Ga op bezoek in de kraamkamer van onze democratie

Bezoekers van de Gelredag van 22 oktober kunnen mee op stap naar de plek waar de basis werd gelegd voor onze democratie: Landgoed Appeltern. Baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol schreef op Huis Appeltern het beroemde pamflet ‘Aan het Volk van Nederland’ dat in 1781 in één nacht door heel Nederland werd verspreid.

gelredag-grondlegger

Daarin verwoordde hij zijn ideeën over de politieke veranderingen in het land. Deskundige gidsen leiden op de Gelredag groepen rond over het landgoed om zijn verhaal te vertellen. Gastlocatie is Stoomgemaal De Tuut, dat deze dag gratis toegankelijk, én in bedrijf is. De Gelredag duurt van 10.00 tot 13.00 uur. Alle informatie is te vinden op de website.

 

 

Gelredag

De Gelredag maakt onderdeel uit van het TV-programma ‘Ridders van Gelre’ van Omroep Gelderland. Daarin gaan Ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de rijke geschiedenis van Gelderland. Elke maandag is er een ander thema. Deze keer staat het programma in het teken van ‘Gelderland als kraamkamer van de Nederlandse democratie’. De TV-uitzending begint om 17:20 uur en het programma wordt ieder uur herhaald. Op 22 oktober is de Gelredag in Appeltern, bij het Stoomgemaal en landgoed Appeltern. Het publiek is hier tussen 10.00 en 13.00 uur van harte welkom en heeft gratis toegang.

 

 

Stoomgemaal en Landgoed Appeltern

Appeltern is om verschillende redenen een bezoekje waard. In de eerste plaats vanwege Stoomgemaal de Tuut. Het stoomgemaal zorgt voor de afwatering van ca. 10.000 ha van het land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen naar de Maas. Ook in het naastgelegen motorenmuseum kunnen bezoekers meekijken bij verschillende demonstraties. In het restaurant van het stoomgemaal kan iedereen genieten van een lekker hapje en een drankje. Ook zal hier het speciale Tuutlied gezongen worden. Naast het Stoomgemaal ligt landgoed Appeltern. Hier woonde in 1781 baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Hij schreef het beroemde pamflet ”Aan het Volk van Nederland”. In 1781 werd het in één nacht door heel Nederland verspreid. De Gelderse baron verwoordde in het pamflet zijn ideeën over politieke veranderingen in het land. Het zou later beoordeeld worden als de eerste aanzet tot een democratische hervorming van de Nederlandse politiek. Velen noemen Appeltern dan ook ‘de wieg van de Nederlandse democratie’. Deskundige gidsen wandelen met groepen over het landgoed om het verhaal van Joan Derk van der Capellen tot den Pol te vertellen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.