Ervaar de Champagne en haar wijngaarden op bijzondere wijze

Op slechts 4,5 uur autorijden vanaf Utrecht is de Champagne de meest noordelijk gelegen wijnregio van Frankrijk, dat met haar gelijknamige wijn wereldfaam verwierf. In juli 2015 werden wijngaarden, champagnehuizen en de historische traditie van champagneproductie door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, waarmee de sprankelende combinatie van deze regio en wijntoerisme meer dan eens op de kaart staat.

champagne-bord-eglise

Toeristen kunnen dit werelderfgoed zelf ervaren middels talrijke tours door de wijngaarden, proeverijen, workshops en het bezoeken van musea. De Champagne Route voert langs alle wijngebieden en verschillende bezienswaardigheden. De relatief korte rijafstand maakt de Champagne ook geschikt voor een weekendtrip.

UNESCO – heuvels, huizen en kelders

In 2015 werd het ambacht van champagne maken – produceren van mousserende wijn met nagisting op fles – door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en is in drie categorieën ingedeeld: de historische wijngaarden van Hautvillers, Aÿ en Mareuil-sur-Aÿ, de Saint Nicaise Heuvel in Reims en de Avenue de Champagne en het Fort Chabrol in Epernay. Tezamen met de champagnehuizen en de ondergrondse kelders illustreren zij het champagneproductieproces van dit belangrijke ambacht.

 

 

Wijntoerisme in de Champagne

Niet alleen is de regio een prachtige bestemming om te bezoeken, liefhebbers van champagne en wijn komen smaakpapillen tekort. Aan de Avenue de Champagne in Epernay zijn enkele van ’s werelds bekendste champagnehuizen gevestigd, waaronder Champagne De Castellane, Moët & Chandon en Mercier waar men niet alleen kan proeven, maar ook rondgeleid kan worden.

In de vuurtoren van Verzenay is het Musée de la Vigne gevestigd. Beklim de 101 treden en wordt getrakteerd op een mooi uitzicht op de wijngaarden van de Montagne de Reims. Dankzij interactieve schermen en audio tours leert men hier alles over de beroemde wijngaarden en het productieproces.

Een bijzondere ervaring krijgt men bij Vinotilus waar champagne en zeilen samen komen. Een dagtocht door de wijngaarden inclusief proeverijen, ontmoetingen met wijnmakers en een oenologisch spel wordt gecombineerd met een dag zeilen op het Lac du Der.

 

 

Een andere aparte manier om de wijngaarden te ervaren is per ‘Bus en Vignes’, een luxe touringcar die haar gasten door de glooiende wijngaarden meevoert, terwijl genoten kan worden van proeverijen, culinaire workshops, wijnpoefcursussen en bezoeken aan verschillende wijngaarden. Er kunnen verschillende arrangementen geboekt worden.

Wil je het wat kleinschaliger, James Richard-Fliniaux van Aÿ Éco Visite toert met zijn gasten door de wijngaarden in een elektrische jeep. Het 100% elektrische karretje neemt toeristen mee naar het hart van de wijngaarden van de Montagne de Reims waar men op locatie kan genieten van een smakelijke picknick en een champagneproeverij.

Met een oud-Hollandse Maaskruiser neemt schipper Jerôme Collard maximaal zes passagiers mee op een cruise over de Marne-rivier langs champagnedorpjes, wijngaarden en UNECO erfgoed. Desgewenst kunt u ook een oenoloog bijboeken, die u tijdens de vaart alles vertelt over champagne.

Je kennis over champagne verbeteren kan bijvoorbeeld bij de Champagne Academy van Vine Escape in Mareuil-sur-Aÿ. Hier leert men in een halve of hele dag alles over de geschiedenis, aroma’s, de kunst van het proeven, de wijngaarden en het proces van champagne maken. De praktijk wordt niet overgeslagen, cursisten bezoeken verschillende wijngaarden, lokale producenten en Hautvillers – ook wel bekend als het geboortedorp van champagne.

Op eigen houtje de Champagnestreek verkennen kan uiteraard ook. De ‘Route Touristique du Champagne’ is ongeveer 700 km lang en omvat de vijf wijngebieden van de streek. In iedere streek is een speciaal circuit uitgezet dat langs wijngaarden en bezienswaardigheden voert. Al wandelend, fietsend of met de auto kan men deze wijngebieden verkennen. Langs de route zijn bijna 400 wijnkelders, restaurants, accommodaties, musea etc. gevestigd met het kwaliteitslabel ‘Vignobles & Découvertes’ die toeristen graag verwelkomen.

Wist u dat..?

  • Wereldwijd zijn in 2015 312.531.444 flessen champagne verkocht. 55% daarvan in Frankrijk, 22,6% in Groot Brittannië en 13,6% in Amerika. België staat op de 5e plaats.
  • Er zijn 15.700 wijnbouwers en 350 champagnehuizen.
  • Het wijnbouwgebied van de Champagne beslaat 4% van het totale wijnoppervlak in Frankrijk. 66% hiervan ligt in het departement Marne.
  • In 1936 kreeg champagne als allereerste wijn in Frankrijk het speciale keurmerk van ‘Appellation d’Origine Contrôlée (AOC).
  • Volgens een wet van 22 juli 1927 mogen in champagne zeven verschillende soorten druiven gebruikt worden, maar de pinot noir, pinot meunier en chardonnay zijn de populairste.
  • Het kapje met ijzerdraad dat op de kurk wordt gezet om deze vast te klemmen worden ‘plaque’ en ‘muselet’ genoemd.
  • Er staat drie keer zoveel druk op een champagnefles (6 bar) als op een autoband.
  • In een standaardfles van 0,75 zitten ongeveer 49 miljoen bubbels.
  • De grootste flesmaat heet ‘Melchizedek’ en heeft een inhoud van 30 liter.
  • Een kurk kan met 65 km/u uit de fles schieten.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.