De Kroatische Magische Zeven

De zomer is begonnen en toeristen trekken massaal naar de zonnige stranden aan de kust. Als je een pauze nodig hebt van al het zonnebaden is het de moeite waard om de prachtige meren van Kroatië te ontdekken. Kroatië heeft namelijk een grote diversiteit aan meren op steenworp afstand van de Adriatische kust.
kroatie-visovac-meer

1. Nationaal Park Plitvicemeren

Dit is het grootste Natuurpark van het land, gelegen in een bergachtig karstgebied. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij haar 16 kristalheldere meren die overgaan in 92 sierlijke watervallen, met kleuren van azuurblauw tot groen, grijs en blauw. De kleur van het water verandert constant door verschillen in het aantal mineralen, organismen en de hoek van de zon. Een geweldige manier om dit schouwspel te bekijken is vanuit een vogelperspectief, door bijvoorbeeld te deltavliegen of paragliden. De Plitvicemeren liggen in de Lika regio in het hart van Kroatië. Het is een populaire tussenstop voor toeristen die van Zagreb naar de kust reizen. De regio is door haar natuurlijke schoonheid, weelderige groene landschappen, majestueuze bergen, sprankelende heldere bronnen en een hoge concentratie van beschermde natuurparken het ontdekken waard! De Plitvicemeren zijn makkelijk te bereiken vanuit Zagreb of Zadar, met mogelijkheden voor dagtrips.

 

 

2. Krka Nationaal Park/Meer Visovac

Krka Nationaal Park is vernoemd naar de rivier Krka. Deze rivier heeft hier namelijk een prachtige stroom van meren, beekjes en watervallen gecreëerd. De karst schoonheid Krka ontspringt vlakbij Knin onder de berg Dinara. Hiervandaan stroomt de Krka richting de Adriatische Zee over een lengte van 73 km. De rivier mondt via het Prokljansko meer bij Šibenik in de zee. De Krka rivier is een fenomeen met maar liefst zeven watervallen: Bilušića buk, Brljan, Manojlovac slap, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap en Skradinski buk. Wie Nationaal Park Krka bezoekt kan ook een boottocht naar het eiland Vicovac maken om een bezoek te brengen aan een Franciscaner kerk en klooster. Zowel de kerk als het klooster werden in 1445 gebouwd en het klooster wordt al sinds die tijd bewoond door Franciscaner monniken. Krka National Park is makkelijk bereikbaar vanaf Šibenik, Split en Zadar.
kroatie-krka-rivier

 

 

3. Veliko & Malo Meer op het eiland Mljet

Mljet ligt in het zuiden van Kroatië en staat bekend om haar prachtige landschap. Mljet Nationaal Park beslaat het grootste deel van het eiland, omgeven door twee zoutmeren – Veliko en Malo Jezero (Klein Meer en Groot Meer). De wateren rondom het eiland staan bekend om hun schitterende onderwaterleven. Naast de prachtige natuur zijn er vele forten en tombes op Mjlet. Een van de mooiste bezienswaardigheden op het eiland zijn de ruïnes van een Romeins paleis. Bovendien is het één van de groenste delen van Dalmatië. De pijnboombossen in het park behoren tot de mooiste van Kroatië. Er gaan dagelijks ferries van Dubrovnik naar Mljet. Tijdens de zomermaanden zijn er dagtripjes mogelijk vanaf Dubrovnik, Makarska en Korcula.
kroatie-mljet-island

4. Vransko meer

Het Vransko meer is het grootste meer in Kroatië en is gelegen tussen Zadar en Šibenik. De hele regio rondom het meer is een beschermd Natuurpark, omdat het een uniek wetland is. Het licht zoute water huist een specifieke gemeenschap van zeeorganismen. Het meest bijzondere aan het park is het reservaat. Dit is het natuurlijke habitat van 234 vogelsoorten en tussen de 20.000 en 200.000 trekvogels bevolken het park elke dag tijdens de najaarstrek. Tijdens de zomer zijn er vele dagtripjes vanuit de naastgelegen steden: Šibenik, Zadar, Biograd en Pakostane.
kroatie-vransko-meer

5. Modro (het Blauwe meer)

Het blauwe meer bij de stad Imotski in het zuiden van Kroatië ligt in een diepe sinkhole en is een geliefde plek om te zwemmen. Deze is waarschijnlijk gevormd door het instorten van een enorme ondergrondse grot en heeft zijn naam te danken aan de unieke blauwe kleur van het water. De totale diepte is 220m, maar de waterdiepte varieert elk seizoen. In de lente, wanneer de sneeuw van omliggende bergen smelt, kan het meer tot wel 90 meter diep zijn. Het meer is een populaire plek om te hiken.
kroatie-modro-blauwe-meer

6. Crveno (het Rode meer)

Het Rode meer is een sinkhole met meer vlakbij het stadje Imotski. Het staat bekend om de vele grotten en hoge cliffs die tot wel 241 meter boven het water uitsteken.De totale diepte is ongeveer 530 meter en heeft een volume van 25-30 kubieke meter waardoor dit de 3e grootste sinkhole ter wereld is. De sinkhole is vernoemd naar de rode kleur van de omringende cliffs, gekleurd door ijzeroxides. Zowel het Modro als de Crveno meer zijn makkelijk te bereiken vanuit Makarska en Split.
kroatie-crveno-rode-meer

7. Telašćica Nature Park / Mir meer

In het midden van natuurpark Telašćica op het eiland Dugi vind je het zoutwatermeer Mir met een temperatuur dat 2 of drie graden warmer is dan de omliggende zee. Het schijnt tevens een helende werking te hebben. Iets verder gelegen dan Mir vind je de indrukwekkende cliff Stene. Indien je geluk hebt spot je hier dolfijnen. Vergeet ook niet het prachtige witte strand Sakarun te bezoeken op Dugi eiland! Telašćica Natuurpark is makkelijk te bereiken per privéboot of met de normale bootroute van Zadar naar Sali. Je kunt ook de ferry pakken naar Brbinj en naar Telašćica rijden.
Plitvice razno

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.