17 tips voor je trip naar Groot-Brittannië

Er staan weer vele bijzondere evenementen, vieringen en nieuwe attracties op de planning voor Groot-Brittannië. VisitBritain selecteerde hieruit 17 tips voor komend jaar (en een paar extra voor daarna).

cardiff-city-wales

Veel leuke inspiratie

Van de 70e verjaardag van de Edinburgh Festivals tot de vieringen rondom Hull, Britse cultuurstad van 2017. Kortom veel leuke inspiratie voor een bezoek aan Groot-Brittannië.

 

 

1. UK Cultuurstad 2017: Hull, Yorkshire

Hull is in 2017 de culturele hoofdstad van Groot-Brittannië, wat betekent dat de stad volgend jaar 365 dagen aan culturele evenementen viert. Het jaar is opgesplitst in vier verschillende ‘seizoenen’ met elk een eigen thema:

 • Made in Hull (januari – maart): openingsseizoen, viering van alles wat men in Hull maakt, van toneel, muziek en gedichten tot windturbines en caravans.
 • Roots and Routes (april – juni): een ontdekkingstocht naar Hull’s connecties en de plaats die het inneemt in de globale en gedigitaliseerde wereld, met tegelijk aandacht voor het erfgoed van de stad.
 • Freedom (juli – september): herdenking van de rol die Hull speelde in de emancipatiebeweging en de stad als voedingsbodem voor vrijheid, een stek voor pioniers en mensen die risico’s nemen.
 • Tell The World (oktober – december): een overzicht van vieringen van afgelopen jaar.

Yorkshire, england, UK

De stad heeft verder plannen aangekondigd om een muziek- en evenementencentrum op te richten, een investering van £36 miljoen. Nog op de agenda staan een aanlegplaats aan de rivier en een cruiseterminal in de haven van Hull om cruiseschepen te verwelkomen. www.hull2017.co.uk

2. Schotlands Jaar van Geschiedenis, Erfgoed en Archeologie

Na het succesvolle Jaar van de Architectuur, Innovatie en Design in 2016 en het Jaar van Eten & Drinken in 2015, wordt 2017 Schotlands Jaar van Geschiedenis, Erfgoed en Archeologie. Dat is een mooie gelegenheid om uit te pakken met de rijke geschiedenis, in de breedste zin van het woord. Van de 1e nederzettingen die duizenden jaren geleden ontstonden, via de turbulente middeleeuwen tot de Schotse Verlichting en de Industriële Revolutie.

 

 

Waarheen? Bezoek Glasgow voor zijn eclectische mix van architectuurstijlen, waaronder de art-nouveaugebouwen van de befaamde designer en architect Charles Rennie Mackintosh en het industriële erfgoed waar het accent ligt op de scheepvaartindustrie. Verken de streek van Ayrshire en Arran met haar oude steencirkels en verbluffend mooie kastelen. Ontdek in Aberdeenshire het mooie Royal Deeside, al sinds het Victoriaanse tijdperk een favoriete vakantiebestemming van de Koninklijke familie en volg de routes van Scotland’s Castle Trail, die u onder meer laten kennismaken met Balmoral Castle. Ontdek de geschiedenis van de Schotse ‘single malt whiskies’ langs de Speyside Malt Whisky Trail. Verken de hoofdstad Edinburgh en ontdek de wijken Old Town en New Town. Reis naar het centrum van Schotland naar het oude Kingdom of Fife en de geboorteplaats van de golfsport, St Andrews. Bezoek er het bekende Old Course en reis dan verder naar het Falkland Palace, een van de kastelen van Mary, Queen of Scots. https://www.visitscotland.com

3. Wales’ Jaar van de Legendes

Na het succesvolle Jaar van het Avontuur in 2016 plant Wales in 2017 een Jaar van de Legendes en in 2018 het Jaar van de Zee. ‘The Year of Legends’ wordt een gelegenheid om de geschiedenis, de cultuur, het erfgoed en de mythologie van Wales te ontdekken. Daarnaast vindt in Cardiff, de hoofdstad van Wales, in 2017 een van de meest prestigieuze wedstrijden van de wereld plaats, de UEFA Champions League Final – een fantastische kans om Wales wereldwijd onder de aandacht te brengen en nieuwe voetballegendes te zien ontluiken. http://www.visitwales.com

