Wethouder legt eerste steen Beurspassage Amsterdam

Wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren en Boudewijn Oranje, voorzitter Dagelijks Bestuur stadsdeel Centrum, hebben vrijdag 15 april de eerste mozaïeksteentjes van het 450 m2 grote glasmozaïek van het kunstwerk Amsterdam Oersoep aangebracht. Het kunstwerk, met daarin afbeeldingen van alles wat het Amsterdamse grachtenwater zo bijzonder maakt, vormt de kroon op het werk van de omvangrijke herontwikkeling van omliggende panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196, die naar verwachting dit najaar via de vernieuwde Beurspassage verbonden zullen worden.

Een impressie van de Beurspassage Amsterdam

Een impressie van de Beurspassage Amsterdam

Amsterdam Oersoep

De kunstenaars verantwoordelijk voor Amsterdam Oersoep, naar concept en onder begeleiding van Mothership, zijn Arno Coenen en Iris Roskam (bekend van de plafondafbeelding ‘Horn of Plenty’ in de Markthal Rotterdam) en Hans van Bentem (bekend van de beroemde kroonluchters uit de campagnes van Victor & Rolf). Voor het kunstwerk wordt gebruikgemaakt van bijzondere materialen en ambachtelijk vakmanschap. Zo wordt de vloer door een oud Italiaans familiebedrijf voorzien van Terrazzo en de wanden van handgemaakte tegels met glas-in-lood objecten. Daarnaast wordt de passage aangekleed met grote kroonluchters, geïnspireerd op fietsonderdelen, en immens grote spiegels gedecoreerd met bladgoud. “We hebben twee jaar toegeleefd naar dit moment”, aldus Arno Coenen na het bevestigen van de steentjes. “Dat we nu daadwerkelijk kunnen beginnen, geeft een euforisch gevoel.”

 

ZIE OOK: Beurspassage Amsterdam wordt imposant kunstwerk

 

Maatschappelijke opdracht

Met Amsterdam Oersoep wordt de Beurspassage een van de grootste totaalkunstwerken van Nederland. Het project maakt onderdeel uit van de omvangrijke herontwikkeling van omliggende panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196, ook bekend onder de naam Nowadays. Institutioneel belegger/eigenaar Bouwinvest en ontwikkelaar Top Vastgoed transformeerden de verouderde panden naar hypermoderne vestigingen van internationale retailers, zoals de Zara, JD Sports en C&A. Eind dit jaar komt daar nog eens de Primark – hun flagshipstore voor Nederland – bij. “Bouwinvest ziet het als haar maatschappelijke opdracht om niet alleen te investeren in vastgoedbeleggingen, maar ook in openbare gebieden zoals deze passage”, zegt Collin Boelhouwer, Hoofd Asset Management Winkels.

 

 

Verwondering

De ontwikkeling van Nowadays is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam als onderdeel van Project 1012, gericht op de ruimtelijk-economische transformatie van de binnenstad tot een meer divers en aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers en sluit aan op de nieuwe Rode Loper van de stad. “De mensen zullen met verwondering kennis gaan nemen van de nieuwe Beurspassage”, zegt Ollongren. “Het is een passage met een twist en dat past bij Amsterdam.”

 

 

Comments are closed.