Colore, glas van Ettore Sottsass

Niet eerder werd er in Nederland een overzichtstentoonstelling georganiseerd met het glaswerk van de befaamde Italiaanse ontwerper Ettore Sottsass (1917-2007). Samen met initiator en gastconservator Frans Leidelmeijer gaat het Nationaal Glasmuseum daar vanaf maart verandering in brengen. Meer dan de helft van objecten van Sottsass zijn een feest voor het oog!

Ettore Sottsass in het Glasmuseum. Fotografie Erik en Petra Hesmerg

Ettore Sottsass in het Glasmuseum. Fotografie Erik en Petra Hesmerg

Tijdens zijn leven experimenteerde Ettore Sottsass meerdere malen met glas. Zijn eerste vaas, ‘Solitario’, dateert al uit 1948. De stukken werden gemaakt in de grote glasfabrieken in Murano bij SALOR, Vistosi, Toso en Venini. ontwerpen in glas kleurrijk, uitbundig en grensverleggend. Sottsass was gefascineerd door de vloeibare aard van het
Een tentoonstelling gewijd aan het glas van Sottsass is een droom van kunstexpert Frans Leidelmeijer. Leidelmeijer, specialist in kunst en vormgeving uit de periode 1880 – 1980 en bekend van het AVROTROS programma Tussen Kunst en Kitsch, zal dan ook als gastconservator deze unieke expositie samenstellen. In de tentoonstelling worden verschillende exclusieve stukken opgenomen die afkomstig zijn uit een privécollectie die normaal niet voor het publiek toegankelijk is.

 

ZIE OOK: Prijsvraag Nationaal Glasmuseum

 

Het glas van Sottsass spreekt me enorm aan door de vaak extravagante vormen, vooral de werken met de losse elementen, die als oorhangers(bellen) aan de vaas hangen. En dan die betoverende kleuren. Hij combineert kleuren, waarbij je in eerste instantie denkt dat ze met elkaar zullen vloeken, maar bij het Sottsass glas geeft het juist een bijzonder resultaat.

– Frans Leidelmeijer.

 

 

Ettore Sottsass en de Memphis Group

De Italiaanse vernieuwer, ontwerper, architect en vormgever Ettore Sottsass heeft een belangrijke plaats in de geschiedenis van design en ontwierp vanaf de jaren ‘60 diverse befaamde kantoorartikelen voor Olivetti, zoals de rode, draagbare ‘Valetine’ typemachine uit 1969.

 

 

In 1981 richtte Sottsass de Memphis Group op met onder andere Michele de Lucchi, George Sowden, Martine Bedin, Peter Shire en Nathalie du Pasquier. Kenmerkend voor de groep was het gebruik van geometrische en asymmetrische vormen, felle kleuren en ontwerpen die een sneer gaven naar vorige ontwerpstijlen. Ze maakten onder meer postmoderne meubels en werkten met diverse materialen zoals stof, keramiek, metaal en glas. Bekende ontwerpen van de groep zijn de ‘Casablanca- en Carltonkast’, de veelkleurige sculpturale boekenkasten.

De expositie Colore, Glas van Ettore Sottsass is te zien van 18 maart t/m 26 juni 2016.

Comments are closed.