Een relaxte citytrip vlak over de grens

9 charmante middeleeuwse steden nodigen je met 10 bijzondere insidertips uit voor een geweldige najaarstrip.

Wolfenbüttel Schloss Foto Christian Bierwagen

Wolfenbüttel Schloss. Foto van Christian Bierwagen

Geen stress?

Geen stress op de luchthaven, geen mensenmassa’s in overvolle straten of musea, maar een gemoedelijke stedentrip. Wil je graag shoppen, de Duitse cultuur opsnuiven, de regionale keuken uitproberen en heerlijk ontspannen in de gezellige lunchrooms en cafés? Dan is een uitstapje naar een of meer van deze 9 steden in Nedersaksen een absolute aanrader.

 

 

Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hamelen, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel bieden bezoekers een zeer gevarieerd aanbod met Unesco Werelderfgoed, historische wijken met vakwerkhuizen, idyllische marktpleinen, luisterrijke herenhuizen, prachtige kastelen, parken en tuinen. Moderne winkelgalerijen en historische binnensteden nodigen uit tot shoppen, smullen en relaxen. Alle negen steden liggen net over de grens in Duitsland en bieden een gezellige middeleeuwse sfeer, maar ze hebben ook ieder hun eigen unieke karakter.

 

 

Hannover

De groenste metropool van Duitsland, is perfect om rond te slenteren door de koninklijke tuinen van herenhuizen, door het herfstachtige stadsbos Eilenriede of langs het midden in het centrum gelegen meer, de Maschee, met zijn mediterrane sfeer. Een bezoek aan de historische binnenstad met de talrijke lunchrooms en cafés, de kleurrijke beeldhouwwerken van kunstenares Niki de Saint Phalle, een van de vele musea of de Erlebniszoo Hannover maken het programma compleet. En natuurlijk is Hannover ook een geweldig shoppingparadijs.
Tip: ga met de booglift in de stadhuiskoepel en geniet van een fantastisch uitzicht.

hannover_-neus-rathaus-mit-maschteich-c-hmtg_martin-kirchner

Wolfenbüttel

Wolfenbüttel s een vakwerkstad met flair. De stad is qua verkeersvoorzieningen gunstig gelegen tussen Harz en Heide. Elke bezoeker vindt hier wel zijn favoriete plekje: in het prachtige Welfenkasteel, in de wereldberoemde bibliotheek, in het romantische “Klein Venetië”, maar ook in het authentieke café in het oude centrum, waar je na het eten van Wolfenbüttelse culinaire hoogstandjes een Jägermeister geserveerd krijgt. Ook beroemdheden als Lessing, Casanova en Wilhelm Busch vonden hier
hun favoriete plekjes.
Tip: elke maandag Jägermeister-dag (rondleiding door de fabriek, lunch en rondgang door de stad)

Het bijzondere aan Lüneburg?

Dat is de fraaie tegenstelling tussen de jonge, levendige sfeer en de middeleeuwse uitstraling van een meer dan 1000 jaar oude Hanzestad. Bezoekers zijn gefascineerd door de met kunstzinnige gevels gedecoreerde bakstenen gebouwen en een van de mooiste en grootste middeleeuwse stadhuizen van Noord-Duitsland. Lüneburg is rijk aan tradities, maar moet het ook hebben van het moderne: trendy winkels, talrijke gezellige cafés en een levendige studentenscene geven de stad haar jonge uitstraling.
Tip: uitstapjes met de koets en tochten te paard naar de Lüneburger Heide.

Hildesheim

Hildesheim staat bekend om zijn unieke kerken en culturele monumenten. De dom, de domschat in het dommuseum en de St. Michaeliskerk, die sinds
1985 tot het werelderfgoed van de UNESCO behoort, zijn meesterwerken van de kerkelijke bouwkunst en dankzij de unieke kunstschatten zijn ze wereldberoemd. Maar ook hier kun je heerlijk shoppen en relaxen.
Tip: de multimediapresentatie over het UNESCO Werelderfgoed van het
‘Besucherzentrum Welterbe Hildesheim’ in het historische tempelhuis.

besucherzentrum-welterbe-hildesheim-c-hildesheim-marketing

Hamelen

De stad Hamelen ligt in het prachtige Weserbergland. Alles draait hier om
de beroemde sage van de gebroeders Grimm: de rattenvanger van Hamelen. Maar ook de vakwerkgebouwen uit de 16e en 18e eeuw, de glasblazerij in de historische kruittoren en een boottocht over de Weser vallen erg in de smaak bij bezoekers.
Tip: een bezoek aan het museum met mechanisch rattenvangertheater.

de-rattenvanger-van-hamelen

Goslar

Aan de voet van Nordharz en omringd door een schitterend landschap ligt Goslar. Het middeleeuwse stadscentrum wordt gekenmerkt door indrukwekkende torens, kerken, kleurrijke vakwerkhuizen, het keizerlijke paleis en de geplaveide straten. De UNESCO heeft het oude centrum het predicaat werelderfgoed verleend vanwege haar unieke schoonheid, de ertsmijn Rammelsberg als 1000-jarig nijverheidsmonument en de Oberharzer waterhuishouding als natuurlijk energievoorzieningssysteem. Tip: een rondleiding door het museum van de ertsmijn Rammelsberg.

Göttingen

Het historische centrum van Göttingen, de cafés, lunchrooms en vele winkels vormen de perfecte omgeving om rond te slenteren en bezienswaardigheden te bekijken. Göttingen was in de middeleeuwen een
schitterende Hanzestad. Dankzij de beroemde universiteit heeft de stad zich ontwikkeld tot een gerenommeerd wetenschapscentrum met een internationale instelling. De ongeveer 30.000 studenten geven de stad een levendige sfeer.
Tip: een kroegentocht door de vele studentenkroegen.

Göttingen foto van Lars Gerhardts

Göttingen. Foto van Lars Gerhardts

Celle

Celle biedt de bezoeker 450 gerestaureerde vakwerkhuizen en daarmee het grootste gesloten vakwerkensemble van Europa. Verder zijn het kasteel, de crypte van de Welfenvorsten en het oudste baroktheater van Duitsland bijzondere bezienswaardigheden. Met een schilderachtig decor beleven de gasten sfeervolle en onvergetelijke momenten.
Tip: het 24 uur per dag geopende kunsttmuseum met de Robert Simon- collectie

celle-c-celle-tourismus-und-marketing-gmbh-4

Braunschweig

Braunschweig werd in de loop der eeuwen beïnvloed door de Hanze en de adellijke familie van de Welfen. Met de vele pleinen, het residentiekasteel met daarop de grootste quadriga van Europa, de Oker en de vele gezellige winkels is de stad een echt shopping- en cultuurparadijs.
Tip: de uitgaanswijk Magniviertel met het kleurrijke Happy Rizzi House.

Extra tip

Het bezoek aan een of meerdere van de historische steden kan optimaal worden gecombineerd met een trip door de Lüneburger Heide, de Harz of het Weserbergland of een uitstapje naar de toeristische attractie Autostadt in Wolfsburg. Hier wachten een tijdreis naar de toekomst van de mobiliteit en door de geschiedenis van de auto mobiel plus een ontdekkingstocht in de wereld van technologie en innovatie.

Meer informatie

Meer informatie over de negen steden in Nedersaksen is te vinden op www.9staedte.de/en/

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.