Brouwerijen fietsronde Reinheitsgebot in Beieren

Beieren kent maar liefst 660 brouwerijen met veel variaties aan bieren. Al dat bier wordt nog altijd gebrouwen volgens het Reinheitsgebot: de oudste levensmiddelenwet ter wereld. Deze wet bepaalt dat bier alleen mag worden gebrouwen met water, gerst en hop. Hij bestaat dit jaar precies 500 jaar en dat wordt ook uitbundig gevierd. Voor onze oosterburen is dit Reinheitsgebot heilig.

WeihenStephan brouwerij op de berg

WeihenStephan brouwerij op de berg


Beieren kent ook fraaie fietsroutes langs rivieren en tussen de hopstaken. Tijd voor een fietsronde vanuit München door de Beierse biercultuur en de natuur langs 30 brouwerijen.

Hop in de Hallertau

Op 23 april 1416 vaardigde Hertog Wilhelm IV van Beieren het voorschrift uit dat bier alleen mag worden gebrouwen met water, gerst en hop. Later is dit verruimd met tarwe, om het brouwen van het inmiddels ook buiten Beieren populaire Weizen bier mogelijk te maken. Al deze grondstoffen zijn ruim aanwezig in het golvende landschap ten noorden van München. De Hallertau is een van de belangrijkste hopstreken ter wereld. Een fietsertje voelt zich hier nietig tussen de muren van de hopstaken van vier meter hoog.

 

 

Géén ziekenhuisbier

De directe aanwezigheid van deze grondstoffen heeft ervoor gezorgd dat veel kleine en traditionele brouwers hier nog altijd hun brouwketels opstoken. Vaak zijn deze brouwerijtjes monumenten. Opmerkelijk is dat de brouwers hier ondanks de schijnbare beperking door het Reinheitsgebot toch een scala aan bieren weten te produceren met totaal uiteenlopen smaken. Achter veel brouwerijen zit een lange familietraditie of anders wel een bijzonder verhaal. De fietsroute voert onder andere langs de volgende brouwerijen:

  • Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Dit is de oudste brouwerij ter wereld uit 1040 . Het historische complex ligt prachtig op een berg in Freising. Weihenstephan brouwt maar liefst 12 soorten bier. De Biergarten biedt een fraai uitzicht over de omgeving. In samenwerking met de Technische Universiteit van München worden hier de beste brouwmeesters ter wereld opgeleid.
  • Weissbierbrauer Kuchlbauer in Abensberg brouwt al sinds 1300. Naast de brouwerij priemt een bonte toren in de blauwe lucht: de Kuchlbauer Turm. Deze blikvanger van de brouwerij oogt nog speelser dan de ontwerpen van Gaudi. Bierbrouwer Leonhard Salleck is een liefhebber van kunst getuige zijn eveneens opmerkelijk vormgeven Kunsthaus naast de brouwerij. Overigens zijn ook zijn bieren een waar staaltje kunst. In de Biergarten onder de toren is een Alte Liebe Dunkel een aanbeveling.
  • Klosterbrauerei Weltenburg uit 1050 mag zich de oudste kloosterbrouwerij ter wereld noemen. Het heiligdom ligt op een unieke plek aan de Donau waar deze rivier zich na een meander een diepe kloof door een rotsmassief heeft geboord. Het fietspad houdt hier op, maar de fietsen kunnen mee aan boord van een salonboot naar Kelheim. Het wachten op de boot is bepaald geen straf in de Biergarten op de binnenplaats van het klooster.
  • Spitalbraurei is in het Nederlands hospitaal brouwerij. De brouwerij is nog altijd onderdeel van een verpleeghuis. Met de opbrengst van het bier worden ouderen verpleegd. Het complex ligt aan de voet van aloude Steinerne Brücke van Regensburg die model stond voor de vermaarde Karelsbrug in Praag. De Biergarten aan het water is een van de fraaiste langs de Donau. De bieren zijn bepaald geen ziekenhuisbier, maar juist extra krachtig.

De Biertgarten onder de kastanjeboom

Veel brouwerijen bieden in een Bierstübrl de mogelijkheid om hun bieren te proeven. Na een prachtige fietsdag is het nagenieten aan de biertafels van het Beierse begrip de Biergarten, die tijdens warme zomerdagen koel gehouden wordt door een dik bladerdek van een kastanjeboom

 

 

De Reinheitsgebot fietsroute is 430 kilometer en gaat van München naar Regenburg aan de Donau en via een andere route weer terug naar de Beierse hoofdstad. Uiteindelijk wordt voor het vermaarde Hofbräuhaus in de remmen geknepen.

De route volgt bewegwijzerde fietsroutes: de Isarradweg, de Abens Radweg en de Donauradweg en loopt voornamelijk langs rivieren. Alleen in de Hallertau moet een paar keer wat geklommen worden. De diverse rivieren hebben weer hun eigen karakter en veel plaatsen onderweg hebben een historische Altstadt. De kenmerkende, langgerekte Stadtplatz is voorzien van sfeervolle terrassen.

De Reinheitsgebot fietsroute staat beschreven op de website: www.fietsrondje.nl met bijzonderheden over alle brouwerijen onderweg en een aantal van hun bieren, bezienswaardigheden en veel praktische informatie als overnachtingen, campings, toeristische diensten en fietsverhuur.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.