Ontdek krachtpatsers in actie tijdens Nationale Sleepbootdagen

Tijdens de Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis draait alles natuurlijk om de vele sleepboten en opduwers die afmeren in het gezellige dorp, strategisch gelegen op de grens van Zwarte Water en Meppelerdiep. Bij de vele sleepboten die deelnemen aan het evenement zijn er meerdere die de respectabele leeftijd van 80 jaar al zijn gepasseerd en dus tot de ‘zeer sterken’ behoren. Dat bewijzen ze dan ook graag tijdens de wedstrijden die deel uitmaken van het programma.
Nationale-Sleepbootdagen-Zwartsluis

Het bewonderen van de krachtpatsers kan al beginnen op de ochtend van Hemelvaartsdag. Dan komen de meeste sleepboten vanuit het noorden en het zuiden over het Zwarte Water naar Zwartsluis varen om daar af te meren aan de Havendijk en en Handelskade. Daarna begint het programma officieel en krijgt het publiek de gelegenheid (gratis) mee te varen en de sleepboten te bewonderen. In de tussentijd zijn dan ook vele tientallen opduwers gearriveerd. Een aantal van hen varend, maar een groot aantal wordt ook vanuit het ruim van binnenvaartschip Progress uitgeladen. Een uniek gebeuren, dat te volgen is vanaf de Havendijk.

 

 

Zodra op de avond van Hemelvaartsdag de schemer invalt is vanaf de kaden in het centrum van Zwartsluis en langs de aanvaarroutes over het Meppelerdiep en het Zwarte Water de feestelijke avondvaart te volgen. Een feeëriek gebeuren, waarbij de sleepboten in grote getale een dubbel rondje Zwartsluis varen. Het autoverkeer wordt dan tijdelijk omgeleid omdat beide bruggen in Zwartsluis gedurende dit avondspektakel geruime tijd open zullen staan.

 

 

De meeste wedstrijden staan voor vrijdag en zaterdag op de kalender. Op vrijdag bijvoorbeeld geven de sleepboten demonstraties en staan de trekproeven op het programma. Spectaculair zijn de behendigheidswedstrijden op zaterdag. Deze activiteiten vinden alle plaats aan de monding van de haven en/of op het Zwarte Water. Dat is ook de locatie voor de spectaculaire behendigheidswedstrijden op zaterdagochtend, terwijl ’s middags in de Kolksluis de kleine, maar krachtige opduwers hun niet minder spectaculaire trekproef houden.

De sleepboten en opduwers laten zich aan het slot van het evenement nog één keer in volle glorie zien tijdens de vlootschouw, die op zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur wordt gehouden op het Zwarte Water.

 

 

Comments are closed.