De Donau-Radweg, de langste fietsroute van Duitsland krijgt vier sterren!

De Donau-Radweg, die tot de populairste fietsroutes van Duitsland behoort, is vanwege zijn uitstekende kwaliteit met vier sterren bekroond door de ADFC (Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club). Met 600 kilometer is het de langste fietsroute van Duitsland die zo’n hoge kwalificering heeft gekregen. In het afwisselende rivierlandschap liggen fietsroutes in alle soorten en maten, van meerdaagse routes tot dagtrips.

picknick-im-allgäu

De jonge Donau

Als beroemde waterweg dwars door Europa verbindt de Donau toeristische bezienswaardigheden in maar liefst tien landen over een lengte van bijna 3.000 km. De Donau-Radweg volgt de rivier vanaf de bron in het Zwarte Woud tot aan de monding in de Zwarte Zee. Het Duitse gedeelte van de fietsroute voert van het plaatsje Donaueschingen tot aan de Beierse grensplaats Passau, langs de rivier die in dit gebied ook wel ‘de jonge Donau’ wordt genoemd.

 

 

De route loopt door de twee zuidelijke deelstaten van Duitsland, Baden-Württemberg en Beieren. Onderweg toeren fietsers door prachtige en unieke natuurlandschappen, waaronder het natuurfenomeen de Blautopf bij Blaubeuren, waar het water een onwaarschijnlijk blauwe kleur heeft. Genieten van een welverdiende pauze kan in Ingolstadt, de stad waar met het instellen van het ‘Reinheitsgebot’ werd verordend dat Duits bier uit slechts vier ingrediënten mag bestaan: mout, hop, gist en water.

De Donau als uitgangspunt

De Donau is een goed uitgangspunt om via de Donau-Bodensee-Radweg de deelstaat Baden-Württemberg verder te ontdekken. De eveneens met vier sterren gekwalificeerde fietsroute is met 150 km een stuk minder lang dan de Donau-Radweg en ideaal voor een korte fietsvakantie. Het fietspad is compleet nieuw bewegwijzerd en loopt van Ulm door het hart van Oberschwaben naar de Bodensee.

 

 

Fietsend over het spoor

Nog korter en daarmee perfect voor een dagtocht is de Donau-Ilz-Radweg in de deelstaat Beieren. Halverwege tussen de UNESCO-stad Regensburg en Passau wordt het rivierenlandschap van de Donau verruild voor de bossen van het Beierse Woud. De 55 kilometer lange route verloopt over een voormalige spoorlijn tot op een steenworp afstand van het drielandenpunt met Oostenrijk en Tsjechië. Doordat het stijgingspercentage maximaal 5% is, kunnen ook ongeoefende fietsers hier optimaal van het landschap genieten.

200-jarig jubileum van de fiets

2017 is met het 200-jarig bestaan van de fiets hét jaar om op de pedalen te gaan staan. Het vervoersmiddel werd in 1817 door Karl Drais uitgevonden in Mannheim, gelegen in Baden-Württemberg. In dit jubileumjaar wordt uitgebreid stilgestaan bij deze uitvinding, onder andere met de nationale tentoonstelling ‘2 Räder – 200 Jahre. Freiherr von Drais und die Geschichte des Fahrrades’, die nog t/m 25 juni in het Mannheimer Technomuseum te zien is.

Bijzondere tips op www.dejongedonau.nl

Naast de fiets zijn er nog tal van actieve mogelijkheden om de jonge Donau te ontdekken. De website www.die-junge-donau.de/nl geeft bijzondere tips voor activiteiten in de ongerepte natuur die rond de rivier te vinden is, van een helikoptertocht boven een 15 miljoen jaar oude krater tot een kanotocht door een canyon-achtig landschap.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.