee op ontdekkingsreis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar VOC-geschiedenis. Persoonlijke verhalen brengen de VOC-tijd tot leven en laten zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is.

De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief een gevarieerd programma met lezingen, workshops en rondleidingen. Meer informatie op de website.

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.