Even de grens oversteken voor het vrolijkste paasweekend ooit

Net over de grens in Duitsland betekent ‘vrolijk’ ook: ontspannen, verleidelijk, lente-achtig. De evenementen rond Pasen zijn er nét even verzorgder en origineler; onderweg geniet je van heerlijke dorpjes en ongerepte natuur, op een schaal die in Nederland eigenlijk niet meer bestaat. Wordt het de omgeving van Münster of Bad Bentheim, Osnabrücker Land of Emsland? Eén ding is zeker: zelfs een lang weekend blijkt meestal toch weer een paar dagen te kort. Misschien wat hoogtepunten, om uit te kiezen?

Foto: MünsterView.de / Heiner Witte

Chinees voorjaar, gewoon in Münster

Als ‘s avonds om 19 uur de deuren naar de dierenverblijven van de prachtige Allwetterzoo dichtgaan, blijft het parkterrein open voor een festijn vol kunst, cultuur en spektakel, allemaal in Aziatische stijl. Zo’n 280 sprookjesachtige lichtobjecten: dieren, bloemen, fantasiefiguren. Om klokslag 8 uur begint de theatershow op het centrale plein, met Chinese acrobaten, dansers, jongleurs en muzikanten. Langs de flaneerpaden verbluffend knappe ambachten als Chinese karakters kalligraferen, schilderen met vloeibare suiker en – het kan echt – eierschalen graveren. Nog tot eind april.

 

 

Uniek in heel Europa: wilde paarden

Van dichtbij te zien op de heide in het ruige, uitgestrekte natuurgebied Merfelder Bruch. Een authentieke kudde van 400 wilde paarden, op een 400 hectare groot terrein om te rennen en te grazen. Kom je vanuit de Nederlandse Achterhoek, dan is het net voorbij Borken. Stukje Wild West in het oosten. In het weekend en op feestdagen toegankelijk voor wandelaars van 10-18 uur. Of maak er een leuk weekendje van op het platteland bij vakantieboerderij Schnieder in Dülmen-Merfeld. Met gezellig boerderijcafé.

Paaseieren zoeken? Dat kan op vier verschillende manieren

Normaal al leuk genoeg om de lentekriebels van te krijgen, maar zeker als je ook nog eens door een mooi feestelijk decor dwaalt, op zoek naar je beschilderde paasei.

Recreatiepark Alfsee Ferien- und Erholungspark pakt uit met een afwisselend programma voor groot en klein. Op zaterdagavond opent Clown Ati het seizoen als presentator van een familieshow vol ‘Geluksmomenten’. Overal om je heen paasvuren in flakkerende vuurtonnen. Zondagmorgen begint het Paasweekend écht: met eieren zoeken. Tijd over? Haal 10 jaar voordat het officieel mag je ‘Rijbewijs’ in het Kinderautoland of verdwaal in de lastige Doolhof.

Tierpark Nordhorn kiest voor de traditionele aanpak: je wordt er ontvangen door de Paashaas. Verder alles wat Pasen altijd al zo opwindend maakte: eieren zoeken op zondagmorgen, smelten bij het zien van pasgeboren lammetjes, kuikentjes en andere snoezige jonkies. Met een klein beetje geluk zie je in de speciale ‘kraamkamer’ een nog piepklein kippenkuiken uit het ei kruipen.

Kuuroord Bad Iburg heeft een weldadig Kneipp-Erlebnispark, helemaal gewijd aan verkwikkende therapie en andere verwennerij op natuurlijke basis. Wat een plek om uit je winterslaap te komen. Tijdens het paasweekend is het terrein helemaal omgetoverd in Middeleeuwse sfeer: ridders, een tentenkamp net als bij een belegering, marskramers, zingende troubadours, zwaardgevechten. Als bezoeker zelf even zo’n zware ijzeren maliënkolder aanpassen? Kan. Eindje varen op het meer, op een 10 meter lang Vikingschip? Kan ook.

 

 

Het kan ook chic en nostalgisch: in de beroemde tuinen van het barokke pronkkasteel Clemenswerth. Al net zo befaamd: het bonte programma om de Eerste Paasdag tot een echt feest te maken: ballonnenwedstrijd, kinderboerderij, paaseieren zoeken in deftig cultuurerfgoed Kloostertuin – en natuurlijk de schatten van het museum zelf, binnen en buiten. Nieuw dit jaar, alsof het nog niet genoeg was: de Spiele-Olympiade met sport, spel en vermaak.

Golfen elitair? Nee, ludiek en avontuurlijk!

Neem Abenteuergolf Tecklenburg. Vergeet die oude, duffe betonnen midgetgolfbaan vol scheuren uit het pretpark, dit is een écht glooiend golfparcours maar dan met natuurlijke hindernissen. Je hoeft geen prof te zijn, maar wel een beetje tegen pesterij kunnen: omgevallen bomen, in de weg liggende zwerfkeien, een natte vijver, dat werk.

Swin-Golf spelen op landgoed Gut Vehr!

Maak kennis met het ludieke, laagdrempelige broertje van ‘duremensengolf’. Of is het gewoon een dagje picknicken tussen de statige eiken en kastanjes? Hier rijdt dus geen caddy mee in een zoevend karretje, maar je pakt je eigen rollende bolderkar met hapjes en drankjes voor onderweg.

Met de kinderen naar Ibbenbüren

Ze zullen je dankbaar zijn. Op 1 april weer open: het uitdagende klim-klauter-ravotbos Kletterwald Ibbenbüren. Een immense ‘jungle’ vol hindernissen, bruggen, balken, netten, touwen en zelfs surfplanken! Sportief bungelen op 14 meter hoog, maar ook simpele, speelse klimmetjes voor de allerkleinsten. Vlakbij ligt de Sommerrodelbahn: op een houten sleetje de berg afzoeven. De oudste in zijn soort in Duitsland. Sowieso nostalgie genoeg, want dit is een heerlijk plekje in de heuvels van het Teutoburger Wald, uit de tijd dat pretparken nog niet per se groot en duur hoefden te zijn.

Ga kijken! Het pittoreske Hanzestadje Haselünne bedacht de ‘Osterbrunnen’

Opvallend hoeveel bronnen, waterpompen en kraantjes je hier in het straatbeeld ziet. Ze werken nog allemaal. Eén keer per jaar laat de plaatselijke bevolking zien, hoe belangrijk drinkwater vroeger was en nu is als ‘bron van het leven’. Net zoals het paasfeest het begin van nieuw leven symboliseert. Alle waterbronnen worden prachtig versierd, met bloemstukken, groene takken en kunstig beschilderde paaseieren.

Kijk voor meer vrolijke evenementen op www.geheimoverdegrens.nl

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.