Misschien wel het mooiste moment om Duitsland te ontdekken – de herfstvakantie!

Best gek, je wipt even de grens over voor een paar dagen – en bijna alles wordt anders. De wandelingen avontuurlijker, de natuur puurder, wellness belevenissen nog wat gezonder, leuke uitstapjes met de kinderen nóg onvergetelijker.

Kermis in Bocholt: © fotograaf: Bruno Wansing

Kermis in Bocholt: © fotograaf: Bruno Wansing

Een paar aanraders

Zelfs de herfstzon gaat wat zonniger voelen. Komische benamingen kom je tegen, bijvoorbeeld van een Oktoberfest, maar dan in een verkwikkende sauna in het Münsterland, zonder bier! Het betekent: toch weer dagen te weinig in zo’n heerlijk weekje weg. Een paar niet te missen aanraders dan maar?

Begint je herfstvakantie op vrijdag 14 oktober, dan zit je meteen goed: het landelijk gelegen Saunapark Epe viert zijn eigen Beierse ‘Oktoberfest’. De hele middag en avond ‘Wies’ngaudi’ – een vrolijke verwijzing naar de feestweide in München. Tot 1 uur ‘s nachts lekkere hapjes, plus dampende rituelen zoals ‘Löyli’, Fins voor opgieting. Je bent al om 13:00 uur welkom – en dat voor € 25 all-inclusive.

 

 

Niet je stijl? Er zijn genoeg andere originele en luxe herfstarrangementen in dit comfortabele complex vol sauna’s, bubbelbaden en zwembekkens. Alleen al 3 aanbiedingen rond het thema ‘VINOCOSMETIC’ – steeds gebaseerd op de heilzame werking van druivenpitolie. Met verkwikkende aroma rugmassage of gezichtspakking, je eigen ronde langs alle saunafaciliteiten, bijzondere ‘Aufguss’-ceremonies, culinair gerecht in het restaurant. En – nu we het toch over ‘vino’ hebben: karafje rode of witte wijn voor bij het haardvuur.

Van 14 tot 17 oktober kan het: een paar uurtjes naar de Bocholter Kirmes. Een begrip in heel Noord-Duitsland en Oost-Nederland. Zo’n 300 streng geselecteerde kermisexploitanten (gekozen uit 2.000 aanvragen!) doen hun best er een ‘über-gemütliche’, tikkeltje nostalgische familiekermis van te maken. De plaatselijke koks, bakkers en cafébazen zetten hun allerbeste beentje voor.

Probeer hem, de Baumberger Ludgerusweg en je ziet onderweg alles, wat het Münsterland zo aantrekkelijk maakt: de idyllische Baumberge, riviertje de Berkel, betoverende kleine stadjes die allemaal lijken te eindigen op -beck. Ongeveer 30 km van Tilbeck (het oude kloostercomplex Stift) via Havixbeck en Billerbeck (bekijk de Dom!) helemaal naar Coesfeld. Ludgerus was de 1e bisschop van Münster – dan weet u dat vast.

Prinsheerlijk gelegen aan de oevers van de Ems: Kloster Bentlage in Rheine. Veel meer dan een kloostercomplex: landgoed, herenboerderij, prachtige kloostertuinen, museum met toptentoonstellingen. Onderdeel van cultuurerfgoed ‘Bentlager Dreiklang’ (3 van de allerpopulairste uitstapjes in toeristisch Münsterland), samen met Naturzoo Rheine en de antieke zoutziederij Saline Gottesgabe.

Osnabrücker Land

Op 15 en 16 oktober: de Ockermarkt in de knusse kern van Hilter, aan de rand van het Teutoburger Wald. Een soort vrolijke flaneerbraderie met grote vlooienmarkt, waar verleidingen als gegrilde worst, zoete lekkernijen of een plaatselijk gebrouwen biertje nooit ver weg zijn. Liever verstandig calorie-arm shoppen en koopjesjagen? Dat mag ook: alle ‘gewone’ winkels zijn op zondag open.

