Ontdek de Wijn Uitstapjes in Bourgondië-Franche-Comté

Het is alweer 1 jaar geleden dat de Bourgondische wijngaarden toetraden tot het Werelderfgoed van UNESCO. Deze enorme erkenning is een onderscheiding voor een schitterend mozaïek van uitzonderlijke percelen van wijnbouwland, die de bakermat vormen voor wijnen, die tot de wereldtop behoren.

De Wijn Uitstapjes in Bourgondië

De Wijn Uitstapjes in Bourgondië

Om de Bourgondische wijngaarden van Frankrijk te doorgronden dient u zich een voorstelling te maken van deze door complexe breuken en spleten ontstane kalkrijke kleigrond. 150 miljoen jaar oud en geologisch door elkaar geschud met als resultaat een oneindige diversiteit aan grondsoorten en evenzoveel percelen, waar de mens sinds 2000 jaar wijnbouw pleegt. Een wijngeschiedenis die sterk beïnvloed is door de wijnbouw van de monniken van de Benedictijner en Cisterciënzer abdijen en vervolgens door de Hertogen van Bourgondië. Op deze smalle strook land van 60 km, die zich uitstrekt tussen Dijon en de Maranges, heeft zich een landschap en een cultuur gevormd, die volledig is gewijd aan de wijnbouw. Hier vindt u de wereldwijde bakermat van de wijnbouw van de ‘terroirs’. Romanée, Chambertin, Richebourg, Pommard, Montrachet, Chambolle-Musigny, Corton….in totaal 1247 afgebakende ‘Climats’ , en voor elk van hun een wijn met een uniek karakter. Een droomgelegenheid om dit juweel van ons erfgoed te ontdekken of herontdekken.

 

 

Of het nu is voor een dagje uit, een weekend, een week of langer, het aantal mogelijkheden om de beroemde ‘Climats’ te verkennen is even groot als het aantal ‘Climats’ zelf! Een selectie.

Een uitje voor het gezin of met vrienden: iedere donderdag biedt het VVV van Dijon “Dijon, Terre des vins de Bourgogne”. Met vertrek uit de hoofdstad van de Hertogen van Bourgondië gaat u een dag op pad om de “Champs Elysées van Bourgondië” te ontdekken via de wijngaarden van de Côte de Nuits: van GevreyChambertin naar Vosne-Romanée via de Clos Vougeot. Rondleidingen, proeverijen en, afhankelijk van uw keuze, lunch en een bezoek aan Dijon. Met de ‘Oenopass’ heeft u de keuze uit een zeer gevarieerd aanbod van 8 proeverijen, om op uw gemak te profiteren van het beste dat Bourgondië te bieden heeft. U kiest uw formule, 3 of 5 proeverijen, en vervolgens kiest u de locaties, van Chablis tot Fuissé: het grote netwerk van eeuwenoude wijnkelders die onder de stad Beaune doorlopen, de geheimen van de Crémant, het vakmanschap van grote wijndomeinen. Een inwijding op maat in de grote wijncultuur van Bourgondië.

 

 

Fiets & Lunch:

Een unieke formule met een fietstocht van Nuits-Saint-Georges naar Vosne-Romanée, flaneren in de natuur. U stapt op een elektrische fiets om de streek te doorkruisen: langs ommuurde wijngaarden, kavels, huisjes van gestapelde stenen, kastelen, wijndomeinen en gestapelde muren van natuursteen, de Bourgondische wijnstreek in al zijn verschijningsvormen. Lunchtijd. Tijd voor de lunch in het 4 sterren Hotel/Restaurant Le Richebourg om zowel op uw bord als in uw glas te genieten van het beste dat de ‘Climats’ voortbrengen. En om uw oenotoeristische uitje te verlengen kunt u zich een plezier doen met een overnachting op een mooie locatie middenin deze wijnstreek, zodat u nog meer wijndomeinen en ‘Climats’ kunt verkennen en meer wijnboerenverhalen kunt aanhoren. Vlakbij Beaune, aan de route des Grands Crus, ligt L’Ermitage de Corton, een klassiek hotel, dat in authentieke staat is gerestaureerd. De charme, elegantie en het comfort van een gerenommeerd hotel krijgen extra glans door het talent en de verfijndheid van Vincent Chirat. Deze jonge kok combineert in zijn keuken een groot respect voor de grote Bourgondische culinaire tradities met culinaire durf en creativiteit.

Een ander verblijf met een andere stijl is La Combotte in Nantoux. Een authentiek en gezellig wijndomein, waar men Pommard, Meursault, Volnay en andere Côte de Beaune 1er crus produceert. Hier vindt u een wijnproeverij met maaltijd, een zalige tuin, een zwembad, gastenkamers, een vakantiehuisje en men maakt u graag deelgenoot van hun passie voor Bourgondische truffels, die hier van september tot december worden geoogst (en geserveerd).

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.