4. Hadrian’s Cavalry tentoonstelling

Hadrian’s Cavalry is een tentoonstelling die komende zomer zal plaatsvinden over de volle lengte van Hadrian’s Wall. De 117 kilometer lange muur, vernoemt naar de Romeinse keizer Hadrianus, is 1 van Engelands grootste monumenten en loopt van Solway Coast in Cumbria naar Wallsend bij Newcastle. De tentoonstelling laat op 10 archeologische vindplaatsen en musea langs de muur de rol en invloed van de cavallerie van het Romeinse leger zien, die hier ruim 2.000 jaar geleden de Picten buiten de deur hielden. Van april t/m september zijn hier bijzondere objecten uit die periode te bewonderen. Daarnaast wordt op 1 en 2 juli een groots historische schouwspel opgevoerd, dat het epische verhaal van de Romeinse cavallerie vertelt. www.hadrianswallcountry.co.uk

5. 70e verjaardag van de Edinburgh Festivals

1947 was het geboortejaar van Edinburgh als festivalstad. De Edinburgh Festivals, met als vlaggenschip het Edinburgh International Festival, ontstonden als platform om kunst en cultuur te promoten en landen opnieuw nader bij elkaar te brengen. Het naoorlogse initiatief heeft ondertussen een 69-jarige geschiedenis achter de rug en Edinburgh groeide uit tot een weergaloze bestemming voor bezoekers, en artiesten uit de hele wereld. In 2017 zullen de 12 grote festivals van Edinburgh speciaal aandacht besteden aan de 70e verjaardag. Schotlands historische hoofdstad zal het decor vormen voor muziek, wetenschap, film, kunst, toneel, dans, literatuur en vertelkunst. De festivals zijn een springplank naar nog eens 70 jaar cultuur, gastvrijheid en feestelijke evenementen in Schotlands hoofdstad. http://www.edinburghfestivalcity.com/

edinburgh

6. Film-geïnspireerde vakanties

Zet een stap in deze films en bezoek de Britse landschappen waar ze opgenomen werden!
Knights of the Roundtable: King Arthur komt eraan in 2017. Het is een spannende avonturenfilm gebaseerd op de befaamde legende. De regie is in handen van Guy Ritchie en de hoofdrollen worden vertolkt door Charlie Hunnam, Àstrid Bergès-Frisbey en Jude Law. De Britse locaties die gebruikt werden voor de opnames, zijn onder andere Snowdonia in Noord-Wales, de Schotse Highlands, het eiland Skye, en verder Windsor Great Park en het Forest of Dean op de grens van Engeland en Wales.
Daarnaast is er de Disney-productie Beauty and the Beast, een bewerking van het klassieke sprookje Belle en het Beest. Emma Watson, Ewan McGregor and Ian McKellen nemen de hoofdrollen waar in deze productie die werd opgenomen in London en Surrey in Zuidoost-Engeland.
In februari verschijnt T2: Trainspotting het vervolg op de cultklassieker uit 1996. De originele cast is eerder dit jaar gespot in Edinburgh en Glasgow.
Ten slotte zullen fans van Paddington The Movie blij zijn te horen dat er ook op deze film een vervolg komt in 2017.

7. IAAF World Championships en IPC Athletics World Championships

De beste atleten van de wereld komen in 2017 naar de hoofdstad van Engeland voor de IAAF en de IPC Wereldkampioenschappen die plaats vinden in het Queen Elizabeth Olympic Park in Oost-Londen. De tweejaarlijkse evenementen worden voor het eerst samen gehouden in hetzelfde jaar in dezelfde stad, namelijk in juli en augustus 2017. Overigens heeft het Queen Elizabeth Olympic Park bezoekers heel wat te bieden: men kan er zwemmen in het Aquatics Centre, diverse activiteiten ondernemen in de (sporthal) Copper Box Arena, zich uitleven in het Lee Valley Velo Park en genieten van prachtige uitzichten op Londen vanaf het dak van de iconische ArcelorMittal Orbit.