 

 

Tijd voor het actieve deel van deze herfstvakantie: ongeveer 100 km pure wandelpracht op de Ahornweg, herkenbaar aan de bordjes met het markante esdoornblad, net als op de Canadese vlag. Niet zo maar een afwisselende wandelklassieker: de glooiende kammen van het Teutoburger Wald, het lieflijke Wiehengebirge, dan weer velden en boerengehuchtjes, 5 uitkijktorens. Heel makkelijk op te delen in kleinere stukken: de totale route kronkelt als een grote acht door de streek.

Grafschaft Bentheim

Dierentuin Vechtehof in Nordhorn heeft eigenlijk altijd wat bijzonders, dus ook dit najaar. 3 doldwaze dagen met een hoog ‘Boer Zoekt Vrouw’ gehalte. ‘Tolle Knolle’ heet het, met in de hoofdrol de aardappel, de Pieper dus en wat gemoedelijk plattproatende acteurs als Bauer Harm en Onkel Jan. Hier is de boze, moderne wereld van smartphone en gewelddadige game mijlenver weg. Kinderen mogen zeefdrukken met aardappelschijfjes, piepers poffen boven een vuurtje – en natuurlijk proeven van de dikke, huisgemaakte aardappelsoep in de herberg. Van 14-16 oktober.

Ahornweg - Wandelaars pauzeren in Bad Rothenfelde: © Tourismusverband Osnabrücker Land e.V.

Ahornweg – Wandelaars pauzeren in Bad Rothenfelde: © Tourismusverband Osnabrücker Land e.V.

Grafschafter Spurensuche is de verzamelnaam voor 15 sympathieke rondwandelingen van rond de 15 kilometer, waarmee je altijd wel iets bijzonders uit het verleden ‘op het spoor’ bent – en ondertussen veel moois van nu bewondert. Rondom Neuenhaus bijvoorbeeld, tot 1803 een ‘Herrlichkeit’, een ministaatje met eigen bestuur en rechtbank. Bekijk de ruïne van de oude burcht, belangrijk bastion in de Spaans-Nederlandse Oorlog. Jammer, maar verwoest door de Hollanders! In stadsdeel Veldhausen stuit je op de typische zachtgele muren van Bentheimer zandsteen, waarmee de kerk gebouwd is, maar ook een unieke, 200 jaar oude windmolen.

Emsland

De noordelijkste vakantieregio van de 4, die samen het ‘Geheim over de Grens’ vormen. Je hebt er veel water (de Ems) en nog meer lekkere streekgerechten. Wat Verkade is voor Nederland, dat is de eerbiedwaardige firma Coppenrath in Geeste voor het Emsland. Koekjes! Lekker, al sinds de vroege 19e eeuw. In die nostalgische sfeer zijn ook de lekker ludieke workshops ‘Koekjes bakken’ in de ambachtelijke Schulbäckerij: ‘Kieken, Knuspern, Krümeln’. Fijn voor alle leeftijden, van kleuters tot groepen collega’s of vrienden.

Koekjes bakken bij de firma Coppenrath in Geeste: © Emsland Touristik GmbH

Koekjes bakken bij de firma Coppenrath in Geeste: © Emsland Touristik GmbH

Sprookjesweken bij Erlebnispark Emsflower in Emsbüren, nog tot 23 oktober in de toch al zo sprookjesachtige Tropische Tuinen, overdekt dus. Gezellige doe-activiteiten voor de kleinsten, zoals knutselen, schilderen, schminken en verkleden, luisteren naar sprookjesvertellers, een quiz. Allemaal onder leiding van bekende sprookjesfiguren als Sneeuwwitje, Hans & Grietje, Doornroosje. Voor entreeprijzen uit je eigen prille jeugd: kinderen van 7-14 betalen € 4,50 en volwassen € 8,50. Onder de 7 jaar is het gratis toegang.

Kijk voor meer tips voor de herfstvakantie op: www.geheimoverdegrens.nl

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.