Net over de Duitse grens schrijven ze cultuur met een heel grote K!

Wat is er – naast glooiende landschappen, groene vergezichten, genoeglijke dorpjes uit het sprookjesboek, wandelen, fietsen, lekker eten – nog meer typisch Duits? In de vier boeiende vakantieregio’s van het Geheim over de grens (Grafschaft Bentheim, Osnabrücker Land, Emsland en Münsterland) laten ze het iedere zomer graag zien: cultuur in alle soorten en maten. Soms hoogstaand, altijd laagdrempelig en boordevol volkse gezelligheid! Ontdek een paar van al die museumnachten, theaterfestivals of zomerconcerten. Oók een manier om te genieten van een totaal andere omgeving, niet zo heel ver van huis.

Keramiekmarkt in Meppen: © Landkreis Emsland, Fachbereich Kultur

Keramiekmarkt in Meppen: © Landkreis Emsland, Fachbereich Kultur

KULTOURsommer Emsland

Een bont cultuurfestival dat t/m 18 september duurt, met podia overal in de streek aan de Ems. Hoe gevarieerd het programma is, blijkt uit deze drie voorbeelden:

Het weekend van 6-7 augustus stap je in een soort tijdmachine bij het Emsland Archäologie Museum. Geschiedenis ‘live’ en levensecht, dankzij zo’n 150 acteurs in perfect realistisch gemaakte kostuums (of berenvellen!) uit allerlei periodes, van Bronstijd-Germanen, via ‘Duitse’ Romeinen tot donkere Middeleeuwen. Heel andere koek op zaterdag 20 augustus: dorpsfeest in Dörpen. Het familiefeestje, ook voor buitenlandse gasten, heet ‘Krach am Bach’. Wijntje, grapje, countrymuziek helemaal uit het verre Amerika. Op zondag 18 september vind je aardewerk en glimmend glazuur op de Töpfermarkt in Meppen. Meer dan 30 kunstenaars, designers en ambachtlieden presenteren hier hun sieraden, huisraad, tuinbeelden en unieke sculpturen.

Houtblazers van wereldklasse

Nog t/m 4 september loopt het programma van Summerwinds. Maar liefst 48 totaal verschillende concerten op bijzondere plekken in het hele Münsterland, met maar 1 overeenkomst: het geluid van houten blaasinstrumenten. Wereldberoemde solisten en spontane gelegenheidsformaties, als het maar mooi is!

Royal Wind Music spelen op het festival Summerwinds: © Marco Borggreve

Royal Wind Music spelen op het festival Summerwinds: © Marco Borggreve

 

LEES OOK DIT: Local top 5 Duitsland

 

Bloemencorso Vreden

Ben je ook maar een klein beetje in de buurt, dan mag je dit niet missen: de geuren en kleuren van 1,2 miljoen dahlia’s op fantasierijk versierde praalwagens. Vrijdag 26 augustus is de stoet om half 3 in de binnenstad van Vreden. Ietsje meer dan 10 km van Winterswijk.

Kulturnacht in Osnabrück – 27 augustus

Probeer het maar eens: het complete cultuuraanbod op 1 enkele zomeravond afvinken. Dat wordt keuzes maken: de entree is vanaf 18 uur gratis op zo’n 50 locaties met 100 bezienswaardigheden. Monumenten, musea, theaterpodia, galeries. En gezellige barretjes en eetkraampjes natuurlijk.

Vijf dagen later, 60 km zuidelijker: Schauraum Münster

Drie dagen en nachten lang in het teken van kunst, cultuur en muziek, van 1-3 september. Tijdens de Museumsnacht Münster op zaterdagavond zijn alle musea en galeries – gratis – open tot middernacht, maar dat lijkt bijna bijzaak. Overal hoor je live muziek, stuit je op betoverende lichteffecten, flaneer je langs gastronomische verleidingen.

Niet zomaar een Straatcultuurfeest

Een begrip intussen: in het weekend van 2-4 september verandert het levendige centrum van Nordhorn aan de Vechte in een gigantisch, gratis toegankelijk Variété Theater. Het motto zegt alles: Nordhorn staunt & lacht. Vertaling: grappen, grollen, pure verbazing, kippenvel.

Kulturschatz Artland LIVE

Het vruchtbare, noordelijkste stukje Osnabrücker Land wordt ‘Artland’ genoemd. Synoniem voor streekproducten, genoeglijke tradities, prachtige historische gebouwen. Op 10 en 11 september zijn er een soort ‘Open Dagen’ bij iedereen die het Artland zo smaakvol maakt: oude boerderijen, monumenten, fabriekjes en de betere horecabedrijven.

Kulturschatz Artland: © Tourist-Info Artland

Kulturschatz Artland: © Tourist-Info Artland

 

 

Weinfest Bad Bentheim

In het weekend van 16-18 september. Kreeg ooit een onderscheiding als één van de allermooiste oogstfeesten van Duitsland – dat wil wat zeggen! Misschien lag het aan het unieke decor: de zonnige zuidhelling ‘Herrenberg’ onderaan de idyllische oude burcht, ooit de wijngaard van de graaf zelf. Nu geniet je er van alles wat bij een kostelijk wijnfeest hoort: speciale kaasjes en andere lekkernijen, hartige Zwiebelkuchen, nog warm uit de oven, Flammkuchen – het Duitse antwoord op pizza. Een muziekje, een praatje, je zou het bijna vergeten op zo’n knus Weinfest: een heerlijk glaasje wijn.

Wijnfeest in Bad Bentheim: © Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.

Wijnfeest in Bad Bentheim: © Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.

Altstadtfest Lingen

Het is inmiddels voor veel mensen een traditie geworden om het derde weekend van september naar het oude stadscentrum van Lingen te gaan voor ‘Rock am Alten Pferdemarkt’. Dit jaar vind je van 16 t/m 18 september in het historische centrum aanstekelijke moderne muziek. Van rock en meezingers uit de tachtiger jaren waardoor de voetjes van de vloer gaan op de dansvloer, tot gevoelige soul, blues en jazz. Naast de verschillende muzikale optredens is er een vlooienmarkt, zijn er proeverijen, is er een speciale seniorenmiddag en op zondag is er een gezellige ‘Familiedag’ met entertainment op vele podia.

 

 

Big-Band-Jazz is springlevend, zeker in Heek

Drie gerenommeerde toporkesten, jeugdige big bands uit Duitsland, Nederland en het Verenigd Koningrijk. Dan krijg je: een heerlijk swingend en groovend, tikkeltje nostalgisch zomeravondconcert in de concertzaal van de Muziekacadamie van deelstaat Noordrijn-Westfalen. Europese cultuur met een vet Amerikaans tintje. Donderdag 22 september om half 8.

KulturKanapees in kuuroord Bad Essen, zaterdag 1 oktober

Een soort vermakelijk ‘Verrassingsmenu’ van culturele tapas: acht brokjes van ieder 20 minuten waar je er als toeschouwer vier van kiest. Cabaret, lezingen, toneel en als toetje muziek. Het begint om klokslag 18:18 uur.

Meer evenementen: www.geheimoverdegrens.nl

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.