De top 5 beste surfspots in Peru

Als het in Europa te koud wordt om de zee in te gaan, trekken surfers liever naar warmere oorden. Met een ruim 2400 kilometer lange kustlijn is Peru een van de favoriete bestemmingen. Vooral de gouden stranden in het noorden van het land zijn geliefd. Beginners staan hier voor het eerst op het water en internationale profs oefenen er voor wedstrijden. Het hele jaar door is de Peruaanse kust gezegend met de perfecte surfgolven, waarbij je de prachtige, tropische omgeving er gratis bij krijgt.

surf-peru-strand-golfen-man

De top 5

Waar je precies moet zijn voor een dagje boarden of complete surfvakantie? Hier volgt de top 5 van beste surfspots in Peru:

1. Órganos
Dé surfspot van Peru is Órganos, waar de hoge golven prachtig op de koraalriffen breken. En dat op een plek waar het nooit kouder wordt dan 20°C en de Stille Oceaan het hele jaar zo’n 26°C is. Kortom, of je nu de Europese winter ontvlucht of halverwege het jaar je surfskills wilt opkrikken: hier is het altijd surfweer. Misschien is Órganos iets te heftig voor beginners, maar voor enigszins geoefende surfers prima te doen. Op deze heerlijke vakantiebestemming aan een azuurblauwe zee, vol gouden zandstranden, kun je natuurlijk ook gewoon relaxen en even helemaal niets doen.

 

 

2. Máncora
Rijd vanuit Órganos zo’n 15 km via de Panamericana Norte naar het noorden en je treft nog zo’n tropisch paradijsje: het populaire Máncora. De surfcondities zijn hier vergelijkbaar met die in Órganos, dus reken er standaard op heerlijk warm surfweer. De golven zijn in Máncora echter iets minder woest dan in Órganos, dus deze plek is beter geschikt voor beginnende surfers. Met temperaturen tot wel 36°C, vele faciliteiten en entertainment, is dit de perfecte vakantiebestemming voor het sportieve gezin.

 

 

3. Cabo Blanco
Ten zuiden van Órganos ligt Cabo Blanco. De ‘Witte Kaap’ is een uitgelezen plek voor gevorderde surfers, want de golven kunnen hier metershoog zijn en breken vlakbij het rif. Ook hier kunnen zij zich het hele jaar door uitleven of oefenen voor wedstrijden, maar de beste condities zijn er tussen oktober en januari. Zowel de buiten- als watertemperatuur is in Cabo Blanco iets lager dan in Órganos of Máncora. Je treft hier behalve fanatieke surfers en sportvissers, minder ‘gewone’ strandtoeristen, maar dit is volgens velen juist de charme van deze plek: even helemaal alleen met de ruige zee.

4. Lobitos
Wie verder naar het zuiden rijdt, komt aan in Lobitos. Ook deze surfspot is niet aan te raden voor beginners, maar des te spannender voor gevorderden. Dé drie surfstranden zijn hier Lobitos, Piscinas en El Hueco. Hoewel het er doorgaans tropisch en droog is, kan de temperatuur erg uiteenlopen. In de zomer (onze winter) worden regelmatig temperaturen van wel 35°C gemeten, maar het kan er ook zomaar 12°C zijn. Volgens de profs zijn de golfcondities het meest ideaal van april tot en met september.

5. Huanchaco
Niet alleen in Noord-Peru kun je goed surfen, ook meer naar het zuiden zijn perfecte surfstranden te vinden. Huanchaco in Midden-Peru is zo’n plek, met een enorme variatie aan golven, waardoor het zowel voor beginners als voor meer geoefende surfers een verrassende ervaring blijft. Naast de vele surfers biedt het gezellige strand van Huanchaco nóg een bezienswaardigheid: de caballitos. Al 4000 jaar worden deze kleine, rieten vissersbootjes op dezelfde manier handgemaakt. Volgens de locals waren dit de eerste ‘surfplanken’ ter wereld en de jonge generatie weet ze nog altijd als zodanig te gebruiken. Probeer het zelf!

Bereikbaarheid

Voor de beste surfplekken in Noord-Peru vlieg je vanuit Lima in 1,5 uur naar Piura, om vanuit daar naar de kust te reizen. Voor surfspots in Midden-Peru, zoals Huanchaco, vlieg je vanuit Lima het beste naar Trujillo (ca. 1 uur).

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.