Het Miniatuurmuseum viert 25-jarig bestaan met nieuwe aanwisten

Een tekening van Peter Saul. 12 werken van de Amerikaanse kunstenares Pat Steir. Een tweeluik van topfotograaf Edward Burtynsky en een gouache van Ed Ruscha.

gmdh_miniatuurmuseum1_rgb

Orginele kunstwerken op miniatuurformaat

Het is een kleine greep uit de recente aanwinsten binnen de unieke collectie van verzamelaarsechtpaar Ria en Lex Daniels. Een collectie die louter bestaat uit originele kunstwerken op miniatuurformaat. Lex: “Toen we 25 jaar geleden begonnen durfden we de wereldtop nog niet te benaderen. Tegenwoordig liggen de zaken anders en vinden kunstenaars als Anish Kapoor, Damien Hirst of Peter Saul het zelfs een eer om een plekje te krijgen in het Miniatuurmuseum.”

 

 

In dit Miniatuurmuseum, sinds enkele jaren onderdeel van Wonderkamers in het Gemeentemuseum Den Haag, zijn in het kader van het jubileum 13 ruimtes ingericht met nieuw werk.

40 jaar lang

Ria en Lex Daniels verzamelen al zo’n 40 jaar kunst. In de begintijd kochten ze ook wel eens wat kleine werken, maar die raakten uit het zicht. Totdat ze eind jaren ’80 een doos met zo’n 40 van deze werken tegenkwamen. Ze kozen ervoor om deze niet langer op te slaan, maar om op basis hiervan een miniatuurmuseum in te richten. De opening hiervan vond in 1991 plaats in hun Amsterdamse galerie. Dankzij hun onstuitbare enthousiasme is het gelukt om de collectie in de loop der jaren enorm uit te breiden. Tegenwoordig omvat de miniatuurcollectie ruim 2000 werken, waarvan een groot gedeelte in het Miniatuurmuseum wordt getoond. Eveneens worden een paar keer per jaar kunstwerken gewisseld en toegevoegd. Het Miniatuurmuseum, in feite een van de grootste musea met hedendaagse kunst, laat de bezoekers uiteenlopende disciplines en kunstenaars ontdekken.

 

 

De foto’s, schilderijen, tekeningen en sculpturen zijn afkomstig van ruim duizend kunstenaars uit meer dan tachtig landen. Uit eigen land zijn bijvoorbeeld werken van Armando, Anton Corbijn, Marlene Dumas, Jennifer Tee, Desiree Dolron en Koos Breukel in de collectie opgenomen. Daarnaast hebben veel internationaal gerenommeerde kunstenaars op speciaal verzoek een werk gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Carl Andre, Georg Baselitz, Louise Bourgeois of Yayoi Kusama. “We vragen kunstenaars om speciaal voor dit eerste miniatuurmuseum met hedendaagse kunst een klein werk te maken. Het is elke keer weer een verrassing wat er vervolgens tot stand komt, maar we kunnen wel stellen dat de kwaliteit altijd heel goed is. Op dit moment zijn we in afwachting van een werk van Anish Kapoor. Dit kunstwerk hopen we eind dit jaar nog toe te voegen. Een grote eer”, vertelt Lex.

Museale manier

In het Miniatuurmuseum worden alle werken op een museale manier gepresenteerd. In de onlangs ingerichte ruimtes zijn onder andere nieuwe werken van de volgende kunstenaars tentoongesteld: Michael Craig-Martin, Jurgen Partenheimer, Arnaldo Pomodoro, Erwin Wurm, Tal R, Han Schuil, Yinka Shonibare, Folkert de Jong, David Ostrovski, Urs Fischer en Zhang Huan.

gmdh_miniatuurmuseum18_rgb

De internationaal fascinerende collectie is ook bijzonder omdat er een goed doel aan verbonden is. De opbrengst van de catalogus, verkrijgbaar in de museumwinkel, komt volledig ten goede aan KiKa, het fonds dat zich inzet voor onderzoek naar kinderkanker. Ria: “Jonge kinderen verdienen een kans om te leven. Wij zetten ons daar graag volledig voor in en ook kunstenaars willen daar graag aan bijdragen.”

gmdh_miniatuurmuseum19_rgb

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.