Nederlanders zijn echte Happy Campers en Roadtrippers

Nederland lijkt het kamperen opnieuw te hebben uitgevonden. In maart en april is er op Marktplaats ruim 16.000 keer vaker gezocht naar caravans en 6.000 keer naar campers t.o.v. vorig jaar. Onderzoeksbureau Kien onderzocht in opdracht van Marktplaats het gedrag van de Nederlandse kampeerders en de uitkomsten zijn opvallend.

Nederlanders zijn echte kampeerders

Nederlanders zijn echte kampeerders

Kamperend Nederland ziet zichzelf als een heuse Happy Camper (55%) en trekt eropuit om tot rust komen en te genieten van het buitenleven. Een kwart herkent zichzelf in de Roadtripper en hopt van camping naar camping. 40% van alle kampeerders doet dan ook meer dan één camping aan deze zomer. Natuurlijk nemen we zoveel mogelijk spulletjes mee naar de bestemming, waaronder boeken, speelgoed en oer-Hollands drop.

 

ZIE OOK: Kamperen op Natuurkampeerterreinen onverminderd populair

 

Als we op vakantie gaan met de caravan of camper is de belangrijkste reden om tot rust te komen (50%) en buiten te leven (47%). De dagelijkse sleur vergeten, blijkt ook een veel voorkomende reden te zijn om eropuit te trekken. Kamperen met de caravan in eigen land is net iets populairder dan het buitenland. Het Nederlandse platteland (37%) is een stuk gewilder dan de kuststreek (9%). En dat geldt ook voor de Europese bestemmingen waar het binnenland (24%) drukker wordt bezocht dan een plekje aan het water (16%).

 

 

Nederlanders blijken bereid om een flink stuk met de caravan te rijden, 48% is best bereid langer dan 8 uur achter het stuur te zitten. Zelfs 27% geeft aan een eindbestemming op langer dan 15 uur rijden geen probleem te vinden.

Top 5 Nederlandse Kampeertypes

Waarom we op pad gaan en hoe we de reis met onze caravan of camper invullen, kan heel verschillend zijn. We legden de onderstaande typeringen aan kamperend Nederland voor:

 

 

  1. Happy Campers (55%): kamperen vooral omdat ze het tof vinden en willen genieten van de vrijheid.
  2. Roadtrippers / Hoppers (23%): deze kampeerders trekken van camping naar camping.
  3. Socials (21%): deze kampeerders vinden het heerlijk om nieuwe vrienden te maken op de camping.
  4. Greenies (17%): kampeerders die het heerlijk vinden om het op vakantie met minder te doen en midden in de natuur te staan. Liefst op zo min mogelijk afgebakende plaatsen.
  5. Luxury Campers (12%): mensen die alle denkbare luxe in de caravan hebben.

Van camping naar camping

Uit het onderzoek van Marktplaats blijkt ook dat een derde van de kampeerders blijft gedurende de vakantie op één camping. Ruim 40% maakt een rondje langs meerdere campings. Slechts 16% van de kampeerders gaat altijd naar dezelfde camping. De overige groep pioniert liever en wil nieuwe plekken zien. De bezochte campings zijn vooral campings met faciliteiten als een zwembad, restaurant en een bar. Een kleine 13% van kamperend Nederland parkeert zijn/haar caravan op het erf bij een boer.

Typisch Nederlandse producten mee op reis

Hoewel we onszelf niet typeren als echte ‘Bringalongs’ (slechts 3,8%), nemen we veel mee in onze caravan. Ruim de helft van alle kampeerders neemt oer-Hollandse producten mee zoals drop, pindakaas en hagelslag op reis naar het buiteland. De zware gevallen gaan op pad met een zak aardappelen, een voordeelpak wc-papier en een thuistap. Hieronder de top drie:

  1. Koffie: 78%
  2. Thee: 60%
  3. Kaas: 55%

Vanzelfsprekend mag dan ook de kaasschaaf (60%) niet ontbreken, maar ook het schilmesje (67%) is essentieel keukengereedschap op vakantie. Over het algemeen zijn vrouwen iets eerder geneigd om eten en drinken mee te nemen dan mannen.

Comments are closed.