Dynamiek en beleving op PAN Amsterdam 2016

De 30e editie van PAN Amsterdam vindt plaats van 20 – 27 november 2016 in RAI Amsterdam. De jaarlijkse beurs voor kunst, antiek en design doorbreekt de routine met een vernieuwde opzet die voor meer dynamiek en beleving zorgt.

MACRO X. Foto van Rómulo Celdrán

MACRO X. Foto van Rómulo Celdrán

Voor elke kunstliefhebber

De huidige tijdgeest weerspiegelt zich in het thema van de beurs: eclectisch leven, eclectisch verzamelen. PAN heeft elke kunstliefhebber wat te bieden en voor elk budget. Prijzen variëren van enkele honderden euro’s tot een half miljoen. Alle aangeboden kunstvoorwerpen zijn gekeurd door onafhankelijke experts op authenticiteit, kwaliteit en conditie. Wie meer wil weten over de verschillende kunstdisciplines en -stromingen kan op stap met een kunstexpert in een Rondje PAN.

 

 

Nieuw op de beurs is het PAN Podium. Hier draait het om vakmanschap, kunst ervaren en kunst beleven in een dagelijks wisselend interactief programma. Van de 120 deelnemers zijn er twaalf die dit jaar voor de dertigste keer deelnemen, zes deelnemers keren terug van (even) weggeweest en PAN verwelkomt zeven nieuwe deelnemers.

 

 

Al 30 jaar present

Kunstgalerij Albricht, Kunsthandel A.H. Bies, Dekker Antiquairs, Kunsthandel Fijnaut, Douwes Fine Art, Bernard Grijpma, Jaski, Marjan Sterk, Etienne Gallery, Theo Daatselaar Fine Arts & Antiques, Tóth Ikonen en Kunstzalen A. Vecht leveren met hun veelzijdige aanbod al 30 jaar een belangrijke bijdrage aan de identiteit van PAN Amsterdam. Een aantal van de deelnemers van het eerste uur staat nog zelf aan het roer, anderen werken samen met een jongere generatie.

Le Port du Tréport in Normandië. Johan Barthold Jongkind

Le Port du Tréport in Normandië. Johan Barthold Jongkind

Nieuwe deelnemers

De 7 nieuwe deelnemers vertegenwoordigen verschillende stromingen in de kunst. Kunsthandel Aen’t Sanderhof Fine Art uit het Belgische Kessenich toont een eclectisch aanbod vanaf de Romantiek tot experimenteel expressionisme; Onno van Seggelen Fine Arts, gespecialiseerd in tekeningen van oude meesters uit de 17e en 18e eeuw, stelt voor de beurs een collectie samen onder de noemer ‘virtuoos Amsterdam’, met onder andere 2 ontwerpen voor de buitenplaats Outshoorn (1747), van Jacob de Wit – naamgever van de zogenaamde ‘witjes’. Deze prenten zijn de enige overgebleven tastbare herinnering aan de buitenplaats van de Amsterdamse Haagse burgemeester Jan Hüdde Hedel (1702-1799). Mogelijk vindt de liefhebber wel een tastbare herinnering aan die periode bij Piet Jonker die met historische bouwmaterialen naar de beurs komt. Hedendaagse kunst, design en fotografie zijn te vinden bij de nieuwe deelnemers Galerie Piet Hein Eek, MidMod-Design, Van Zijll Langhout / Contemporary Art en Seelevel Gallery.

Terug van weggeweest

Een zestal beursdeelnemers is terug van (even) weggeweest: Bastings & van Tuijl bv; Bijl-van Urk bv, gespecialiseerd in oude meesters, presenteert op de beurs een fraai Amsterdams Havengezicht (ca.1640) van Willem van de Velde de Oude; Eigenmann Juwelen; Francis Maere Fine Arts Gallery; Roëll Fine Art en Zitzo, met 20e-eeuwse Deense designmeubelen.

Eclectische mix

Van oude meesters tot hedendaagse kunst; veel van de vertrouwde deelnemers aan PAN Amsterdam presenteren bijzondere stukken op deze jubileumeditie. Galerie Roger Katwijk is een van de deelnemers die hedendaagse kunst presenteert. Hij brengt onder andere werk van Jae Ko, bekend van haar abstracte kleurrijke objecten gemaakt van gerold papier met een fluwelen uitstraling. De minimalistische vormen in knallende kleuren passen goed bij de vernieuwde opzet van de beurs, aldus galerie-eigenaar Katwijk: “Ik ben blij dat er een frisse wind waait door de gangpaden, de nieuwe indeling maakt het spannender voor bezoekers en ik heb er alle vertrouwen in dat de eclectische mix voor een interessante kruisbestuiving zorgt.”

Kunst ervaren en beleven op het PAN Podium

Nieuw op de beurs is PAN Podium waar kunstinstellingen, bedrijven en kunstenaars zich profileren met hun vakmanschap en expertise. Hier gaat het om kunst te ervaren en kunst te beleven. Er is een (dagelijks) wisselend programma met inspirerende, interactieve presentaties, van 3 unieke classic cars, 100 jaar Gispen en een presentatie over de kunstprojecten van de Noord/Zuidlijn tot een interactieve game met experts van de Koninklijke Vereniging van Handelaren in Oude Kunst, een ‘oneindig spel’ van de net afgestudeerde kunstenares Carine Holties tot een voorproefje van de theatervoorstelling Met Andere Oogen, rond de schilder Piet van der Hem door Bram van der Vlugt. Beursbezoekers kunnen binnenlopen voor een kijkje, of zich aansluiten bij een lezing of presentatie.

Kunstwereld in beweging

Algemeen directeur Patrick van Maris zegt over de vernieuwde opzet van PAN Amsterdam: “De kunstwereld is enorm in beweging. De jonge generatie verzamelt geen kunst op een academische manier. Verzamelen gaat tegenwoordig veel meer op gevoel, er zijn geen strakke regels. De huidige kunstliefhebber combineert modern met antiek en design. Die nieuwe manier van kunstbeleving past precies bij PAN Amsterdam. Bezoekers zullen zich nog meer geïnspireerd voelen dan voorheen. Door heel veel verschillende dingen te zien, ontwikkel je jezelf. Daarin helpt de nieuwe beursopzet enorm. Voor starters op de kunstmarkt én voor de doorgewinterde kunstverzamelaar is de 30e editie van PAN Amsterdam een bron van inspiratie, verrijking en verdieping.”

p> 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.