Rotterdam stijgt met twintig plekken op wereldranglijst congressteden

Rotterdam stijgt met twintig plekken op de wereldranglijst van congressteden en is voor de negende keer op rij uitgeroepen tot tweede congresstad van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse statistieken van ICCA (International Congress & Convention Association). Op de internationale ranglijst bekleedt Rotterdam de (gedeelde) 57e plaats.
Rotterdamdeluxe-skyline

De stad was in 2015 gaststad van 45 internationale associatiecongressen (congressen georganiseerd door de wetenschappelijke en verenigingsbranche). Deze congressen waren gezamenlijk goed voor ruim 20 miljoen euro aan geschatte bestedingen.

Zakelijke toerisme

,,De hogere internationale notering is geweldig nieuws. Het zakelijk toerisme is een belangrijke groeimarkt voor Rotterdam. De internationale congresbezoeker geeft het meeste uit van alle bezoekers: gemiddeld 384 euro per dag. Dat zijn inkomsten voor de stad en levert banen op, en is dus goed voor de economie,’’ stelt wethouder Maarten Struijvenberg (economie en werkgelegenheid).

 

 

De toenemende populariteit van Rotterdam als congresbestemming past in de trend van de toegenomen positieve internationale profilering van de stad. De aanwezigheid van wereldwijd bekende instituten als het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit, de haven, de goede bereikbaarheid en compactheid van de stad en de competitieve internationale prijs-kwaliteitverhouding, zijn voor congresorganisatoren belangrijke argumenten om een congres in Rotterdam te organiseren. De toegenomen hotel- en congrescapaciteit draagt eveneens bij aan een versteviging van de Rotterdamse congresmarkt. De komst van het vernieuwde Rotterdam Ahoy Convention Centre in 2019 biedt Rotterdam kansen om in de toekomst meer en grotere congressen aan te trekken.

 

 

Om internationale congressen naar de stad te halen werken gemeente, ondernemers in de congresindustrie en Rotterdam Partners nauw samen. Naast bestedingen dragen congressen ook bij aan een versteviging van het imago van Rotterdam als hoogwaardige kennisstad. Rotterdam Partners zet daarom nadrukkelijk in op het aantrekken van congressen binnen de voor de stad belangrijke speerpunten Medisch & Life Sciences, Food, Transport & Logistiek, Maritiem en Cleantech. Het netwerk van Rotterdam Knowledge Ambassadors (wetenschappers, onderzoekers en experts verbonden aan de regio Rotterdam) ondersteunt Rotterdam Partners hierbij. ,,Jaarlijks worden wereldwijd duizenden congressen georganiseerd binnen allerlei wetenschappelijke vakgebieden en verenigingen. Onze Knowledge Ambassadors hebben door hun kennis en ervaring zicht op deze netwerken en congressen die passen bij de kennisspeerpunten van de stad. Die kennis helpt ons effectiever congressen naar de stad te halen,’’ stelt Ron Voskuilen, directeur van Rotterdam Partners. Het netwerk van de Rotterdam Knowledge Ambassadors wordt daarom de komende jaren verder uitgebreid.

Nationale ontwikkeling

Ook Nederland doet het goed als internationale speler op de congresmarkt. Met 333 internationale associatiecongressen behaalde Nederland een gedeelde 8e plek op de wereldranglijst. Het jaar ervoor stond Nederland nog op de 9e plek. De nationale lijst wordt aangevoerd door Amsterdam met 120 congressen. In de ICCA ranglijst worden niet alle congressen opgenomen. ICCA verwerkt alleen de associatiecongressen met een minimum van 50 participanten. Deze congressen moeten bovendien op reguliere basis plaatsvinden in minimaal drie verschillende landen. ‘

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.