Ontdek negen leuke en actieve lentereisjes net over de grens

De winter is voorbij. Dan verlang je naar een beetje bewegen, heerlijk buiten zijn, een korte vakantie. Nog niet te ver, maar wel verfrissend anders dan je vaste ommetje thuis. Fietstochten, wandelingen, een eerste balletje golf. Hier in de Duitse grensstreek is het nét wat avontuurlijker, heuvelachtiger, weidser en groener dan je gewend was!

Leuke uitstapjes net over de grens

Leuke uitstapjes net over de grens

Fiets de beroemde Euroroute – of alleen het fijnste stukje!

Europaradweg R1 is een klassieker. Hij loopt van de Franse Atlantische kust naar Rusland. Wat een geluk dat de meest idyllische 315 kilometer door Noordrijn-Westfalen kronkelen. Van Vreden aan de grens met de Achterhoek tot Höxter aan de Weser, middenin het groene hart van Duitsland. Onderweg veel prachtige natuur en cultuur: stille natuurreservaten als het Zwillbrocker Venn, kastelen en paleizen, het begin van het Teutoburger Woud, de stad Münster. Tip: GPS om de route te volgen. Kijk op www.europa-radweg-r1.de of bestel de gids vanaf mei in het Nederlands op www.shop-geheimoverdegrens.nl.

hermannsdenkmal-fiets

De ‘Camino’ naar Santiago de Compostela – hij begint in het Münsterland

Eén en al historie, deze wereldberoemde pelgrimsroute naar het Spaanse Galicië – het graf van apostel Jacob. Ook de 200 km door parklandschap Münsterland (start bij de Domkerk in Osnabrück) herken je aan de bordjes met Jacobsschelp. Ontdek waarom Slot Cappenberg in Selm, oorspronkelijk een kloostercomplex, al sinds de Middeleeuwen zo’n voorname rol speelt. En rust even uit bij één van de tientallen andere burchten, kerken, kapelletjes en musea.

 

 

Wandeling om van te dromen: Tecklenburger Land

Hoe kan het? Een ruig en grillig oerlandschap met prehistorische rotsformaties, op maar een uurtje rijden van het vlakke Nederland? Maak kennis met de ‘Teutoschleifen’, keurig bewegwijzerd als rondwandelingen van 6 – 13 kilometer, ideaal dus als voorjaarsuitje. Fabelachtige vergezichten, dichte wouden, knusse paadjes, pas aangevuld met vijf verrassende nieuwe routes. Vraag de gratis Duitstalige gids aan – met kaarten, hoogteverschillen en de mooiste bezienswaardigheden. De Nederlandse versie is binnenkort beschikbaar.

burg-bentheim

Beetje sportief, veel genieten in en rond Heek

Stiekem een langgerekt etentje ‘mit der Fiets’ – want zo heet een rijwiel ook hier, zo vlak bij Enschede. Kies voor 15 of 25 km. Ze gaan een tijdje duren, want onderweg kom je van alles tegen: kaffee mit kuchen, sappig vlees uit de smoker, gegrilde worstjes, typisch Duitse ‘Reibekuchen’, tropische cocktails, specialiteiten uit de ijssalon. Pinkstermaandag 16 mei. Graag even aanmelden, dan hebt u zeker een plekje. Telefoon 0049 – 2568 -930022/25.

 

ZIE OOK: Ontdek waarom er meer Nederlanders naar Duitsland gingen in 2015

 

De Töddenland Radweg

Dat betekent: rondkijken in de échte geschiedenis van Noord-Europa. Niet die van koningen of beroemdheden, maar die van de eerste ondernemende handelaren: rondtrekkende marskramers, in streekdialect Tödden. Overal vind je hun sporen: in gebouwen, in gebruiken en gewoontes aan twee kanten van de grens, in het industriële erfgoed – textiel bijvoorbeeld! Zo’n 120 boeiende fietskilometers door Zuidelijk Emsland en Tecklenburger Land in Westfalen.

gut-vehr-swingolf

De Grafschafter Spurensuche, rond kuuroord Bad Bentheim

Een leuke ontdekkingsreis, met als hoofdroute het 150 jaar oude ‘Podagristenpad’ – genoemd naar het reisverslag van drie dappere Drentenaren, die in 1843 de 80 km naar de heilzame bronnen in Bentheim liepen, om daar van hun jicht (podagra) af te komen. Er zijn 15 korte wandelingen vanaf 6 km, steeds rond een thema: landschap, cultuurfeit of historische gebeurtenis. Gewoon gedachteloos wandelen in heel fraaie decors, dat mag ook!

Iedereen kan golfen!

De sport, die je alleen al zou beoefenen omdat je dan op zulke mooie groene plekken komt. Neem ‘Pitch & Putt’ in het pittoreske plaatsje Gehrde. Ervaring hoeft niet, dit is de laagdrempelige variant van golf op eindeloos lange banen. De green is in 1 of 2 slagen te bereiken, bij het putten is er geen verschil. Toch een wat zwaardere golfcourse? In het Osnabrücker Land vind je vijf prachtige klassieke golfbanen. Vooral ludieke fun? Probeer het razend populaire Swingolf, dat lukt altijd. Kan bijvoorbeeld bij twee oude boerenhoeves, allebei niet ver van Osnabrück.

emsland-touristik-meppen-radwanderer-hüvener-mühle

Fietsland Emsland

Vlak, vruchtbaar, afwisselend en weids. Goed voor intussen 3.500 km aan betoverende fietsroutes. Begin de lente goed en bestel de puike selectie van 44 totaal verschillende dagtochtjes van 15-75 km in het ‘Tourenbuch Emsland’. Verkrijgbaar bij alle VVV-punten in de regio en op www.emsland.com voor de symbolische bijdrage van € 1,50. Alle belangrijkste bezienswaardigheden van het Emsland in één vakantie? De 300 km Emsland-Route, met veenmoeras, bos, riviertjes en archeologische wonderen als 5.000 jaar oude megalietgraven.

Nooit meer verdwalen dankzij de Spoorfiets

Fietsen op oude treinrails, tussen Quakenbrück en Fürstenau, door het fraaie Hasetal. Rondkijken en genieten maar, het kan zelfs – voor wie wil – zonder noemenswaardige inspanning, met elektrische hulpmotor! Er zijn fietsen – of moet je zeggen treinstellen met trappers? – voor 2-4 personen en voor groepen tot 12 of 20 personen. Lachen! Onderweg een gezellige picknick op een weitje naast het spoor, tot de conducteur weer op zijn fluitje blaast: opstappen en doorfietsen allemaal!

Meer uitstapjes in de Duitse grensstreek: www.geheimoverdegrens.nl/lentereisjes

 

 

Comments are closed.