De genomineerden voor de Toeristenbelasting Award 2016 zijn bekend

De lijst met genomineerden voor de Toeristenbelasting Award 2016 is bekend gemaakt. De Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente die het beste invulling geeft aan de Toeristenbelasting Award. Nieuw is dat dit jaar ook enkele ondernemers genomineerd zijn die zich hard hebben gemaakt voor een rechtvaardiger inzet van de toeristenbelasting.

pleisure-world-uitreiking-toeristenbelasting

Overzicht genomineerden 2016

  • Amsterdam: maakte als eerste metropool afspraken met Airbnb om ook in de deeleconomie toeristenbelasting te heffen. Daarmee is een level playing field met het bedrijfsleven gecreëerd.
  • Etten-Leur: verving de plannen voor de instelling van toeristenbelasting door plannen voor een toeristisch fonds. Belanghebbenden staan nu voor de uitdaging om criteria en spelregels verder in te vullen.
  • Winterswijk: stelt een verlaging van de toeristenbelasting in. Bijzonder omdat de gemeente zelf inzag dat er sprake was van een stagnerende groei waarmee een verlaging gerechtvaardigd bleek.
  • Marveld Recreatie: vakantiepark eigenaar Edwin Bomers oefende succesvol druk uit op de gemeenteraad van Groenlo waarmee een voorgestelde belastingverhoging van tafel werd gehaald.
  • Beekse Bergen: directeur van Libéma, Dirk Lips, heeft voor de komende vijftig jaar met de gemeenteraad Hilvarenbeek afspraken gemaakt over hoogte van de toeristenbelasting. Daarmee blijft de lastenheffing stabiel en voorspelbaar.

 

 

Waarom de Toeristenbelasting Award?

Jurylid van de Award commissie Ton Vermeulen: “De toeristenbelasting blijkt helaas nog altijd een melkkoe voor veel gemeenten wanneer zij hun financiële huishouding niet op orde hebben. Wat vergeten wordt is dat men zich in het eigen vlees snijdt door de sector te veel te belasten met administratieve rompslomp en heffingen.”

 

 

Initiatiefnemer Pleisureworld stelde onder leiding van Hans van Leeuwen enkele jaren geleden de Toeristenbelasting Award in als een beloning voor gemeenten die de heffing op een positieve en constructieve manier weten in te zetten. Van Leeuwen: “Alleen protesteren zoals veel organisaties en bedrijven doen, heeft totaal geen zin. We weten allemaal dat de toeristenbelasting in zijn huidige vorm de langste tijd heeft gehad. Daarom zien wij meer in een constructieve oplossing in de vorm van een gezamenlijke aanpak tussen gemeenten en ondernemerscollectieven.”

Bekendmaking van de winnaar

De jury van de Toeristenbelasting Award buigt zich de komende weken over de nominaties en zal vervolgens een definitief oordeel vellen. De top 3 genomineerden zal tevens benaderd worden om hun verhaal en ervaring te delen tijdens een vrije inloopsessie over Toeristenbelasting tijdens vakbeurs Welcome in Gorinchem. De winnaar wordt bekend gemaakt op dinsdag 15 november om 14.30 uur.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.