8. 25e verjaardag van de Premier League

De wereldberoemde Premier League wordt 25 in 2017. Het 1e seizoen ging van start op 15 augustus 1992 en mocht zich sindsdien verheugen op steeds meer internationale belangstelling. Een wedstrijd bijwonen staat hoog op de wish-list van menig bezoeker aan Groot-Brittannië. Het lef van de spelers, de enthousiaste supporters, de bijzondere sfeer in het stadion… Dat alles zorgt voor een onvergetelijke sportervaring. Men ziet niet enkel de ‘crème de la crème’ van het Engelse of Welshe voetbal (Schotland heeft zijn eigen league), een wedstrijd bijwonen is ook een gelegenheid om de bestemmingen van de clubs te bezoeken. Dat gaat van Noordoost-Engeland (Newcastle), via Londen tot Zuid-Wales (Swansea), maar ook de hippe steden van Noordwest-Engeland (Manchester en Liverpool) ontbreken niet op de lijst. En heel wat clubs bieden de gelegenheid om achter de schermen te kijken met stadionrondleidingen. https://www.visitbritain.com/en/sport/premier-league-clubs

bpl_int_col

9. De geschiedenis van mode

A History of Fashion in 100 Objects is een tentoonstelling die de komende 2 jaar te zien zal zijn in het Fashion Museum in Bath. Het museum in de Zuid-Engelse stad heeft een fascinerende collectie van kledingstukken en mode accessoires samengesteld. De 100 stukken van wereldklasse tonen de ontwikkeling van de mode van 1500 tot nu. Een must-see voor liefhebbers van mode. www.visitbath.co.uk/whats-on

10. Literaire verjaardagen

125e verjaardag van het 1e boek over Sherlock Holmes
The Adventures of Sherlock Holmes, geschreven door de Schotse auteur en fysicus Sir Arthur Conan Doyle, rolde van de persen in 1892. Vandaag is het een populaire tv-serie. Londen is in de verhalen bijna een hoofdpersonage op zich en men kan zich moeilijk indenken dat de detective elders zou leven. Verken de stad zoals Sherlock deed, bezoek enkele van zijn favoriete plekjes en 221B Baker Street, zijn huisadres. Andere plekken die men kan bezoeken zijn het The Sherlock Holmes Museum of The Sherlock Homes Pub in Westminster, welke vol staat met memorabilia, zoals Dr. Watsons oude dienstrevolver en zijn favoriete eten: Cumberland worsten.

200e sterfdag van Jane Austen
1 van de meest gelezen Engelse auteurs, Jane Austen, overleed op 18 juli 1817 in Winchester in Zuid-Engeland. Om de 200e verjaardag van haar dood te herdenken, kunnen fans het Jane Austen’s House bezoeken in het dorp Chawton, nabij Alton in Hampshire, Zuid-Engeland, een uur rijden met de trein vanuit Londen. In dit charmante huis bracht ze de laatste 8 jaar van haar leven door en schreef ze een belangrijk deel van haar werk. Het was hier dat ze Emma, Mansfield Park en Persuasion schreef. Ze werkte er ook aan een herziene versie van Pride and Prejudice, Sense and Sensibility en Northanger Abbey. De woning kreeg de naam Jane Austen’s House Museum. Het organiseert het hele jaar door evenementen voor Austen-fans.

