Burgemeester Van der Laan ontvangt eerste flesje Amsterdam Oersoep

Op 2 december gaat de Beurspassage aan het Damrak in Amsterdam officieel open. Burgemeester Van der Laan voltrekt de openingshandeling door het eerste flesje Amsterdam Oersoep in ontvangst te nemen, afkomstig uit de bron van het gelijknamige kunstwerk dat is gemaakt door kunstenaars Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem. Met het imponerende plafond van 450 m2 glasmozaïek, de ambachtelijk vervaardigde terrazzo vloer, reusachtige art deco spiegels en vergulde kroonluchters is de Beurspassage een schitterend nieuw icoon voor de hoofdstad.

kunst-muur-vuur-wiel

Een dag eerder opent de langste koffiebar ter wereld, Liquid Mokum, haar deuren in de Beurspassage. Liquid Mokum is een nieuw concept van ondernemer Diederik Habbema, die onder meer eigenaar is van de vestigingen van De Koffiesalon in Amsterdam. Tevens opent op 1 december de nieuwe vestiging van Primark, de flagshipstore voor Nederland, met onder andere een ingang in de Beurspassage.

 

 

Samenwerking

Tijdens de feestelijke opening treden artiesten op die mee hebben gedaan aan de coverwedstrijd Aan de Amsterdamse grachten. Zij worden begeleid door het Red Limo String Quartet. Tevens komen de betrokken partijen Bouwinvest, Top Vastgoed, de gemeente Amsterdam en de architectenbureaus RAMSA en Rijnboutt aan het woord. Hun nauwe samenwerking in het Project 1012, dat gericht is op de ruimtelijk-economische transformatie van de binnenstad tot een meer divers en aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers, vormde de basis voor de succesvolle herontwikkeling van de Bouwinvest-panden en daarmee de Beurspassage, die geldt als de belangrijkste verbinding tussen het Damrak en de Nieuwendijk.

 

 

Ode aan de Amsterdamse Grachten

Het totaalkunstwerk van kunstenaarsduo Arno&Iris (bekend van de plafondafbeelding ‘Horn of Plenty’ in de Markthal Rotterdam) en Hans van Bentem (bekend van onder andere zijn beroemde kroonluchters uit de ‘Flowerbomb’ campagne van Victor & Rolf) is een ode aan de Amsterdamse grachten, waarin onderdelen terug te zien zijn die het verhaal van de grachten vertellen: de penselen van Rembrandt, de talrijke verdronken fietsen, zeemanstattoo’s, de symmetrie van de Amsterdamse herenhuizen en nog veel meer. Het plafond, bestaande uit meer dan 1 miljoen glasmozaïek tegeltjes, wekt de suggestie alsof men in een onderwatertunnel op de bodem van de gracht loopt. De 7 schitterende kroonluchters zijn gemaakt van recyclede en vergulde fietsonderdelen. Ook in de wanden, spiegels en de terrazzo vloer komen elementen terug die verwijzen naar het water als oorsprong van het leven op aarde.

Kroon op het werk

De nieuwe Beurspassage vormt de kroon op het werk van de herontwikkeling van de panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196 van de in 2013 gestartte herontwikkeling. De afgelopen jaren transformeerde ontwikkelaar Top Vastgoed in opdracht van het Bouwinvest Retail Fund de verouderde panden naar hypermoderne vestigingen van internationale retailers, zoals Zara, JD Sports, C&A en dus binnenkort Primark. In totaal omvat het project, dat bekend staat onder de naam Nowadays, 27.500 m2. Een bijzonder omvangrijk project voor het winkelhart van Amsterdam en – voor Nederlandse begrippen – een uitzonderlijk grote en ingrijpende renovatie van winkelvastgoed in de binnenstad. De opening van de Beurspassage vormt het sluitstuk van de oplevering van Nowadays, de laatste stap in een van de grootste Nederlandse binnenstedelijke retailherontwikkelingen van de afgelopen jaren.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.