Het oogstfeest in het Nationaal Glasmuseum

De afgelopen maanden stond de museumtuin van het Nationaal Glasmuseum in groei en bloei voor het project De Glazen Boomgaard. De vruchten zijn inmiddels bijna volgroeid en dat betekent dat de tijd rijp is om te gaan oogsten.

peer-in-fles

De ontwikkeling

Met groene stippen, witte lijnen of met putjes er in, de tuin van het Nationaal Glasmuseum hangt deze zomer vol met glazen flessen. In de flessen bevinden zich de peren die sinds mei flink gegroeid zijn. Deze vruchten zijn onderdeel van het project De Glazen Boomgaard van Rogier Martens. In samenwerking met de Glasblazerij ontwikkelde Martens maar liefst 150 glazen flessen in acht verschillende types.

 

 

Hoe komt zo’n peer in een fles, hoe ontwikkelt deze zich en kunnen we de groei manipuleren door het glas van de fles te bewerken? Samen met Marc Ravesloot, onderzoeker Applied Plant Research aan de Wageningen UR, ging Martens in het project De Glazen Boomgaard op zoek naar antwoorden op deze vragen.

 

 

Tijdens het oogstfeest op 24 september worden de vruchten geplukt door kinderen uit de omgeving en wordt het duidelijk welk effect de verschillende glazen hebben gehad op de groei van de peren. Na het oogsten van de vruchten, wordt er perenbrandewijn bij de peren geschonken door Marc Ravesloot en Rogier Martens. Hierdoor wordt de peer geconserveerd en geeft het smaak aan de brandewijn. Typograaf Guido de Boer komt de flessen met zijn kenmerkende typografische uitingen versieren.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.