20e verjaardag Harry Potter boekenreeks
Sinds de verschijning van het 1e boek van J.K.Rowling, Harry Potter and the Philosopher’s Stone op 30 juni 1997, zijn de boeken een regelrechte hit. Ze gaven ook aanleiding tot een al even succesvolle reeks films. De 8 films werden opgenomen in Groot-Brittannië met locaties in Engeland, Schotland en Wales. Potter-fans die Londen bezoeken, mogen beslist de kans niet missen om foto’s te nemen van het magische Platform 9 ¾ in King’s Cross Station.

alnwickcastle_copy_1

Aspirant-tovenaars kunnen proberen om een bagagekarretje door de bakstenen muur te duwen tussen de platforms negen en tien, bekend als de poort naar de magische wereld. En een absolute must voor elke Potter-fan is de Warner Bros. Studio Tour – The Making of Harry Potter, een droom voor iedereen, die houdt van de boeken en films.
Om de 20e verjaardag luister bij te zetten, lanceert The British Library in Londen van 20 oktober 2017 tot 28 februari 2018 een nieuwe tentoonstelling rond de magie van Harry Potter.
Met middeleeuwse beschrijvingen van draken en griffioenen en de oorsprong van de steen der wijzen, met toverboeken en manuscripten, met origineel materiaal van de uitgeverij Bloomsbury en J.K. Rowlings archieven, neemt de tentoonstelling lezers mee voor een reis naar het hart van de Harry Potter verhalen. Tegelijk zullen ook eeuwenoude Britse bibliotheekschatten te zien zijn. *Meer informatie volgt. Tickets zijn vanaf voorjaar te boeken: www.bl.uk.

11. Accommodatietrends voor 2017:

Historische gebouwen worden bijzondere hotels

 • Scotland Yard Hotel
  De originele Scotland Yard politiepost wordt een vijfsterren hotel dat begin 2017 zijn deuren opent, na renovatiewerk aan het historische gebouw voor een bedrag van £ 50 miljoen. Scotland Yard werd wereldwijd bekend door de boeken van Sir Arthur Conan Doyle en was ook het centrum waar in 1888 het onderzoek werd geleid naar de beruchte Jack the Ripper. Het nieuwe hotel combineert luxe kamers – met een prijskaartje van £ 10.000 per nacht – met 2 bars, een bibliotheek en restaurants.
 • De West End in Londen krijgt zijn grootste budgethotel
  Hotelketen Accor opent in 2017 het nieuwe Ibis Styles Piccadilly Circus hotel met 583 kamers op de plek van het voormalige entertainmentcomplex Trocadero, gelegen tussen Shaftesbury Avenue en Coventry Street. Het zal het grootste budgethotel van de West End worden. De centrale ligging en redelijke prijzen (£ 100 tot £ 150 per nacht) maken het hotel uniek. De meeste hotels die de afgelopen jaren in de West End hun deuren openden, waren vijfsterren hotels. Sinds de jaren ‘80 was de plek een indoor themapark met roetsjbanen, bioscopen en winkels, maar die activiteiten werden in februari 2016 stopgezet.
 • 1e vijfsterrenhotels voor Liverpool en Southampton
  Principal Hayley Group zal de de historische Martins Bank Building in Liverpool verbouwen tot een luxe hotel met 227 kamers, aangevuld met een spa, een bar en restaurant. Het hotel zal eind 2017 / begin 2018 zijn deuren openen en het zal het 1e vijfsterren hotel worden in de stad. De Martins Bank Building, in 1932 ontworpen door de befaamde architect Herbert James Rowse, wordt beschouwd als het mooiste neoclassicistische gebouw in England. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Britse goud er opgeborgen. www.ph-hotels.co.uk
 • Het 1e vijfsterren luxe hotel van Southampton, Southampton Harbour Hotel & Spa, zal gasten verwelkomen vanaf juni 2017 in het Ocean Village. Het telt 85 luxe kamers, een restaurant met een champagnebar op het dak en een haven-spa met gym en zwembad. www.harbourhotels.co.uk/hotels/southampton-harbour-hotel-spa

Nog meer hotelopeningen in 2017:

