Iedere zaterdag Gelredag: elke week een andere locatie met gratis toegang

Omroep Gelderland zendt vanaf 5 september iedere maandagavond het TV-programma ‘Ridders van Gelre’ uit. In dat programma gaan de beide Ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de rijke geschiedenis van Gelderland. Elke maandag is er een ander thema. De TV-uitzending is van 17.20 tot 17.50 uur en het programma wordt ieder uur herhaald. De zaterdag erna is er telkens een Gelredag op één van de locaties die in de TV-uitzending aan bod kwamen.

De Gelredag in kasteel Anholt

De Gelredag in kasteel Anholt

Het publiek is daar tussen 10.00 en 13.00 uur van harte welkom en er is gratis toegang. De Gelredag maakt deel uit van de activiteiten van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN), Erfgoed Gelderland en het Nederlands Openluchtmuseum om de rijke geschiedenis van Gelderland bij toerist en inwoner van Gelderland onder de aandacht te brengen.

 

 

Gelredagen

De Ridders van Gelre bezoeken telkens andere plekken, reizen kriskras door de provincie en ontmoeten per week andere mensen die bijzonderheden vertellen over de locaties die bij het thema van die week passen. De serie tv-programma’s begint op 5 september en eindigt op 12 december. De eerste Gelredag is op 10 september, de laatste op 17 december. Op 10 september is het publiek van harte welkom in Zevenaar, waar het programma in het teken staat van de Kleefse enclaves en 200 jaar aansluiting bij Gelderland.

 

 

Gelredag 10 september in Zevenaar

Deze dag wordt gevierd dat De Liemers dit jaar tweehonderd jaar bij Gelderland hoort. Het gebied kent veel oude tradities en gebruiken die voortkomen uit de geschiedenis als grensgebied. Zoals schutterijen. Daarom zal een schuttersgilde ook nimmer op een Liemers feest ontbreken. Het Liemers Museum en het Gelders Schuttersmuseum zijn op 10 september de hele ochtend vrij toegankelijk. Vanaf daar vertrekken rondleidingen onder leiding van een deskundige gids door historisch Zevenaar. De rondleiding eindigt op het landgoed rond Huis Sevenaer. Dit gebied is normaal voor publiek gesloten. Het is het laatste landgoed in Nederland waar de bewoner van het huis nog zelf het onderhoud doet. Een unieke plek waar de eeuwenoude tradities van een Gelders landgoed in ere worden gehouden. Mis deze Gelredag niet, want het landgoed rond Huis Sevenaer is zelden toegankelijk voor bezoekers. In restaurant Het Polderhuis op het landgoed kan iedereen op deze Gelredag de producten van het landgoed proeven.

Gelderse geschiedenis

RBT KAN, Erfgoed Gelderland en het Nederlands Openluchtmuseum werken intensief met elkaar samen om ‘Het verhaal van Gelderland’ bij toerist en inwoner van Gelderland onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt aan de hand van thema´s als ´Romeinen´, ´Kastelen´, ´Hanzesteden´, ´Tweede Wereldoorlog´ en ‘’Veluwe’. Deze thema´s komen ook terug in de Gelredagen van dit najaar.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.