Ontdek de nieuwe VPRO-reisserie: Americanos

De grootste migrantendoorgang ter wereld ligt tussen Guatemala en de Verenigde Staten. Stef Biemans (bekend van o.a. Metropolis, Amor met een snor en Brieven uit Nicaragua) reist langs deze route om uit te zoeken wat mensen zover brengt om deze vrijwel onmogelijk tocht te maken. Waarom willen ze weg en wat hopen ze in Amerika te vinden?

Pim Hawinkels / Stef eet aasgierensoep op de begraafplaats van Guatemala-Stad

Pim Hawinkels / Stef eet aasgierensoep op de begraafplaats van Guatemala-Stad

Stef woont al jaren in Nicaragua en ziet om hem heen hoe de VS als een magneet aan de Latijns-Amerikanen trekt. Al zijn vrienden dromen van een green card en zouden het liefst morgen nog hun koffers pakken om hun land te verruilen voor een leven in de VS. Bestaat ´ie dan toch nog, de Amerikaanse droom? En hoe ziet die er dan uit in 2016?

 

 

Stef Biemans over de serie: “De presidentiële verkiezingen in de VS en de uitlatingen van Trump over de latino-gemeenschap waren voor mij aanleiding om samen met de ‘hispanic illegal alien’ de oversteek naar Amerika te maken. Door te zien wat deze jongens onderweg meemaken, snap ik opeens hoe groot de wanhoop moet zijn. Verwondering heeft plaatsgemaakt voor een diep respect, want de reis is vrijwel onmogelijk.”

 

 

Onderweg spreekt Stef de migranten niet alleen over de reis die ze maken, maar ook over wat ze eten: “Wat mensen eten is een leidraad in deze serie geworden. Wat je eet, zegt niet alleen veel over wie je bent maar ook over waar je vandaan komt. Zelf ken ik het gevoel van heimwee naar een boterham met hagelslag, omdat ik geëmigreerd ben naar Nicaragua. Daarom kijk ik onderweg van welke maaltijd migranten dromen en welk stukje heimwee op hun bord belandt.”

De 5-delige reisserie Americanos is vanaf 29 september wekelijks te zien om 21.00 uur bij de VPRO op NPO 3.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.