 • Eden Project Hotel, Cornwall
  Een hotel met een prijskaartje van £ 6 miljoen opent volgend jaar in het Eden Project in Cornwall. Het zal 115 kamers tellen en werd ontworpen om ‘een harmonieus geheel te vormen met het landschap’. Het hotel zal rechtstreeks toegang geven tot de populaire attractie. www.edenproject.com
 • Woolsington Hall Hotel & Spa, Newcastle
  Woolsington Hall ondergaat een renovatie die het historische gebouw omvormt tot een vijfsterren hotel- en vrijetijdscomplex met 34 kamers – het 1e in zijn soort in in Newcastle. De opening staat gepland voor begin 2017. Gasten kunnen gebruik maken van het restaurant, lodges, een golfbaan, een spa en een kookschool. www.woolsingtonhallhotel.co.uk
 • Z Hotel, Bath
  Z Hotels biedt compacte luxe kamers op locaties in stadscentra. De groep zal volgend jaar een 1e hotel openen in het zuidwesten van Engeland, een investering van £ 14 miljoen. Het zal 148 kamers tellen en in navolging van de overige Z Hotels van fijne extra’s als luxe linnen beddengoed, power showers en gratis toegang tot film- en sportkanalen. www.theZhotels.com
 • Nobu Hotel
  Top sushi chef Nobu Matsuhisa opent zijn 1e Europese hotel genaamd The Willow Street Hotel in de Londense wijk Shoreditch. Het hotel zal 150 kamers tellen en een indrukwekkend 5 meter hoog restaurant huisvesten, waar creaties van Nobu himself genuttigd kunnen worden.
  www.nobuhotels.com/london-nobu-hotel

12. Theatershows maken hun UK debuut in 2017

De UK première van Sleepless: The New Musical, gebaseerd op de populaire komedie uit 1993 met Tom Hanks en Meg Ryan, zal opgevoerd worden van 25 maart tot 17 april 2017 in het Theatre Royal Plymouth’s Lyric Theatre, voorafgaand aan de gewone voorstellingen in Londen’s West End. De voormalige zangeres van de Britse band Girls Aloud, Kimberley Walsh, neemt de vrouwelijke hoofdrol voor haar rekening. The American Film Institute (AFI) benoemde de filmversie Sleepless in Seattle tot één van de 10 beste romantische komedies aller tijden. Naast The Girls en de Broadway musical Finding Neverland die volgend jaar te zien zijn in London’s West End, zal de Take That frontman Gary Barlow ons verrassen met een derde nieuwe musical, gevuld met de songs van Take That. De show, die in 2017 op tournee gaat in de UK, kreeg de naam ‘The Band’ en werd gecreëerd in samenwerking met Gary Barlow, Mark Owen en Howard Donald. www.sleeplessmusical.com, www.findingneverlandthemusical.com

13. Juni 2017: RHS Bloemententoonstelling, Chatsworth

Voor het eerst in meer dan 10 jaar brengt de Royal Horticultural Society een nieuwe expositie met een volledig andere stijl en inhoud. Van 7 tot 11 juni 2017 vindt de RHS Flower Show onderdak op het uitgestrekte domein van 404 hectare van Chatsworth House in Derbyshire, de residentie van de Hertog en Hertogin van Devonshire. De nieuwe tentoonstelling volgt het rijtje shows van Malvern, Chelsea, Hampton Court Palace, Tatton Park and Chelsea in London, maar zal het klassieke aanbod uitbreiden met een tuinbouwevenement gebaseerd op ‘Design Revolutionaries’.

Deze show is gewijd aan de creativiteit en het conceptuele denken van tuiniers en tuinontwerpers van vroeger en nu. www.rhs.org.uk/chatsworth-show Voorlopige data voor alle 2017 RHS Flower Shows:

 • 7–9 april: RHS Flower Show Cardiff
 • 23-27 mei: RHS Chelsea Flower Show
 • 7–11 juni: RHS Chatsworth Flower Show
 • 4–9 juli: RHS Hampton Court Palace Flower Show
 • 19 – 23 juli: RHS Flower Show Tatton Park

14. 20 – 23 juli 2017: Open Championship, Liverpool

Dit grote golfevenement wordt georganiseerd in de Royal Birkdale in Merseyside. www.theopen.com

