In de voetsporen van Luther tijdens Thüringen Bach festival

Ieder jaar vindt in Thüringen het Bach Festival plaats, een toonaangevend barok muziekfestival. In 2017 staat het festival in het teken van de 500e verjaardag van de Reformatie. Tijdens een van de vier weekenden staat reformator Maarten Luther centraal en worden plekken verbonden aan zijn leven ingezet als concertlocatie.

bachwochen-heizwerk

De stad Eisenach in Thüringen is naast de geboortestad van Bach ook de plek waar Luther vanaf zijn 15e de Lateinschule bezocht. De verbintenis tussen Bach en Luther blijkt verder uit het gegeven dat, hoewel 200 jaar na elkaar, beiden rondtrekkende koorzangers waren verbonden aan de kerk van St George in Eisenach. Om Bach en de Reformatie in Thüringen te vieren, wordt er tijdens het Thüringen Bach Festival in 2017 speciale aandacht geschonken aan Maarten Luther.

 

 

Op 7 april 2017 is de start van het Thüringen Bach Festival. Vier weekenden lang, inclusief het lange paasweekend, vinden er in totaal 50 concerten plaats. De locaties hebben allemaal een historische link met plekken waar Bach woonde of werkte. In Arnstadt verzorgt het Solomon Knot Baroque Collective het openingsconcert in de Bachkerk. Een plek die elk jaar vele bezoekers trekt en de plaats waar Bach zijn internationale carrière begon. Liefhebbers van barokmuziek kunnen het concert combineren met een bezoek aan de Bach-tentoonstelling in het kasteelmuseum. In het nabijgelegen Dornheim staat de romantische dorpskerk St Bartholomäus waar Bach trouwde met zijn eerst vrouw Maria Barbara. Hier vindt op 22 april een concert plaats van Bachvereniging uit Nederland, het oudste Nederlandse ensemble voor Bachmuziek.

 

 

In het laatste weekend van 28 april tot en met 1 mei draait alles ten slotte om Maarten Luther. Bezoekers treden in de voetsporen van de reformator in Eisenach waar hij tijdens zijn tienerjaren in het Latijn werd opgeleid ter voorbereiding op de universiteit. Op de zaterdag vindt hier een lezing plaats in het Lutherhaus dat op steenworp afstand ligt van de doopkerk van Bach. In de Wartburg in Eisenach, waar Luther 10 maanden lang ondergedoken zat, speelt een klassiek kwartet stukken van Bach. Andere plekken waar uitvoeringen plaatsvinden zijn Muhlhausen, Erfurt en Weimar.

Luther to go app

Speciaal voor de 500e verjaardag van de Reformatie is voor wandelaars de Luther wandelroute ontwikkeld. Deze Lutherweg verbindt meer dan 30 belangrijke locaties uit het leven van Luther. De langeafstandsroute is in totaal 1.010 kilometer lang en verdeeld in meerdere etappes. Onderweg zijn verschillende stops waar het leven van Luther tastbaar wordt. In de ‘Luther to go’ app kunnen wandelaars alle routes vinden. Hij is gratis te downloaden en beschikbaar in het Engels en Duits. De routes worden volledig beschreven en is er achtergrondinformatie met tips, beste reistijd, moeilijkheidsgraad en overnachtingsmogelijkheden te vinden. De ‘Luther to go’ app is te downloaden in de App Store en de Play Store.

De reistijd (ca. 6 uur) naar Thüringen is relatief kort, en maakt het een zeer geschikte bestemming om tijdens een van de weekenden het festival mee te maken.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.