Essentie, een bijzondere expositie in het jaar van De Stijl

Van 8 t/m 12 maart 2017 is de expositie Essentie te bezoeken in de Nicolaïkerk in Utrecht, naast het Centraal Museum.

Het woord ‘essentie’ betekent kern, hart, grond, wezen. De essentie (Latijn: essentia, van esse, zijn) of het wezen is filosofisch gezien de aard van iets, datgene wat kenmerkend is voor iets.

 

 

Op de tentoonstelling essentie wordt werk getoond van ruim zestig hedendaagse kunstenaars die abstract geometrisch werk maken. Mannen en vrouwen, jonge en oude kunstenaars, bekende en minder bekende namen uit Nederland en buitenland.

 

 

Het is een ode aan De Stijl.

In het atelier werkt de kunstenaar aan de verbeelding van een idee, streeft naar de volmaakte vorm en zoekt het ultieme evenwicht in de compositie. In het beste geval vallen inhoud en vorm volledig samen. De spanning tussen ‘iets’ en ‘niets’ is belangrijk. Essentie is niet niets. Essentie is wat blijft als alle franje, alle verhulling weg is. Deze kunst toont de kracht van het weglaten. Dat is absoluut niet saai, het is verrassend hoe divers de werken op de tentoonstelling zijn.

Deze werken raken, door hun verbeelding van een niet-zichtbare denkwereld, aan wat beeldende kunst ís sinds de oprichting van De Stijl. Alle getoonde werken zijn te koop.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.