Staat luieren niet in jouw vakantie-vocabulaire?

Komt luieren in de zon niet in jouw vakantie-vocabulaire voor? En breng je de dagen liever hoog in de lucht of diep in de zee door? Kroatië is een paradijs voor liefhebbers van actief toerisme, natuur en adrenaline.
Paragliding, Velebit, Sveto brdo

Ga kopje onder en ontdek verborgen wonderen onder water, langs een kust van een onovertroffen schoonheid. Onderzoek de wilde natuur te voet, te paard of met de fiets. Test de krachten van riviercanyons en karstlandschappen met raften en kajakken of vlieg door de lucht met een parachute of paraglider.

Luchtsport

Niets zo spannend dan het leven boven de wolken. Ontdek de schoonheid van Kroatië vanuit een nieuw perspectief. Doe bijvoorbeeld een tocht met een luchtballon vanuit Medvednica, spring in het onbekende vanuit een vliegtuig en geniet al para-glidend van de bergen Učka en Žumberak in het noorden tot Biokovo en Rilić in het zuiden, met uitzicht op de eilanden Krk, Brač en Hvar. Wil je een adrenaline rush om nooit meer te vergeten? Maak dan een vrije val van 3000 meter in een spectaculair landschap. In Zagreb, Zadar, Hvar, Istria, Rijeka en Losnijm vind je de ideale plekken om te paragliden. De uitvinder van de parachute, Faust Vrančić, is bovendien geboren in Šibenik!

 

 

Duiken

Duik onder in de ongelooflijke onderwaterwereld van de Adriatische Zee. Leer de rijke flora en fauna kennen, gezonken Romeinse galeien, marineschepen en nog veel meer. En dat alles dankzij het ongelooflijk heldere water dat zorgt voor een zicht tot wel 50 meter. Maak kennis met de diepten van de zee op een georganiseerde tocht voor ervaren duikers, of geniet van een eerste duikbelevenis met één van de vele duikscholen voor beginners.

 

 

De natuurlijke en kunstmatige riffen, zoals gezonken schepen, vormen vandaag de dag een thuis voor vele plant- en diersoorten zoals krabben, zeesterren, posidonia (een soort zeegras; de aanwezigheid ervan duidt op het ontbreken van vervuiling), zeepaardjes, etc. Ook grotduiken is populairder aan het worden, in het bijzonder in de karstgebieden van Dalmatië.
duiken-dalmatie-vakantie

Fietsen

Van onverharde wegen die ideaal zijn voor mountainbiken, tot aan asfaltwegen voor gezinsuitjes, in Kroatië is een grote verscheidenheid aan paden te vinden, voor elk wat wils. Zoek grenzen op en bedwing bijvoorbeeld de vijf etappes van de Ronde van Kroatië: Makarska – Split, Šibenik – Zadar, NP Plitvice – Učka, Pula – Umag en Sveti Martin – Zagreb. Zware, maar aantrekkelijke paden liggen te wachten in de nationale parken Krka en Plitvice-meren en in de natuurparken Biokovo, Velebit en Učka.
Maak een ritje door betoverende landschappen in natuurparken zoals Kopački rit in Slavonië en Medvednica in Midden-Kroatië, volg de vele wijn- en gastronomische routes door prachtige wijngaarden zoals de beroemde Wijnroutes in Istrië of de gastronomische wielertour. En natuurlijk kan de fiets op elk moment op een catamaran gezet worden om de eilanden rond te gaan.
Postira na Braču, Adria Bike Maraton

Kano en kayak

Leer Kroatië al varend over de rivieren kennen. Geniet van het uitzicht op het kasteel Trakošćan vanaf een meer, of op de kastelen Ozalj en Dubovac vanaf de rivier de Kupa, de watermolens in Radmanove Mlinice aan de rivier de Cetina, of het eilandje Visovac met het klooster dat ligt in een meer dat wordt gevormd door de rivier de Krka. De traditionele Kroatische kano’s worden ‘trupica’ genoemd en worden nog steeds op dezelfde manier gebruikt als enkele honderden jaren geleden in de delta van de rivier de Neretva.

Ontdek ongerepte schoonheid vanaf de rivieren de Dobra, de Mrežnica, de Una, de Kupa en de Korana in het noorden, en de Cetina of de Zrmanja die door nationale parken in het zuiden lopen. Laat je helemaal gaan in het rivieravontuur, of bezoek de rustige wateren van de Adriatische Zee, de prachtige kuststeden zoals Trogir, dat op de UNESCO-lijst van werelderfgoed staat, of één van de andere 66 eilanden, 652 eilandjes, 389 rotsformaties en 78 klippen die er te vinden zijn.
kroatie-kano-vakantie

Paardrijden

Voel de unieke kracht van een paard in de bekendste paardrijcentra van Kroatië, in Slavonië, Istrië en Dalmatië. Bezoek kleine familiebedrijven of moderne maneges met rijscholen en gekwalificeerde instructeurs. Ervaar de opwinding bij de traditionele ringsteekcompetitie, de Sinjska alka, en bezoek Staatsstoeterij Đakovo in Slavonië, waar al vanaf de 13de eeuw Lippizaner paarden worden gefokt.
paardrijden-vakantie-kroatie

Raften

De perfecte mix van watersport en extreme sport is raften. Bezoek de rivieren de Kupa, de Dobra, de Mrežnica, de Korana, de Una, de Zrmanja en de Cetina voor vermaak in de wildernis.

Raften is een avontuur en perfect voor kleine gezelschappen. Ontdek bijvoorbeeld het binnenland van Kroatië. Bewonder groene landschappen, bergen, of karst-canyons in rivieren voor zowel beginners als gevorderden, van de niveaus I tot III. In de directe nabijheid van steden zoals Zagreb, Zadar en Split wacht een ware oase van natuur.
raften-kroatie-vakantie

Sportvissen

Gepassioneerde vissers voelen zich thuis in Kroatië, zowel liefhebbers van zoetwater of zeevis. Probeer viskunsten uit in de Kroatische wateren en wacht tot een zeebaars, tandbrasem, dorade, tonijn of één van de zoetwatersoorten zoals forel of zelfs een enorme meerval in het aas bijt. Dichtbij Dubrovnik bevinden zich perfecte locaties voor zeevissers: de Zaton-baai en de eilanden Koločep, Lopud en Šipan. Riviervissers bezoeken de Odra, de Mrežnica, de Gacka, de Strug en de Zvečaj. Zin in een uitdaging? Ga de strijd aan met s’werelds beste vissers die elk jaar bij elkaar komen in Jezera op het eiland Murter.
sportvissen-kroatie-vakantie

Hiken

Loop over de paden vanaf de Adriatische Zee tot aan de toppen van de bergen. Meer dan 400 verschillende routes, zoals in Zagreb, Ogulin, Split en Omiš zullen beginners aangenaam verrassen, en gevorderde wandelaars kunnen hun uitdaging vinden in de bergen zoals Velebit, Učka, Dinara of Mosor. Als u een gepassioneerd klimmer bent, bezoek dan Anića kuk in Nationaal Park Paklenica. Het is een massieve rots van 350 meter hoog die voor een onvergetelijke belevenis zal bezorgen.

Vijf van de beste plekken om in Kroatië aan bergwandelen te doen zijn het Učka-gebergte, in de nationale parken Risnjak, Noord-Velebit en Paklenica en in het Biokovo-gebergte. Een aantal daarvan liggen in de winter onder een dik pak sneeuw, maar ze zijn vanaf de late lente tot vroeg in de herfst helemaal begaanbaar voor wandelaars.
hiken-kroatie-vakantie

 

 

Comments are closed.