15. De blauwe vinvis komt naar het Natural History Museum

De centrale blikvanger in de Hintze Hall van het Natural History Museum zal vervangen worden in de zomer van 2017. Na 35 jaar ruimt de Diplodocus plaats voor het skelet van een blauwe vinvis en dat wordt ook het startschot voor een periode van renovaties voor het museum. www.nhm.ac.uk

16. British Music Experience verhuist van Londen naar Liverpool

Deze nieuwe permanente attractie is van Londen verhuisd naar Liverpool en opent op 11 februari 2017 in het historische Cunard Building vanaf waar men uitkijkt op de haven. De attractie exposeert meer dan 600 objecten en biedt meer dan 90 uur digitale content die de invloed van muziek op de Britse cultuur over een periode van 70 jaar toont. Link naar British Music Experience

17. Een kijkje in 2018 en verder

 • a) V&A Dundee
  Het V&A is een van Londen’s beste musea en scoort ook wereldwijd zeer hoog. Het is dus goed nieuws dat Dundee in Schotland een filiaal krijgt van het museum. Het gebouw zal begin 2018 klaar zijn. In tegenstelling tot het originele museum zal het filiaal een ultramodern design hebben. Het is de 1e Britse opdracht voor de Japanse architect Kenzo Kuma. Het nieuwe museum zal onderdak bieden aan rondreizende tentoonstellingen van het V&A en het is de enige plek in Schotland die groot genoeg is om die te herbergen.
 • b) Opening van Londen’s eerste cruiseterminal (datum volgt)
  London City Cruise Port, gelegen langs de oevers van de Theems in Greenwich, zal na de voltooiing schepen met een lengte van 240 meter en een diepgang van 8 meter kunnen ontvangen. De terminal biedt eenvoudig toegang tot de UNESCO Maritime Greenwich World Heritage Site en de O2 arena.
 • c) Themapark in Kent
  Projectontwikkelaars zijn bezig om een nieuw themapark te openen voor Paramount Pictures in Kent, Zuidoost-Engeland England. Het zal Paramount producties zoals Star Trek in de kijker zetten en er worden ook waterparken, bioscopen en muziekevenementen voorzien.
 • d) Nieuwe culturele wijk Londen
  Er zijn plannen voor een nieuwe culturele wijk in London op de locatie van de Olympische Spelen van 2012. Men zoekt ook een nieuwe stek voor het Sadler’s Wells Dance Theatre en het V&A museum.
 • e) The Factory
  Manchester, in het noordwesten van Engeland, zal in 2019 het decor vormen voor een nieuw kunsten- en theatercentrum, The Factory. Het zal de vaste stek worden van het Manchester International Festival.
 • f) 2019: Art’otel® bij het Battersea Power Station
  Dit luxe ‘lifestyle’ hotel dat in 2019 zijn deuren opent, zal onderdak vinden in het historische Battersea Power Station. Het zal meer dan 160 kamers tellen en op het dak komt een openluchtzwembad en een bar die uitkijkt op de iconische schoorstenen. Gasten vinden in het hotel ook diverse tuinen, een restaurant en een ruimte voor culturele en artistieke evenementen.
 • g) 2020: Jurassica Dinosaur Museum, Dorset
  Jurassica, een attractie met een prijskaartje van £ 80 miljoen, zal gebouwd worden in een 40 meter diepe kalksteengroeve in Portland, Dorset. Volgens de plannen krijgt het museum een overkoepeling van ongeveer 100 m. Gasten zullen er zwemmende (robot) plesiosaurussen, fossielen en interactieve opstellingen ontdekken. www.visit-dorset.com
 • h) 2020: Engelands kustpad
  Het ‘England Coast Path’ wordt een nieuwe ‘Nationale Trail’ langs de kust van Engeland. Het pad wordt opengesteld in delen zal volledig afgerond zijn in 2020. Op dat moment zal het een van de langste wandelroutes langs een kust ter wereld zijn. www.nationaltrail.co.uk/england-coast-path

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.