Koning opent tentoonstelling Piet Mondriaan en Bart van der Leck

Zijne Majesteit de Koning opent zaterdag 11 februari de tentoonstelling Piet Mondriaan en Bart van der Leck – De uitvinding van een nieuwe kunst in het Gemeentemuseum Den Haag. Deze tentoonstelling, die het werk van de twee belangrijkste schilders van De Stijl centraal stelt, is de eerste in een reeks van drie tentoonstellingen die het museum organiseert in het kader van het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl.

dambord-heldere-kleuren-piet-mondriaan

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl is opgericht. De Stijl staat voor een vernieuwende kunststroming in de Nederlandse beeldende kunst en architectuur, waarbij een nieuwe beeldtaal werd gebruikt: abstractie, primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen. De Stijl bestond uit een wisselende groep Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die voor korte of langere tijd verbonden waren aan het gelijknamige tijdschrift dat verscheen van 1917 tot 1927. Bekende kunstenaars van De Stijl zijn Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld.

 

 

Om honderd jaar De Stijl te vieren is 2017 uitgeroepen tot themajaar Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl. Het Gemeentemuseum Den Haag, met de grootste Mondriaancollectie ter wereld, speelt hierin een belangrijke rol. De openingstentoonstelling is te zien van 11 februari tot en met 21 mei 2017.

 

 

2017: Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl

2017 is het jaar waarin we 100 jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Het themajaar markeert de introductie van de verhaallijn Mondriaan tot Dutch Design, die bezoekers door heel Nederland naar interessante plekken voert die te maken hebben met werken uit de periode van De Stijl en hedendaags design. Musea, erfgoedlocaties en evenementen in Nederland stellen werk van topdesigners centraal, zetten deuren van ateliers open en eren kunstenaars als Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.