Wandelen door gouden herfstgloed op de Top Trails of Germany

Wandelen geeft energie. Zeker in de herfst, als de dagen weer korter worden, is een wandeling dé remedie tegen de blues. Een paar dagen wandelen is een uitstekende manier om nog even zon te tanken en diep door te ademen.

westerwaldsteig-weisenfelser-ley-1024

Dagwandeling door het werelderfgoed langs de Rijn

Geniet met volle teugen van het mooie herfstlandschap op Duitslands mooiste wandelroutes, de Top Trails of Germany. Vroeg in de ochtend als er nog flarden mist over de velden hangen, tegen het vallen van de avond als het gouden licht van de ondergaande zon door de bonte bladeren gefilterd wordt, of gewoon tijdens een verkwikkende wandeling overdag.

 

 

Maar liefst 40 burchten en kastelen, de steile wijnbergen direct langs de Rijn, de legendarische Loreley en gezellige dorpjes maken deze streek tussen Koblenz en Bingen zo uniek. Iedereen die geen tijd heeft voor een wandeltrektocht over de Rheinsteig, kan bijvoorbeeld op de rondwandeling van Kaub naar St. Goar in één dag kennismaken met een aantal hoogtepunten van dit UNESCO werelderfgoed. De roerige geschiedenis van het Rijndal wordt weerspiegeld in burchten die hoog boven de Rijn uittorenen, zoals Burg Rheinfels en Burg Schönburg. Burg Pfalzgrafenstein ligt bijzonder fotogeniek op een klein eilandje midden in de rivier.

 

 

Hermannshöhen: een gouden trap onder een gouden dak van bladeren

Deze herfst stralen niet alleen de goudgele bladeren in het Teutoburger Woud. Midden in het bos bij het vakwerkstadje Tecklenburg stuiten wandelaars op een gouden trap. Het kunstwerk ‘Schnurstracks und Goldrichtig’ van Sigrun Menzel is een trap van 131 treden die met bladgoud zijn veredeld. De trap ligt direct aan de wandelroute Hermannshöhen. Het beste zicht op de oplichtende trap heb je als je van beneden naar boven, richting bergkam kijkt.

hermannshohen-herbst-2016-goldene-treppe-tecklenburg-_foto_tecklenburger-land-tourismus-ev-1024

Wandelen met alle zintuigen op de Rothaarsteig

Het Sauerland in herfsttooi: een kleurenpracht die vergelijkbaar is met de Indian Summer. Fantastische uitzichten tot aan de Harz en de Rhön. Regelmatig worden begeleide ‘Wildwetterwanderungen’ voor groot en klein aangeboden. De vollemaan-wandelingen zijn bij een heldere hemel een bijna mystieke ervaring.
Comfortabel overnachten kan bij de meer dan 100 wandelvriendelijke accommodaties onderweg. Van jeugdherberg of wandelhut tot een 5 sterrenhotel: de hoteliers zullen er alles aan doen om wandelaars warm te onthalen en te verwennen met bijzondere aanbiedingen op culinair of wellnessgebied.

trail-bos-1024-germany-duitsland

Herfst op de Lüneburger Heide

Na de heidebloei daalt de rust weer over de heidelandschappen van de Lüneburger Heide. De Heidschnuckenweg slingert langs zo´n 30 grote en kleine heidegebieden tussen Hamburg-Fischbek en Celle. Daartussen zorgen riviertjes, uitgestrekte velden en weilanden, en bonte loofbossen voor de nodige afwisseling. Heerlijk van de rust genieten, met alleen het ritselen van de wind door de bladeren en het blaten van de ‘Heidschnucken’. Deze heideschapen met hun gekromde horens hebben de wandelroute zijn naam gegeven. Met een beetje geluk kom je een herder met zijn kudde tegen.

Actief met de kinderen de natuur beleven in de Harz

Spelenderwijs de natuur ontdekken op de Harzer-Hexen-Stieg samen met het hele gezin. Bijvoorbeeld bosmemory spelen op het ‘Löwenzahnpad’ (paardenbloempad) of kijken hoe de lynxen worden gevoerd. Regelmatig worden rondleidingen met de boswachter – die hier ranger heet – aangeboden om de bijzondere flora en fauna van het Naturpark Harz heel intensief te leren kennen. Een wandeling over het boomkroonpad in Bad Harzburg is met al die felgekleurde herfstbladeren een nog mooier avontuur.

1024-top-trails-germany-bos

De geur van paddenstoelen volgen in het Westerwald

De uitgestrekte bossen van het Westerwald zijn in de herfst nog aantrekkelijker. Bijvoorbeeld op de 15e etappe van de WesterwaldSteig tussen Strauscheid en Waldbreidbach. Het eerste hoogtepunt is de Weißenfelser Ley. Vanaf het uitkijkpunt zie je ver weg, in het dal, het riviertje de Wied, dat als een zilveren draad door het landschap loopt. De herfst kun je ook ruiken door de grote verscheidenheid van paddenstoelen die hun typische geur verspreiden. Bijzonder is de ‘Basaltkuppe’, een basalten heuveltop die een bewijs is van het vulkanisch verleden van de streek.

Wandelingen voor als de dagen korter worden in de Eifel

Speciaal voor de herfst heeft de Eifel het arrangement ‘Wanderungen für kurze Tage’ ontwikkeld. De 3-daagse wandeltrektocht over een deel van de Eifelsteig voert Gemünd naar Blankenheim. De route loopt door een voormalig mijnbouwgebied, langs klooster Steinfeld en Nettersheim, waar resten van een Romeinse nederzetting zijn gevonden. De 3 etappes zijn tussen de 10 en 17 km lang. Het wandelarrangement met 4 overnachtingen, ontbijt, lunchpakket, bagagevervoer en Duitstalige wandelgids is te boeken vanaf € 252 p.p.

Meer informatie over alle 16 Top Trails of Germany: www.toptrails.nl

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.