Aanbevelingen kinderrechtenorganisaties overhandigd aan Tweede Kamer

Vandaag overhandigden jongeren een petitie aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer namens kinderrechtenorganisaties Save the Children en Defence for Children.

armoede-kinderen-tweede-kamer

Aandacht

Hiermee vragen de organisaties en de jongeren aandacht voor kinderen in Nederland die opgroeien in armoede.
Tweede Kamerlid Mei Li Vos kreeg de petitie overhandigd door jongeren Madelon en Stefano. Stefano (19 jaar): “Ik vind het belangrijk dat er iets gedaan wordt aan armoede omdat alle jongeren het recht hebben volledig mee te kunnen doen in de maatschappij.”

 

 

Naast de petitie ontvingen de commissieleden ook het rapport ‘Ending Educational and Child Poverty in Europe’ van Save the Children. In dit rapport vertellen kinderen uit Europa wat armoede voor hen betekent: naar school met een lege maag, stress ervaren omdat ouders de huur niet kunnen betalen, koude huizen en scholen in de winter, niet genoeg geld om een boek te kopen en geen hoop en dromen meer durven te hebben. Ook de stem van Nederlandse jongeren is meegenomen in dit rapport.

 

 

Geen enkel land vrij

Uit het rapport blijkt dat geen enkel Europees land vrij is van armoede onder kinderen. Volgens de laatste cijfers van het CBS lopen ook in Nederland 421.000 kinderen risico op armoede en sociale uitsluiting.
Directeur Pim Kraan van Save the Children licht toe: “De gevolgen van armoede voor kinderen zijn, ook op lange termijn, groot. Kinderen die in armoede opgroeien bereiken een lager opleidingsniveau en hebben relatief vaak gezondheidsproblemen. Ze lopen bovendien een groter risico om later zelf ook in een soortgelijke situatie terecht te komen. Die vicieuze cirkel moet doorbroken worden.”

overhandiging-klimaatbundel-002

Maatregelen

Naar aanleiding van het rapport roepen Defence for Children en Save the Children op om een aantal maatregelen te nemen om armoede en sociale uitsluiting onder kinderen in Nederland uit te bannen, door:

1) Serieus te luisteren naar de stem van kinderen. Kinderen zijn de ‘agents of change’ en goed in staat om oplossingen te vinden voor de problemen waarmee zij worden geconfronteerd. Daarom moet het mogelijk zijn voor kinderen en jongeren om inspraak te hebben, invloed te hebben, mee te praten, mee te denken en mee te doen.
2) Het recht van kinderen op zelfstandige toegang tot sociale zekerheid te garanderen. Er zijn een aantal artikelen uit het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind die direct gerelateerd zijn aan het terugdringen van armoede onder kinderen, waaronder art. 26. Hierin is het recht op zelfstandige toegang tot sociale zekerheid voor kinderen geregeld. Nederland heeft als enige land ter wereld een voorbehoud op dit artikel gemaakt. Wij roepen de Nederlandse regering op om dit voorbehoud in te trekken.
3) Aandacht te besteden aan alle aspecten van armoede. Armoede onder kinderen is een probleem met diverse oorzaken en gevolgen en vereist een integrale benadering.
4) De vicieuze cirkel waarbij armoede van generatie op generatie wordt overgegeven te doorbreken. Het is belangrijk om naast materiële ondersteuning ook immateriële ondersteuning te bieden, zoals steun en (psychische) begeleiding voor ouders bij de opvoeding.
5) ‘General Comment nr. 19 over ‘Public Budgeting for the Realization of Children’s Rights’ van het VN-Kinderrechtencomité als uitgangspunt te nemen bij alle investeringen en het beleid ter bestrijding van armoede onder kinderen.

Veel werk te verzetten

Aloys van Rest, directeur Defence for Children: “Er is nog veel werk aan de winkel als het gaat om het uitbannen van armoede onder kinderen in Nederland. Gelukkig heeft de Nederlandse regering extra budget vrijgemaakt voor gemeenten om dit probleem tegen te gaan. Nu is het van belang dat er voldoende toezicht is op de wijze waarop gemeenten dit budget besteden en dat de stem van kinderen wordt gehoord.”

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.