Kussen op de Franse camping: hoe vaak?

Een vakantie met authentieke belevingen is nog nooit zo populair geweest. Deze live-like-a-local trend bracht de Franse kampeerketen Les Castels ertoe om de lokale zoenetiquette per campinglocatie aan te geven bij de receptie. Want moet je nu 1, 2, 3 of 4 keer zoenen?

De zoenkaart van Frankrijk door Combien de Bises

De zoenkaart van Frankrijk door Combien de Bises

La bise!

Best gek, die in onze ogen soms afstandelijke Fransen zoenen eerder dan wij. Al bij wijze van voorstellen geven mensen in Frankrijk elkaar een kus. Dat geldt bij leeftijdsgenoten of mensen jonger dan henzelf. Oudere mensen geven ze een hand, tenzij die zelf hun wang aanbieden.

 

 

Kus-etiquette voor buitenlanders

Terug naar de camping. Als je uitgenodigd wordt voor een aperitief of BBQ bij lokale Fransen is de kans groot dat de gastheer of -vrouw al bonsoir-zeggend de lippen tuit. Daarin ga je dan uiteraard mee. Maar hoe vaak? Dat verschilt per regio.

 

 

1, 2, 3 of 4 zoenen?

Er zijn kaarten die weergeven hoe het zit met de regionale verschillen. Les Castels hanteert die van Combien de Bises. Deze website heeft bewoners van elk departement opgeroepen te stemmen over het aantal zoenen dat bij hen gewoonte is. De kaart vertegenwoordigt de mening van 100.000 stemmers en toont een aantal verrassende zaken.

 

 

Regels en uitzonderingen

Bretagne houdt TWEE zoenen aan, BEHALVE het verste puntje van de regio. Dus wie op een camping in Finistère staat hoeft maar EEN enkele zoen te geven. Buurregio Normandië kent ook zo’n lokale uitzondering, namelijk in de Calvados-streek. Daar is het ineens VIER keer. Sta je op een leuke camping in de Ardèche of de Gard, dan kun je de Nederlandse gewoonte aanhouden met DRIE keer zoenen.

Authentieke en lokale beleving basis Les Castels Campings

Les Castels is de pionier van kamperen bij de ‘local’. 50 Jaar geleden begonnen met kampeerfaciliteiten in de achtertuinen van kastelen en landhuizen, nu de grootste keten van vier en vijfsterrencampings op authentieke domeinen in Frankrijk. Families die al generaties lang eigenaar zijn van het kasteel, landgoed of herenhuis delen graag hun kennis van de geschiedenis en omgeving met hun gasten. Dit doen zij met een aanbod van activiteiten, gericht op authentieke belevingen. Denk aan forel vissen, appels rapen in de boomgaard en appelsap maken, druiven plukken, olijfolie maken etc. En reken maar dat hier mooie vriendschappen ontstaan!

Meer informatie op www.camping-castels.nl

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.